Erişilebilirlik

ABD’de Mart’ta Tüketici Fiyatları Ilımlı Arttı


ABD’de tüketici fiyatları, benzinin maliyetinin düşmesinden dolayı Mart ayında çok az yükseldi ancak düşmeyen yüksek kiralar altta yatan enflasyon baskılarını sürdürdü. Bu da muhtemelen ABD Merkez Bankası’nın (FED) gelecek ay faiz oranlarını yeniden arttırmasına neden olabilir.

Çalışma Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Şubat ayında binde 4 yükseldikten sonra geçen ay binde 1 arttı. Mart ayına kadar geçen 12 ayda TÜFE yüzde 5 arttı ve bu 2021 Mayıs ayından bu yana en düşük yıllık artış oldu. TÜFE, Şubat ayında yıllık bazda yüzde 6 arttı.

Yıllık TÜFE, 1981 Kasım ayından bu yana en büyük artış olan yüzde 9,1 ile Haziran ayında zirve yapsa da, geçen yılki büyük artışlar hesaplama dışı bırakıldığı için geriliyor. Tüm önlemlere rağmen enflasyon, FED'in yüzde 2 hedefinin iki katından fazla olmaya devam ediyor.

Suudi Arabistan ve diğer OPEC+ petrol üreticilerinin bu ayın başlarında daha fazla petrol üretimi kesintisi duyurmasının ardından, benzin fiyatlarının önümüzdeki aylarda toparlanması muhtemel.

Reuters tarafından yapılan ankete katılan ekonomistler, TÜFE'nin binde 2 artışla yıllık yüzde 5,2 artacağını tahmin ediyorlardı.

Enflasyon verileri, Mart’ta istihdamda sağlam bir büyüme hızı ve işsizlik oranının yüzde 3,5'e düştüğünü gösteren ve geçen Cuma günü yayınlanan istihdam raporunun hemen ardından geldi.

Sürekli yüksek enflasyon, işgücü piyasasındaki sıkılık ve geçen ay iki bölgesel bankanın iflas etmesiyle ortaya çıkan mali piyasa stresinin hafiflediğine dair işaretler, FED'in fiyat istikrarını yeniden sağlamaya öncelik vermeye devam etmesine olanak sağlıyor.

CME Group'un FedWatch aracına göre, mali piyasalar ABD Merkez Bankası’nın 2-3 Mayıs'taki politika toplantısında faiz oranlarını 25 baz puan daha arttırmasına sıcak bakıyor.

FED geçen ay gösterge gecelik faiz oranını çeyrek puan arttırdı ancak mali piyasadaki çalkantıya karşı koyamayarak daha fazla faiz artışına ara vermenin eşiğinde olduğunu belirtti. FED politika faizini geçen Mart’tan bu yana sıfıra yakın seviyeden mevcut yüzde 4,75-5,00 aralığı olan 475 baz puana yükseltti.

Değişken gıda ve enerji bileşenlerini hariç tutan TÜFE, Şubat ayındaki binde 5'lik artışın ardından geçen ay binde 4 arttı. Yüksek kiralar, çekirdek TÜFE olarak adlandırılan verileri yönlendirmeye devam etti.

Bununla birlikte, bağımsız ölçümlerin kiraların düşüş eğiliminde olduğunu göstermesiyle birlikte, konut enflasyonunun ikinci yarıda azalmaya başlaması bekleniyor. TÜFE'deki kira ölçümleri, bağımsız göstergelerin gerisinde kalma eğiliminde.

Bununla birlikte, konuttan uzak hizmetlerin maliyetinden kaynaklanan baskı nedeniyle, enflasyonu düşürme yolunun engebeli olması muhtemel. Mart ayına kadar geçen 12 ayda, çekirdek TÜFE, Şubat ayındaki yüzde 5,5 artışın ardından yüzde 5,6’a yükseldi. Bu, yıllık bazda çekirdek TÜFE'de art arda beş aydır devam eden yavaş artışı sona erdirdi.

XS
SM
MD
LG