Erişilebilirlik

Üniversiteler ödevleri 'ChatGPT'ye dayanıklı' hale getirmeye çalışıyor


Akademisyenler, teknolojinin yeni yollarla öğretme ve öğrenme potansiyelini benimsemek istiyor; ancak öğrencileri değerlendirmeye gelince, test sorularını ve ödevleri "ChatGPT’ye dayanıklı" hale getirmeleri gerekiyor
Akademisyenler, teknolojinin yeni yollarla öğretme ve öğrenme potansiyelini benimsemek istiyor; ancak öğrencileri değerlendirmeye gelince, test sorularını ve ödevleri "ChatGPT’ye dayanıklı" hale getirmeleri gerekiyor

Felsefe profesörü Darren Hick, geçen dönem Furman Üniversitesi'ndeki sınıfında başka bir kopya vakasıyla karşılaştığını sosyal medyadaki takipçileri ile "Veeee, ikinci ChatGPT intihalcimi yakaladım" mesajıyla paylaştı.

Arkadaşları ve meslektaşları, hemen tepki verdi. Bazısına göre bu sürpriz değildi, bazıları ise şaşkınlıklarını dile getirdi.

Kanada'daki Conestoga College'da yazarlık profesörü olan Timothy Main, "Sadece 2 mi?! Ben onlarca yakaladım. Tam anlamıyla kriz modundayız" diye yanıt verdi.

ChatGPT ve diğer yapay zeka destekli sohbet robotları, neredeyse bir gecede, üniversitelerde kopya çekmek için başvurulan kaynak haline geldi.

Eğitimcilerse bu sonbaharda yazarlığa giriş dersinden bilgisayar bilimlerine kadar dersleri nasıl vereceklerini yeniden düşünüyorlar. Akademisyenler, teknolojinin yeni yollarla öğretme ve öğrenme potansiyelini benimsemek istiyor; ancak öğrencileri değerlendirmeye gelince, test sorularını ve ödevleri "ChatGPT’ye dayanıklı" hale getirmeleri gerekiyor.

Kağıt-kalemli sınavlara dönüş

Bazı eğitmenler için bu, yıllarca sadece dijital ortamda yapılan sınavlardan sonra kağıt üzerindeki sınavlara geri dönüş anlamına geliyor.

Bazı profesörler, öğrencilerin düşünce süreçlerini kanıtlamak için ödev taslaklarını göstermelerini isteyecek.

Diğer eğitmenler ise daha az endişeli. Onlara göre bazı öğrenciler zaten her zaman kopya çekmenin yollarını buluyor ve yapay zeka da bunun sadece son örneği.

Kasım ayında piyasaya sürülen ChatGPT dahil yapay zekalı sohbet robotlarının patlaması, öğrencilerin yalnızca doğru cevabı öğrenmeleri değil, aynı zamanda süreci anlamaları için çalışan akademisyenler için yeni sorunlar ortaya çıkardı.

Eğitimciler, en azından en acil sorunlardan bazıları üzerinde anlaşma olduğunu söylüyor.

  • Yapay zeka dedektörleri güvenilir mi?

Temple Üniversitesi yöneticilerinden Stephanie Laggini Fiore, “Henüz değil’’ diyor. Fiore, bu yaz Temple'da popüler bir intihal tespit hizmeti olan Turnitin’in kullandığı detektörü test eden bir ekibin parçasıydı ve detektörün "inanılmaz derecede hatalı" olduğunu tespit etti.

Zira bu araç, insan çalışmasını doğrulamada en iyi sonucu verdi; ancak sohbet robotu tarafından oluşturulan metni tanımlamada yetersiz kaldı; hibrit çalışmalarda ise güvenirliliği çok azdı.

  • Öğrenciler kopya çekmek için yapay zeka platformlarını kullanmakla haksız yere suçlanacaklar mı?


Kesinlikle evet. Geçen dönem bir vakada, Texas A&M'den bir profesör yanlışlıkla tüm sınıfı final ödevlerinde ChatGPT kullanmakla suçladı. Sınıfın çoğu daha sonra aklandı.

  • Peki, eğitimciler bir öğrencinin yapay zeka destekli bir sohbet robotunu kopya amaçlı kullanıp kullanmadığından nasıl emin olabilir?


Hicks'in iki öğrencisinin de yaptığı gibi, kişi itiraf etmediği sürece bu neredeyse imkansız. Zira metnin alındığı kaynakla eşleştiği eski usul intihalden farklı olarak, yapay zeka tarafından oluşturulan metin her seferinde benzersiz oluyor.

Bazı durumlarda kopya çekmenin bariz olduğunu söyleyen yazarlık profesörü Main, öğrencilerinin açıkça “kes-yapıştır” işi olan ödevler teslim ettiğini belirtiyor. Main, "Ben sadece bir yapay zeka dil modeliyim, bu konuda bir fikrim yok" cümlelerinin bile ödeve girebildiğini söylüyor.

Main, geçen dönem birinci sınıf zorunlu yazarlık dersinde, önceki iki dönemin her birinde yaklaşık sekiz vakaya kıyasla, 57 intihal kaydetti. Bunların yaklaşık yarısını yapay zeka hileleri oluşturuyordu.

Öğretim ve ödev yöntemlerinde değişiklik

Main ve meslektaşları sonbahar sömestri için bu dersi elden geçiriyor. Yazı ödevleri, öğrencileri kendi deneyimleri, görüşleri ve bakış açıları hakkında yazmaya teşvik etmek için daha kişisel hale getirilecek. Tüm ödevler ve ders müfredatı, yapay zeka kullanımını yasaklayan katı kurallara sahip olacak.

