Erişilebilirlik

Blinken’ın ziyareti Türkiye’nin Gazze savaşında daha büyük rol oynayabileceğinin işareti mi?


ABD Dışişleri Bakanı Blinken haftasonu İstanbul'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Fidan'la görüştü (ARŞİV) - 6 Ocak 2024
ABD Dışişleri Bakanı Blinken haftasonu İstanbul'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Fidan'la görüştü (ARŞİV) - 6 Ocak 2024

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın son Ortadoğu turuna Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ı ziyaret ederek başlaması sembolik olarak anlamlı bulundu.

VOA’ye konuşan analistler, Erdoğan'ın Hamas'ı desteklemesinin İsrail-Hamas savaşını çözme çabalarında Washington’un Ankara'yı büyük ölçüde kenara itmesine neden olduğunu ancak Blinken'ın haftasonu yaptığı ziyaretinin Türkiye'nin oynayabileceği bir rol olduğunu gösterdiğini söyledi.

Washington merkezli Brookings Enstitüsü düşünce kuruluşundan Aslı Aydıntaşbaş VOA’ye yaptığı açıklamada, Hamas’ı Filistin yönetimiyle çalışmaya ikna etmek için Türkiye’ye ihtiyaç olabileceğine ve bu noktada Türkiye’nin bir rolü olabileceğine dikkat çekiyor. Aydıntaşbaş, diğer yandan ABD yönetiminin Türkiye’yi dışarıda tutmanın Erdoğan’ın söylemini yumuşatmadığını anladığını dile getiriyor.

Washington ve Ankara, Ortadoğu'daki savaşın bölgeye yayılma olasılığına ilişkin endişeleri paylaşıyor. Ancak Blinken'ın İstanbul'daki temaslarında, NATO üyesi Türkiye'nin İsveç'in ittifaka katılma başvurusunu onaylamaması da gündeme geldi.

Erdoğan, ABD Kongresi'nin F-16 savaş uçaklarının Türkiye’ye satışını onaylamasını istiyor. Ancak Washington Ankara'nın önce İsveç'in NATO üyeliğini onaylaması gerektiğini belirtiyor.

Analistler, Kongre'yi Ukrayna'ya askeri yardım konusunda ikna etmekte zorlanan Başkan Joe Biden'ın bunu yapıp yapamayacağı konusunda Ankara’nın şüpheci olduğunu söylüyor.

PolitikYol internet sitesinden Sezin Öney, Biden’ın Türkiye konusunda Senato ve Temsilciler Meclisi üzerinde baskı kuramayacağını, Ukrayna’da bunu yapamadığını, Hamas’ı destekleyen Türkiye adına ise bunun yapmasının zor olduğunu ifade ediyor.

Gözlemciler Blinken'ın Erdoğan'ı, İsveç konusundaki çıkmaz devam ettikçe ABD Kongresi'nde Türkiye karşıtlığının artacağı konusunda uyarmış olabileceğini söylüyor.

İsveç'in NATO üyeliği teklifinin onaylanması Ankara'ya sadece Washington'da değil Avrupa Birliği'nde de önemli bir diplomatik nüfuz sağlıyor. Aynı zamanda analistler, Erdoğan'ın Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile olan bağları nedeniyle onay sürecini geciktirerek NATO müttefiklerinin Ankara'nın niyetini sorgulayacağı uyarısında bulunuyor.

Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi’nden (EDAM) Sinan Ülgen ise Türkiye’nin Rusya ile İsveç’in NATO üyeliğini ertelemek için anlaştığı yönündeki görüşlere katılmadığını ifade ediyor. Ülgen, Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine kendi kaygıları ve ulusal çıkarları için henüz onay vermediğini söylüyor.

Washington’un, İsveç’in NATO üyeliğinin TBMM’de yakın bir tarihte oylanması yönündeki baskıları ise sürüyor.

Forum

XS
SM
MD
LG