Erişilebilirlik

ABD İşsizlik Maaşı Başvurusu Tahminleri Aştı


ABD’de güçlü istihdam piyasası devam ediyor. Geçen hafta işsizlik maaşı başvurularında düşüş yaşandı. İşsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı bir önceki haftaya göre 18 bin kişi azaldı; ancak başvuruda bulunanların sayısı yine de genel beklentileri aştı.

ABD genelinde geçen hafta işsizlik maaşı başvurusunda bulunan kişi sayısı 246 binden 228 bine geriledi. Genel beklenti de 200 bin kişi olacağı şeklindeydi.

Ülkede halen işsizlik maaşı almaya devam eden kişi sayısı da Mart’ın son haftasında toplamda 6 bin kişi artarak 1 milyon 823 bin kişiye yükseldi.

Öte yandan ABD’de istihdam piyasasında açık iş pozisyonlarının sayısı da yaklaşık 2 yıl aradan sonra ilk kez 10 milyonun altına düştü. Çalışma Bakanlığı verilerine göre, ABD’de işsizlik oranı yüzde 3,6 dolaylarında seyrediyor. Buna göre ülke genelindeki her bir işsiz kişi için 1,7 açık iş pozisyonu bulunuyor.

Teknoloji alanında işten çıkarmalar sürüyor

Açık iş pozisyonlarının azalmasının temel sebebi olarak ABD Merkez Bankası’nın (FED) enflasyonla mücadele kapsamında faiz oranlarını 1980’li yıllardan bu yana en yüksek seviyeye çekmiş olması gösteriliyor.

Bununla birlikte başta teknoloji şirketleri olmak üzere işten çıkarmalarda da artış hala mevcut. Kredi kullanmak ve yeni yatırım yapmakta zorlanan bazı şirketler küçülmeye gitmeye devam ediyor.

Küresel alanda işten çıkarma verilerini takip eden Challenger, Gray & Christmas şirketi tarafından yayımlanan son verilere göre, ABD merkezli şirketler Mart ayında Şubat ayına göre yüzde 15 daha fazla işten çıkarma gerçekleştirdi.

Verilere göre Mart ayında 89 bin 703 kişi işten çıkarıldı. ABD genelinde son bir yılda işten çıkarmalarda üç kattan fazla artış yaşandı. Son dönem işten çıkarmalarda da yine teknoloji şirketleri başı çekti.

STÜDYO VOA

ABD’nin İsrail’in Hizbullah’a yönelik saldırısından haberi yok – 18 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG