Fenerbahçe ile Galatasaray arasında Suudi Arabistan'da oynanması planlanan Süper Kupa final maçının ertelenmesi sonrasında iki takım Türkiye'ye döndü.
Galatasaray takımını taşıyan uçak İstanbul Havaalanı'na, Fenerbahçe takımını taşıyan uçak da Sabiha Gökçen Havaalanı'na indi.
İki takımı kalabalık gruplar karşıladı. Karşılayanlar arasında farklı takımların taraftarları olması dikkat çekti.
Süper Kupa Finali takımların sahaya çıkmak istememesi nedeniyle ertelenmişti.
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ve takımlardan Süper Kupa Finali'yle ilgili ortak bir açıklama yapılmıştı.
Açıklamada, "Cumhuriyetimizin ve Türkiye Futbol Federasyonu’nun 100. Yılını yurtdışında da kutlamak amacıyla, Türk Futbolunun marka değerine ve kulüplerimize katkı sağlayacak şekilde kulüplerimizle organize ettiğimiz, 29 Aralık 2023 Cuma günü saat 20.45’te oynanması planlanan 2023 Süper Kupa müsabakası organizasyondaki bazı aksaklıklar nedeniyle Kulüplerimizle birlikte aldığımız ortak karar neticesinde ileri bir tarihe ertelenmiştir" ifadeleri kullanılmıştı.
Açıklamada ayrıca, "Ev sahibi ülkenin Futbol Federasyonu, ilgili kurum ve kuruluşlarına şu ana kadar Süper Kupa’nın organizasyonu için göstermiş oldukları çaba nedeniyle teşekkür ederiz" ifadelerinin yer alması da dikkati çekmişti.
Riyad’lı yetkililerin maçta Atatürk posteri açılması, Atatürk tişörtü giyilmesi, “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” yazılı pankartın açılması ve İstiklal Marşı’nın okunmasına izin vermemesi nedeniyle kriz yaşanmıştı.
Riyad’da oynanması gereken maçın ertelenmesinin ardından organizatör şirketten de açıklama geldi.
Riyadh Season açıklamasında, "Maçın kapsamı dışında herhangi bir slogan olmaksızın spor yapılmasını gerektiren uluslararası futbol yönetmelikleri ve düzenlemelerine uygun olarak zamanında yapılmasını dört gözle bekliyorduk" denildi ve özellikle bu konunun maç öncesi toplantılarda Türkiye Futbol Federasyonu ile görüşüldüğü kaydedildi.
Açıklamada Türkiye milli marşının çalınması ve stadyum içinde Türk bayraklarının sergilenmesi konusunda anlaşmaya varılmasına rağmen iki takımın anlaşmaya uymadığı kaydedildi.
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) maçın planlanan saati öncesinde “Süper Kupa Maçı Türk Bayrağımız huzurunda, 100. Yıl Kutlama Etkinlikleriyle, Şehitlerimiz için saygı duruşuyla ve sanatçı Norm Ender’in okuyacağı İstiklal Marşımız ile başlayacaktır” açıklaması yapsa da özellikle pankart ve tişört konusundaki kriz aşılamamış ve takımlar maça çıkmama kararı almıştı.
İlk kez Suudi Arabistan'da oynanacaktı
Cumhuriyet’in 100. yılı olması nedeniyle hem Sarı Kırmızılı hem de Sarı Lacivertli yönetici ve taraftarların karşı çıktığı kupa finali, tarihinde ilk kez Suudi Arabistan’da oynanacaktı. Bu karşılaşma, 2006’ya kadar Cumhurbaşkanlığı Kupası adı altında oynanan finalin 57’ncisi olacaktı.
Maça yeterince ilgi olmaması nedeniyle geçen hafta yapılan indirimle en ucuz bilet 79 TL’ye (10 Suudi Arabistan Riyali) satılırken en pahalı bilet 142 bin TL’den (18 bin Suudi Arabistan Riyali) satıldı.
25 bin seyirci kapasiteli Al Awwal Park’ta (Kral Suud Üniversitesi Stadyumu) şu ana kadar 23 bin biletin satıldığı bildiriliyor.
108 milyon liralık para ödülü
Zafere ulaşan takım kupa ile birlikte 65 milyon TL’lik (2,2 milyon dolar) ödülün sahibi olurken, kaybeden takım 43 milyon TL (1 milyon 450 bin dolar) ile ödüllendirilecekti.
Süper Lig karşılaşmasında geçen hafta, Fenerbahçe’nin evi Şükrü Saraçoğlu Stadyumu’nda karşı karşıya gelen Türk futbolunun iki devi yenişememişti.
İki kulübün yurt dışındaki dördüncü finali olacaktı
Fenerbahçe ve Galatasaray 116 yıllık rekabetlerinde bugüne kadar, tümü Almanya’da olmak üzere üç kez yurtdışında maç yaptı.
Bu karşılaşmalardan ilki Almanya’daydı. 3 Ağustos 1980’de Offenbach am Main şehrinde oynanan Vatan Kupası’nda İstanbul’un Sarı Lacivertli kulübü 3-2 galip geldi.
Bu maçtan 16 yıl sonra yine Almanya’da karşı karşıya gelen ezeli rakipler bu kez berabere kaldı. 17 Temmuz 1996’da Frankfurt şehrinde oynanan Gurbet Kupası golsüz sonuçlanınca kupa sahipsiz kaldı.
21 Temmuz 2010’da Mönchengladbach’ta düzenlenen Spor Toto Dostluk Kupası’nda 1-0 galip gelen Fenerbahçe bu rekabette ikinci kez gurbette kupa kaldırmayı başardı.
Kupayı en çok kazanan Galatasaray
İki takımın Süper Kupa karnesinde ise Galatasaray ağır basıyor. İlk kez 1966 yılında Cumhurbaşkanlığı Kupası olarak oynanan ve 2006 yılında adı Süper Kupa’ya çevrilen Türk futbolunun en büyük kupasını İstanbul’un Sarı Kırmızılılar'ı 16 kez kazandı.
1963-2006 arasında Cumhurbaşkanlığı Kupası adıyla oynanan finalde ilk şampiyonluğu Beşiktaş’ı 2-0 yenerek kazanan Galatasaray, en son 2019’da kupayı kaldırdı.
İlk kupasını 1968’te kaldıran Fenerbahçe ise toplam dokuz kez müzesine götürdüğü kupaya en son 2014’te ulaşabildi. İki kulüp Süper Kupa’da altı kez karşılaştı.
İstanbul’un iki devi Cumhurbaşkanlığı Kupası’nda ilk kez 1973’te kozlarına paylaştı. Cumhuriyet’in 50. yılında yapılan bu ilk finali Fenerbahçe 2-1 kazandı.
Sarı Lacivertliler 1985 ve son kez bu kupayı kazandığı 2014’te Galatasaray’ı finalde devirirken, Sarı Kırmızılılar 1996, 2012 ve 2013’te Fenerbahçe’ye üstünlük sağlamayı başardı.
Forum