Norveç'in eski başbakanlarından Jens Stoltenberg, 2014'ten bu yana NATO'nun en kıdemli sivil lideri. Görev süresinin geçen yıl dolması gerekiyordu ancak Rusya'nın Ukrayna'ya topyekün harekatının ardından istikrarın korunması açısından Stoltenberg'in görevine devam etmesi kararı verilmişti.
ABD Başkanı Joe Biden ve NATO'daki müttefiklerinin, Litvanya'nın Vilnius kentinde 11-12 Temmuz günlerinde yapılacak NATO liderler zirvesinde Stoltenberg'in halefini seçmeleri gerekiyor. Henüz hiçbir aday kamuoyuna resmen açıklanmadı ve liderler genellikle kimin göreve geleceğine fikir birliğiyle karar veriyor.
NATO'nun liderlik görevine bir kadın atama isteği var. Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen'in Biden'la bu ay yaptığı bir görüşmenin ardından favori isimlerden olduğu düşünülüyordu.
Ancak Frederiksen bugün bir televizyon kanalına verdiği röportajda "Hayır NATO yolcusu değilim" dedi ve Stoltenberg'i görev süresini uzatmayı istemesi halinde destekleyeceğini söyledi.
Stoltenberg ise görev süresinin dördüncü kez uzatılmasını talep etmeyeceğini söylemişti. Ukrayna'da geçen yıl topyekün savaş çıkmasaydı, tahsili ekonomi üzerine olan Stoltenberg, Norveç'in merkez bankası başkanı olmaya hazırlanıyordu.
NATO genel merkezinde gazetecilere konuşan Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius da ihtiyaç halinde Stoltenberg'in görev süresinin uzatılmasını destekleyeceğini açıkça söyledi.
Pistorious, "Bir aday üzerinde anlaşamazsak NATO genel sekretersiz kalamaz ve tabii ki özellikle işbirliğimizi takdir ettiğim için görev süresinin uzatılmasından yanayım" ifadesini kullandı.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de aday olmayacağını açıkladı.
Stoltenberg ise bugün görevi sürdürmeyi isteyip istemeyeceği sorulduğunda bu ihtimali tamamen dışlamadı, ancak gazetecilere "Uzatmaya çalışmak gibi bir çabam yok" dedi.
Stoltenberg'in uzun zamandır sözcülüğünü yapan Oana Lungescu ise Ağustos ayında NATO'daki görevinden ayrılacak.