Erişilebilirlik

Reuters: “Rusya Türkiye’nin 600 Milyon Dolarlık Gaz Borcunu Erteledi”


Türkiye’nin Rusya’ya olan 600 milyon dolarlık doğalgaz borcunu, geçen hafta açıklanan ancak içeriği paylaşılmayan anlaşma kapsamında bir yıllığına ertelediği bildirildi.

Reuters haber ajansına isimlerinin verilmemesi koşuluyla bilgi veren iki kaynak, anlaşma uyarınca Türkiye’nin toplamda 4 milyar dolara yakın enerji ödemelerinin bir sonraki yıla ertelenebileceğini söyledi.

Geçen hafta varılan anlaşmanın ayrıntıları daha önce açıklanmamıştı. 14 Mayıs seçimlerine hazırlanan Türkiye enerji ithalatına bağımlı ve en büyük tedarikçisi de Rusya.

Doğalgaz ödemelerinin ertelenmesine ilişkin anlaşma, Türkiye’nin genel kabul gören ekonomi yaklaşımından uzak politikaları ve Rusya’nın Ukrayna işgalinin ardından artan enerji fiyatları sebebiyle azalan döviz rezervi üzerindeki baskıyı bir miktar azaltıyor.

Konuya ilişkin bilgi sahibi olan bir kaynak, 600 milyon dolar tutarındaki ödemenin resmen gelecek yıla ertelendiğini ve önümüzdeki aylarda enerji fiyatlarının seyrine göre başka ödemelerin de ertelenebileceğini belirtti.

Rusya ve Türkiye’nin enerji bakanlıkları ve ilgili enerji şirketleri Gazprom ve Botaş ertelemeye ilişkin açıklama taleplerine yanıt vermedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez geçen hafta Moskova ile enerji ödemelerinin ertelenmesine imkan veren anlaşma üzerinde uzlaştıklarını söylemiş; ayrıntı vermemişti.

Rusya ile enerji ithalatı rekor seviyeye yükseldi

Türkiye’nin enerji ithalatı 2022 yılında 100 milyar dolar gibi rekor bir seviyeye yükselmişti. Türkiye, Şubat ayına kadar toplamda 53 milyar metre küplük doğalgazın yüzde 39’unu Rusya’dan almıştı.

Anlaşma, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında Ukrayna ve Suriye savaşları dahil pek çok konuda görüş alışverişiyle desteklenen yakın ilişkilerin bir kez daha altını çizmiş oluyor.

Rusya ve Ukrayna arasında bir denge kurmaya çalışan ve Batı’nın Moskova’ya yönelik yaptırımlarına karşı çıkan Türkiye, Kiev’e silah tedarik ediyor. Ankara Ukrayna tahılının sevkiyatının yeniden başlamasını sağlayan Karadeniz Tahıl Girişimi anlaşmasında da önemli rol oynamıştı.

Ankara ve Moskova farklı tarafları desteklemelerine rağmen, iki lider arasındaki yakın ilişkiler sayesinde, Libya ve Suriye’deki iç savaşın yanısıra Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki çatışmada çözüm bulunması konusunda işbirliği yapmıştı.

Rusya’nın devlet kontrolundaki nükleer enerji şirketi Rosatom Türkiye’de 20 milyar dolarlık Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ni inşa etmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha önce yaptığı açıklamalarda Rusya ile savunma ve enerji sektörlerinde daha fazla işbirliği imasında bulunmuştu.

İki ülke arasında derinleşen ilişkiler, Batı’da Türkiye’nin NATO ile ilişkilerinden uzaklaştığı endişelerini gündeme getirdi. Ankara ise NATO konusundaki yükümlülüklerine bağlı olduğunu; ancak ilişkilerini dengelemesi gerektiğini belirtiyor.

XS
SM
MD
LG