Erişilebilirlik

ABD’de küçük işletmelerin iyimserlik endeksi yükseldi


FILE - A woman shops in a supermarket as rising inflation affects consumer prices in Los Angeles, California, June 13, 2022.
FILE - A woman shops in a supermarket as rising inflation affects consumer prices in Los Angeles, California, June 13, 2022.

ABD’de bugün yayımlanan bir rapora göre, ülkede küçük işletmelerin güveni Temmuz ayında 8 ayın en yüksek seviyesine çıkarken enflasyona ilişkin endişelerse, yaklaşık iki yıllık dönemin en düşük seviyesine geriledi.

Ulusal Bağımsız İşletmeler Federasyonu (NFIB), Küçük İşletmeler İyimserlik Endeksi'nin geçen ay onda dokuz puan artarak 91,1'e yükseldiğini ve 2022 Kasım ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını açıkladı.

Enflasyondaki düşüşün Temmuz ayı itibariyle küçük işletmeler arasında etki yarattığı görülürken sadece %21'lik bir kesim, enflasyonun en büyük endişeleri olduğunu belirtti. Bu, 2021 Kasım ayından bu yana görülen en düşük seviyeyi işaret ederken bir önceki yıla göre de 13 puanlık düşüş olduğunu gösteriyor.

Öte yandan iyimserliğin artmaya devam etmesinin işgücü ve sermaye yatırımı planlarına da yansıdığı görüldü: Firmaların dörtte birinden fazlası sermaye arttırımına gitmeyi, %17'si de istihdamı arttırmayı planladığını belirtiyor. Bu da her iki alanda da bir önceki aya göre yüzde 2’lik bir yükselişi işaret ediyor.

Bunun yanı sıra, NFIB'nin genel iş koşulları görünüm endeksi 10 puan artarak negatif 30'a yükseldi. Küçük işletmeler 2021 Ağustos ayından bu yana yakın vadeli ekonomik beklentilerine dair en az kötümser görüşlerini ortaya koydu. ABD'li küçük işletmeler, eski Başkan Donald Trump'ın seçimi kaybettiği Aralık 2020'den bu yana iş ortamı hakkında net bir olumsuz görüşe sahiplerdi.

Ancak zayıflayan tüketici talebi, fiyat artış beklentilerini de geriletti. Ürünlerde fiyat artışı planlayan firmaların sayısı net %27'ye düşerek Nisan ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Bu durum, bugüne kadar yaptığı 525 baz puanlık faiz artışıyla enflasyonla mücadele eden ve küçük işletmelerin kredi taleplerinin de azaldığını gören ABD Merkez Bankası FED açısından olumlu bir haber. Mevcut küçük işletmelerin yüzde 62’si bu aşamada bir kredi almayı düşünmediğini belirtiyor. Bu oranda da Haziran ayına göre yüzde 2’lik bir artış sözkonusu. Hali hazırda tüm kredi ihtiyaçlarının karşılandığını belirten işletmelerin oranı da 2 puan düşerek yüzde 25’e geriledi.

İşletmeler yine de bugün itibariyle krediye ulaşmanın zor olmadığını aksine bir önceki aldıkları kredilerinin daha zor olduğunu ifade ediyorlar.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin İsrail’in Hizbullah’a yönelik saldırısından haberi yok – 18 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG