Erişilebilirlik

TÜİK: Yıllık Enflasyon Yüzde 50,51


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Türkiye’de ana enflasyon verisi olarak kabul edilen Tüketici Fiyatları Endeksi’nin Mart ayı verilerini açıkladı.

Kasım ayında yüzde 85,51’le son 24 yılın zirvesini gören yıllık enflasyon, üst üste dördüncü kez düşerek yüzde 50,51’e geriledi.

Aylık enflasyon ise, 2023’in ilk iki ayında yüzde 6,65 ve yüzde 3,15 artış gösterdikten sonra Mart'ta da yüzde 2,29 artış gösterdi. Böylelikle yılın ilk üç ayındaki enflasyon oranı yüzde 12,09’a ulaştı.

TÜİK 12 aylık ortalama enflasyonu da yüzde 70,20 olarak açıkladı, aynı veri 2022 yılının aynı ayında yüzde 29,88'di.

Üretici fiyatlarındaki artışı ölçen Yİ-ÜFE (Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi)’nde TÜFE’de olduğu gibi gerileme devam ediyor. Yİ-ÜFE geçtiğimiz ay 0,44 artışla yüzde 62,45’e düşerken yıllık üretici enflasyonu yüzde 62,45 olarak tespit edildi. Yİ-ÜFE ekim ayında yüzde 157,69 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini görmüştü.

TÜİK ile ENAG arasındaki enflasyon farkı 70 puan

2020 yılının Eylül ayından itibaren enflasyon ölçümlemesi yapan ve ilk günden bu yana TÜİK sonuçları ile uyumsuzluk yaşayan Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) verilerindeki farklılık ise devam ediyor.

Resmi kurumdan yarım saat önce Mart ayı sonuçlarını sosyal medya hesaplarından duyuran ENAG, E-TÜFE olarak kodladığı tüketici fiyatlarının yılın üçüncü ayında yüzde 5,08 arttığını yıllık enflasyonu ise yüzde 112,51 olarak ölçtüğünü açıkladı.

TÜİK’le ENAG enflasyonu arasındaki fark 70 puanken iken İstanbul Ticaret Odası’nın önceki gün açıkladığı İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi'ndeki fark ise 13 puan. Türkiye’nin en büyük ticaret odasının 28 yıldır ölçtüğü endeks geçtiğimiz ay yüzde 2,95 artışla yüzde 73,01’e yükseldi.


Prof. Başlevent: “Bu enflasyon seviyesi ekonomi yönetimi için aslında açık bir yenilgi”

Dün VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Cem Başlevent, hükümetin “enflasyonla düşüyor” algısı yaratarak seçime gitmesinin pek mümkün olmadığını söyledi.

Profesör Başlevent, “Başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere iktidar seçimlerde halkın karşısına ciddi düşüş gösteren bir enflasyonla çıkmak istiyordu. Bunun için de baz etkisine güveniyorlardı. 14 Mayıs öncesi ölçülecek son enflasyon yüzde 50’nin altına pek düşmeyecek gibi. Cumhurbaşkanı ‘Herkes hesabını 2023’te yüzde 20 enflasyona göre yapsın’ demişti. Seçime kadar bu olmayacak, yıl sonu olabilir mi o da net değil. Bu enflasyon seviyesi ekonomi yönetimi için aslında açık bir yenilgi. Bir de şu var. Enflasyon geçen yıla göre geriliyor ama hayat pahalılığı tam gaz sürüyor. Bakın beyaz peynir 200, iki yıl önce 50 lira olan kıyma şimdi 300 lira. İnsanlar saatlerce Et ve Süt Kurumu’nda ucuz et için kuyrukta” ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye dünya enflasyon sıralamasında Zimbabve, Suriye, Venezuela, Sudan, Arjantin ve Yemen’den sonra yedinci sırada yer alıyor.

XS
SM
MD
LG