Erişilebilirlik

ABD'de Mart Ayında İstihdam Arttı Maaş Artışı Yavaşladı


ABD Çalışma Bakanlığı'nın bugün açıkladığı verilere göre Mart ayında Amerika'da işverenlerin işe alım hızını sürdürmesi, işsizlik oranının yeniden yüzde 3,5'e gerilemesiyle sonuçlandı. İş piyasasındaki dirence işaret eden bu oran, ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz oranlarını önümüzdeki ay bir kez daha yükseltmesinin önünü açtı.

Çalışma Bakanlığı'nın yakından izlenen istihdam raporu, yıllık maaş artışlarının yavaşladığını, ancak FED'in yüzde 2'lik enflasyon hedefiyle uyumlu olamayacak kadar yüksek seyretmeye devam ettiğini gösteriyor. Son zamanlarda açıklanan birçok ekonomik veri gibi Mart ayında iki bölgesel bankanın iflasının tetiklediği mali piyasa baskısının etkilerinin istihdam raporuna yansıması için henüz erken olduğu kaydediliyor.

Sermaye piyasaları hizmeti ve varlık yönetimi şirketi FHN Financial'dan baş ekonomist Chris Low, "Bu istihdam raporu müstakil olarak kaygı uyandırmasa da talebi yavaşlatmaya yetecek kadar sıkı bir politika uygulandığına ilişkin kanıt bulunmuyor" dedi.

Mart ayında tarım dışı istihdam 236 bin arttı. Daha önce 311 bin olarak açıklanan Şubat ayına ilişkin istihdam verileriyse güncellenerek 326 bin olarak bildirildi.

İşe alımlardaki yavaşlama, kısmen, Ocak ve Şubat aylarında mevsim normallerinin üzerinde seyreden ılık havanın neden olduğu istihdam artışının Mart'ta gerilemesini yansıttı.

Reuters haber ajansının anketine katılan ekonomistler, Mart'ta 239 bin kişiye istihdam yaratıldığını tahmin etmişti. Tahminler, 150 bin ila 342 bin arasında değişiklik gösterdi. Amerikan ekonomisinin çalışma yaşındaki nüfusun artış hızını yakalayabilmek için ayda yaklaşık 100 bin kişiye istihdam sağlaması gerekiyor.

Mart ayında istihdamda en büyük artış, restoran ve barların başı çektiği eğlence ve konaklama sektöründe gerçekleşti. Mart'ta 72 bin kişiye istihdam sağlayan bu sektörde COVID-19 pandemisi öncesine kıyasla hala 368 bin açık bulunuyor.

Pandemi sonrası ekonomik toparlanmada en çok istihdam sağlayan işverenler, restoranlar ve barlar oldu.

ABD hükümetindeyse istihdam 47 bin arttı. Ancak hükümette istihdam, 2020 yılı Şubat ayının 314 bin altında. Profesyonel ve iş hizmetleri, sağlık, ulaşım ve depoculuk sektörleri de istihdam artışına katkıda bulundu. Ancak imalat sektöründe istihdam verileri Şubat'tan sonra Mart'ta da geriledi. Perakende sektörü 14 bin 600 çalışan kaybederken inşaat sektöründeki iş kaybı 9 bin oldu.

Ortalama saatlik ücretlerse Şubat ayında binde 2'lik artıştan sonra Mart'ta da binde 3 yükseldi. Bu, Şubat'ta yüzde 4,6 olan maaşlardaki yıllık artışın Mart'ta yüzde 4,2'ye inmesine yol açtı. FED yetkilileri, şimdi, bir yıldır devam eden para politikası sıkılaştırma kampanyasının etkilerini ölçmek için ay sonuna doğru açıklanacak olan enflasyon verisini bekleyecek.

Mali piyasalarda, FED'in 2-3 Mayıs günleri arasında yapacağı toplantıda faiz oranlarını 25 baz puan arttırmaya karar vereceği görüşü ağır basmaya başladı.

FED, geçen ay gecelik faizleri 25 baz puan yükseltmiş, ancak Silikon Vadisi Bankası ve Signature Bank'ın iflas etmesinin mali piyasalarda yarattığı çalkantı nedeniyle faiz artış uygulamasına ara vereceğine işaret etmişti. Geçen yıl Mart ayından bu yana faizleri 475 baz puan arttıran FED, faiz aralığını yüzde 4,75-5,00'e çıkardı.

İstihdam piyasasının 2023'ün ikinci yarısında gevşemeye başlayacağı tahmin ediliyor. Bunun nedeni, yükselen borçlanma maliyetleri nedeniyle azalan talep karşısında şirketlerin de işe alımları yavaşlatacağı öngörüsü.

Kredi koşullarının sıkılaşması da küçük şirketler ve hanehalklarının krediye erişimini zorlaştırıyor.

STÜDYO VOA

Beyaz Saray’da kritik toplantı: Biden İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü - 13 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG