Felsefe profesörü Darren Hick, geçen dönem Furman Üniversitesi'ndeki sınıfında başka bir kopya vakasıyla karşılaştığını sosyal medyadaki takipçileri ile "Veeee, ikinci ChatGPT intihalcimi yakaladım" mesajıyla paylaştı.
Arkadaşları ve meslektaşları, hemen tepki verdi. Bazısına göre bu sürpriz değildi, bazıları ise şaşkınlıklarını dile getirdi.
Kanada'daki Conestoga College'da yazarlık profesörü olan Timothy Main, "Sadece 2 mi?! Ben onlarca yakaladım. Tam anlamıyla kriz modundayız" diye yanıt verdi.
ChatGPT ve diğer yapay zeka destekli sohbet robotları, neredeyse bir gecede, üniversitelerde kopya çekmek için başvurulan kaynak haline geldi.
Eğitimcilerse bu sonbaharda yazarlığa giriş dersinden bilgisayar bilimlerine kadar dersleri nasıl vereceklerini yeniden düşünüyorlar. Akademisyenler, teknolojinin yeni yollarla öğretme ve öğrenme potansiyelini benimsemek istiyor; ancak öğrencileri değerlendirmeye gelince, test sorularını ve ödevleri "ChatGPT’ye dayanıklı" hale getirmeleri gerekiyor.
Kağıt-kalemli sınavlara dönüş
Bazı eğitmenler için bu, yıllarca sadece dijital ortamda yapılan sınavlardan sonra kağıt üzerindeki sınavlara geri dönüş anlamına geliyor.
Bazı profesörler, öğrencilerin düşünce süreçlerini kanıtlamak için ödev taslaklarını göstermelerini isteyecek.
Diğer eğitmenler ise daha az endişeli. Onlara göre bazı öğrenciler zaten her zaman kopya çekmenin yollarını buluyor ve yapay zeka da bunun sadece son örneği.
Kasım ayında piyasaya sürülen ChatGPT dahil yapay zekalı sohbet robotlarının patlaması, öğrencilerin yalnızca doğru cevabı öğrenmeleri değil, aynı zamanda süreci anlamaları için çalışan akademisyenler için yeni sorunlar ortaya çıkardı.
Eğitimciler, en azından en acil sorunlardan bazıları üzerinde anlaşma olduğunu söylüyor.
-
Yapay zeka dedektörleri güvenilir mi?
Temple Üniversitesi yöneticilerinden Stephanie Laggini Fiore, “Henüz değil’’ diyor. Fiore, bu yaz Temple'da popüler bir intihal tespit hizmeti olan Turnitin’in kullandığı detektörü test eden bir ekibin parçasıydı ve detektörün "inanılmaz derecede hatalı" olduğunu tespit etti.
Zira bu araç, insan çalışmasını doğrulamada en iyi sonucu verdi; ancak sohbet robotu tarafından oluşturulan metni tanımlamada yetersiz kaldı; hibrit çalışmalarda ise güvenirliliği çok azdı.
-
Öğrenciler kopya çekmek için yapay zeka platformlarını kullanmakla haksız yere suçlanacaklar mı?
Kesinlikle evet. Geçen dönem bir vakada, Texas A&M'den bir profesör yanlışlıkla tüm sınıfı final ödevlerinde ChatGPT kullanmakla suçladı. Sınıfın çoğu daha sonra aklandı.
-
Peki, eğitimciler bir öğrencinin yapay zeka destekli bir sohbet robotunu kopya amaçlı kullanıp kullanmadığından nasıl emin olabilir?
Forum