Üniversite yöneticileri de eğitmenleri temel kuralları netleştirmeye teşvik ediyor.

Amerikan Eğitim Konseyi’nin yetkililerinden Hiroano Okahana, birçok kurumun sınıfta sohbet robotu kullanıp kullanmama kararını eğitmenlere bıraktığını söyledi.

Michigan Eyalet Üniversitesi Sanat ve Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Bill Hart-Davidson, yeni ödevlerin ve politikanın şekillendirilmesine yardımcı olmak için yapay zeka atölyelerine liderlik ediyor.

Davidson, fakültelere aralarından seçim yapabilecekleri ve ders programlarında uygun gördükleri şekilde değiştirebilecekleri "küçük bir ödev kütüphanesi" verildiğini anlattı.

"Öğrencilere 'Bana üç cümleyle kimyadaki Krebs döngüsünün ne olduğunu anlatın' gibi sorular sormak artık işe yaramayacak. Çünkü ChatGPT bu soruya mükemmel bir yanıt verebilir’’ diyen Hart-Davidson, soruları farklı şekilde sormayı öneriyor. “Örneğin, hatalar içeren bir açıklama yapın ve öğrencilerden bunları göstermelerini isteyin…’’

Sohbet robotlarının çalışma alışkanlıklarını ve öğrencilerin bilgi arama yöntemlerini değiştirdiğine dair örnekler de artıyor.

Ödev yardımı sunan ve çok sayıda kopya vakasında adı geçen çevrimiçi bir şirket olan Chegg’in CEO'su Dan Rosensweig'e göre, öğrencilerin ChatGPT kullanımındaki artış nedeniyle firmasının hisseleri 2023'ün ilk çeyreğinde yaklaşık %50 düştü. Normalde Chegg'in hizmeti için ödeme yapan öğrenciler, artık ücretsiz olarak yapay zeka platformunu kullanıyor.

Temple Üniversitesi’nden Joe Lucia, kütüphane veri tabanları gibi araştırma araçlarının kullanımının, sohbet robotlarının ortaya çıkmasının ardından, bu bahar döneminde önemli ölçüde azaldığını söyledi.

Lucia, "Öğrenciler yapay zekayı, özel bir kaynağa gidip üzerinde çalışmak için gereken çabayı veya zamanı gerektirmeyen hızlı bir bilgi bulma yolu olarak görüyor gibi" dedi.

Kestirme yollarda "halüsinasyon" sorunu

Bunun gibi kestirme yollar ise sorunlu olabilir; çünkü sohbet robotları bazı şeyleri uydurmaya eğilimli. Buna "halüsinasyon" deniyor. Teknolojiyi geliştirenler, platformlarını daha güvenilir hale getirmek için çalıştıklarını söylüyorlar ancak bunun ne zaman olacağı ya da gerçekleşip gerçekleşmeyeceği belli değil. Eğitimciler de öğrencilerin bu kestirme yollarla neleri kaybedecekleri konusunda endişeli.

New York'taki St John's Üniversitesi'nde bilgisayar bilimleri profesörü olan Bonnie MacKellar da "Kağıt üzerindeki testlere büyük bir geri dönüş olacak" dedi.

MacKellar, öğrencilerin bilgisayar kodlarını arkadaşlarından ödünç almaları ya da internetten aşırmaları nedeniyle bu alanda zaten "büyük bir intihal sorunu" olduğunu söyledi.

MacKellar, yapay zekanın kestirme yollarını kullanan giriş seviyesindeki öğrencilerin, üst seviye dersler için gereken becerilerden kendilerini mahrum bırakmalarından kaygı duyuyor.

MacKellar, giriş derslerinde öğrencilerin kodlarını elle yazmalarını zorunlu kılmanın yanısıra, kağıt üzerindeki sınavların bu sonbaharda, not ortalamasının daha yüksek bir yüzdesine sayılacağını söyledi.

Öğrenciler ne diyor?

Colorado College'da ikinci sınıfta olan Ronan Takizawa, bir bilgisayar bilimi öğrencisi olarak yeni önlemlerle geriye gidildiği görüşünde; ancak öğrencileri ders konularını öğrenmeye zorlayacağını da kabul ediyor. "Çoğu öğrenci ChatGPT kullanmayacak kadar disiplin sahibi değil" diyen Takizawa, kağıt-kalemli sınavların, kavramları anlamaya ve öğrenmeye iteceğini belirtiyor.

Takizawa, öğrencilerin zaman zaman yapay zeka kullanmanın ne zaman sorun olmadığı ve ne zaman kopya çekmek anlamına geldiği konusunda kafalarının karıştığını söyledi. ChatGPT'yi okuma özetleme gibi belirli ödevlere yardımcı olmak için kullanmanın, öğrencilerin yıllardır kullandığı YouTube veya diğer sitelere gitmekten farklı görünmediğini söyledi.

ChatGPT'nin gelişinin, kopya çekmedikleri halde kopya çekmekle suçlanma konusunda kendilerini paranoyak hale getirdiğini söyleyen öğrenciler de var.

Arizona Eyalet Üniversitesi ikinci sınıf öğrencisi Nathan LeVang, artık tüm ödevlerini bir yapay zeka detektöründen geçirerek iki kez kontrol ettiğini söylüyor.

Detektör, LeVang’ın 2 bin kelimelik makalesi için bazı paragrafları "%22'si bir insan tarafından yazılmış ve çoğunlukla yapay zeka izleri taşıyor" olarak işaretledi.

"Bu kesinlikle doğru değil çünkü burada oturdum ve kelimesi kelime kendim yazdım" diyen LeVang, yine de o paragrafları yeniden kaleme aldı.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin İsrail’in Hizbullah’a yönelik saldırısından haberi yok – 18 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG