Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Gazze'de faaliyet gösteren tek kanser tedavi merkezi olan Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi'nde tedavi gören kanser hastalarını Türkiye'ye getirmeye ve bu hastalara sağlık hizmetleri sunmaya hazır olduklarını söyledi. Hastane, yakıtının tükenmesi nedeniyle faaliyetlerini durdurmak zorunda kalmıştı.
Bakan Koca, X hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, gerekli eşgüdümün sağlanması durumunda Türkiye'nin acil yardıma ihtiyacı olan kanser hastalarını ve diğer hastaları Türkiye'ye getirerek tedavilerini sürdürmeye hazır olduğunu kaydetti.
Koca, “Türkiye olarak, elde hiçbir imkan bulunmadığı için hastaneden mecburen taburcu edilen kanser hastalarının tedavilerine devam edilmesi, Gazze’deki diğer çocuk ve erişkin yoğun bakım hastalarından ihtiyacı olan ve tıbbi açıdan uygun olarak değerlendirilenlerin gerekli koordinasyon sağlanarak en kısa sürede ülkemize nakli konusunda tüm desteği vermeye hazırız” dedi.
Hastaların hayatını kurtarma görevinin önemine değinen Bakan Koca, “Uluslararası toplumun ve ilgili kurumların çağrımıza bir an önce cevap vererek harekete geçmesini bekliyoruz. Uluslararası toplum ve ilgili kurumlar, hastaneye yapılan saldırıları önleme konusunda maalesef yeterli girişimde bulunmamıştır. Şimdiyse hastaların hayatını kurtarmak kaçınılmaz görevdir” ifadelerini kullandı.
Birleşik Arap Emirlikleri de Gazze'den 1000 Filistinli çocuğun tedavisini üstlenmeyi planladığını bildirmiş ancak çocukların Gazze'den nasıl çıkarılacağına ilişkin bilgi vermemişti.
Şimdiye kadar Gazze'ye nakledilmesi için 200 tondan fazla insani yardım malzemesini ve bir sağlık ekibini Mısır'a gönderen Türkiye, Refah Sınır Kapısı yakınında bir de sahra hastanesi açma teklifinde bulundu.
Hamas'ın 7 Ekim saldırılarından sonra İsrail'in Gazze'ye operasyonunu sert bir dille kınayan Türkiye, ateşkes çağrısında da bulunuyor.
Öte yandan İngiltere merkezli Filistinliler İçin Tıbbi Yardım (Medical Aid for Palestinians) örgütü, Gazze'deki Şifa Hastanesi'nin baş cerrahı Dr. Marwan Abusada'nın Gazze'deki hastanelerde durumun “felaketten de öte” olduğunu söylediğini aktardı.
“Yakıtımız neredeyse tükendi. Çok sayıda yaralı ve evlerini terk eden ve hastaneye sığınan binlerce kişi nedeniyle tüketim ihtiyaçları çok büyük” diyen Dr. Abusada, Şifa Hastanesi'nde 800'den fazla yaralı bulunduğunu, bu sayının hastanenin kapasitesinin çok üzerinde olduğunu söyledi.
Evlerini terk eden çok sayıda Filistinli'nin hastanenin bahçesinde ve hastane binası içinde olduğunu söyleyen Dr. Abusada, hastalar ve evlerini terk ederek hastaneye sığınanlar arasında bulaşıcı hastalık yayılma riskinin de yüksek olduğunu belirtti.
Dr. Abusada, “Acil servis odaları doluluk sınırını aştı. Tüm yaralıları tedavi edecek kapasitemiz yok. Her saat tedavi görmek için onlarca insan hastaneye geliyor. Gerçek bir felaketle karşı karşıyayız” dedi.
Forum