Erişilebilirlik

Ücretlilerin gözü Ankara’da: Asgari ücrette ilk tur görüşmelerden rakam çıkmadı


İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yılının ikinci altı ayında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için ilk toplantısını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yaptı.

Bir önceki kabinede Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak görev yapan Ankara milletvekili Vedat Bilgin, seçim sürecinde yaptığı açıklamada "Cumhuriyet tarihinde dolar bazında 455 doların üzerinde en yüksek seviyeye çıkaran bir düzenlemeyi Ocak ayında yaptık. Temmuz’da da aynısını yapacağız. Aşağı yukarı 500 dolar bazında bir oran olacak. Çalışmalarımız hazır” demişti.

Aralık ayında 8 bin 506 lira olan asgari ücretin eski bakan Bilgin’in telaffuz ettiği 500 dolara çıkması için yüzde 35 civarında bir artış olması ve ücretin 11 bin 700 lira seviyesine çıkartılması gerekiyor.

Ancak bugünkü görüşmede bir ücretin telaffuz edilmediği belirtiliyor.

Veli Solak: “Yaşanan ekonomik krize göre, ev kiralarına göre, hayat pahalılığına göre güncellenmesini istiyoruz”

İşçi kesimini temsil eden Türk-İş adına Tarım-İş Genel Başkanı İlhami Polat, Türkiye Çimse-İş Genel Başkanı Zekeriya Nazlım ve Türk-İş danışmanı Enis Bağdadioğlu ile birlikte toplantıya katılan Türkiye Haber İş Sendikası Başkanı Veli Solak 28 Haziran’da başlayacak Kurban Bayramı öncesi görüşmeleri bitirmek istediklerini belirtti.

Türk-İş heyetinin başkanı Solak, “Bayramdan önce, bir an önce bitmesini istiyoruz. Toplantı her an, yarın olabilir, akşam olabilir, ertesi gün olabilir. Herhangi bir tarih yok. Bizim Türk-İş olarak talebimiz, Türkiye yüzyılına yakışır, bir an önce bu toplantının bitmesi, asgari ücretli çalışan kardeşlerimizin günün şartlarına göre, yaşanan ekonomik krize göre, ev kiralarına göre, hayat pahalılığına göre güncellenmesini istiyoruz. Resmi belgeler istendi, önümüzdeki günlerde açıklama yapacağız. Herhangi bir rakam yok” dedi.

İşveren tarafını temsil eden Türkiye İşverenler Konfederasyonu (TİSK) heyetinden hiç kimse, toplantı sonrası bir açıklama yapmadı.

TİSK asgari ücretin 500 dolar seviyesine yükseltilmesine karşı: “Enflasyon düşüş trendinde, buna rağmen ara zam olması görüşündeyiz”

Ancak dün yeni kabinede göreve başlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ı ziyaretinden sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, “Asgari ücretin 500 dolar olarak belirleneceğine” dair bir soruya yabancı para birimi konusunun gündemde olmadığı yanıtı verdi.

Akkol, “Asgari ücretin güncellenmesine ilişkin beklenti var. İstihdamı aksatmayacak, çalışanın ve işverenin beklentisini karşılayacak bir rakam belirlemeye gayret edeceğiz. Güzel bir süreç temenni ediyorum. Bir önceki bakanımızın bir beyanatı oldu ama baştan sona dinlediğimizde ücretin dolara endekslenmemesi gerektiğini ifade ediyor. Temenni olarak belirli seviyelerden bahsediyor. Biz Türkiye Cumhuriyeti'ndeyiz, başka para birimleriyle belirlenmiyor. Komisyon her şeyi dikkate alıyor. Yüzden fazla parametre değerlendirilecek. İyi niyet var, onun altını çizmek istiyorum. Enflasyon düşüş trendinde, buna rağmen ara zam olması görüşündeyiz. Çalışanı da işvereni de dikkate alacağız ama TL konuşacağız her zamanki gibi” ifadelerini kullandı.

DİSK: “Asgari ücret en az 17 bin 500 lira olmalı”

Görüşmelerde yer almayan DİSK ise asgari ücretin en azından dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırının en az yarısına yükseltilmesini talep ediyor.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan DİSK Genel Sekreteri ve Birleşik Metal İş Başkanı Adnan Serdaroğlu, “Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi dört kişilik bir ailenin insanca yaşayacağı bir ücret olmalı diyor. Dört kişilik ailede eğer iki kişi çalışıyorsa eve yoksul sınırının ulaştığı rakam girmesi şart. Birleşik Metal Araştırma’nın (BİSAM) Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması’na göre bu rakam Temmuz ayında 35 bin lira. TÜRK-İş’in de yoksulluk sınırı 33 bin 500 lira. O zaman asgari ücret 17 bin 500 liradan aşağıya bir ücret olmamalı. En az bu rakam belirlenmeli” dedi.

Türkiye’de asgari ücret Türk Lirası’nın ABD Doları karşısında değer kaybetmesi sonucu 455 Dolar’dan 359 Dolar’a gerilemiş durumda. Euro olarak bakıldığında ise 425 Euro’dan 332 Euro’ya düştü.

TL’deki değer kaybıyla birlikte Türkiye asgari ücretliyi Avrupa’nın en ucuz maaşlı işçisi haline getirdi

Yılbaşında yapılan artışla Türkiye’deki asgari ücret, asgari ücretin 399 Euro olduğu Bulgaristan ve 335 Euro olan Arnavutluk’un üzerine çıkmıştı.

Türkiye, Haziran ayı itibariyle Avrupa’da en düşük asgari ücrete sahip ülkesi.

DİSK Genel Sekreteri, “Asgari ücret Batı Avrupa ülkelerinde 1000 Euro’nun üzerinde, Yunanistan’da 800 Euro’dan fazla. Gelinen aşama itibariyle Avrupa’nın en düşük asgari ücretini alan Bulgaristan ve Arnavutluk’un bile altına düştük. Üstelik Avrupa'da ortalama asgari ücretli oranı yüzde 4 iken bizde asgari ücret ve civarı maaşla çalışan sayısı toplam çalışanların yaklaşık yüzde 60'ı. Ayrıca neredeyse bir buçuk milyon insan da asgari ücretin altında maaş alıyor. Eyaletler arasında farklılık gösterse dahi Çin’de ortalama asgari ücret 400 dolar civarında” dedi.

XS
SM
MD
LG