Erişilebilirlik

Erdoğan'dan Finlandiya'nın NATO Üyeliğine Onay


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Ankara'da Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile biraraya geldi. Erdoğan, Finlandiya'nın NATO üyeliğinin TBMM'deki onay sürecinin başlamasına karar verdiklerini bildirdi.

İki kuzey Avrupa ülkesi Finlandiya ve İsveç, Rusya'nın geçen yıl Şubat ayında Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından güvenlik kaygıları nedeniyle NATO'ya üyelik başvurusunda bulunmuştu. Ancak Türkiye bu iki ülkenin terör örgütü PKK ile mücadelesini yetersiz bulduğu için üyeliklerini onaylamayı reddetmişti.

NATO'nun yeni üyelerinin mevcut üye ülkelerin tamamının parlamentoları tarafından onaylanması gerekiyor.

Erdoğan, "Ülkemizin güvenlik kaygılarını gidermek yolunda gösterdiği hassasiyet ve kaydedilen mesafeye binaen Finlandiya'nın NATO'ya katılım protokolünün meclisimizdeki onay sürecini başlatmaya karar verdik" dedi.

Finlandiya'nın Kuzey Atlantik Antlaşması’na (NATO) Katılımına İlişkin Protokol, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunuldu.

Söz konusu Protokolün onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun teklifi, TBMM Başkanı Mustafa Şentop tarafından imzalanarak TBMM Dışişleri Komisyonu’na havale edildi.

"Sürecin nasıl ilerleyeceği İsveç'in atacağı adımlara bağlı"

Erdoğan, İsveç'le olan görüşmelerimizi ise ittifakın prensipleri ve bizim terörle mücadeledeki yaklaşımlarımız temelinde sürdüreceğiz. Sürecin nasıl ilerleyeceği İsveç'in atacağı somut adımlarla doğrudan bağlantılı olacaktır" diye konuştu.

Erdoğan, "Ülkemizin sürecin ilerletilmesi konusundaki ilkelerinin ve iyi niyetinin artık daha net görüldüğü kanaatindeyim" dedi.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinisto ise "NATO üyeliğimiz konusunda ifade ettiğiniz haberleri almak bizleri çok memnun ediyor" diyerek bugün atılan imzanın Finlandiya'nın NATO'ya üyeliğinin tamamlanması sürecinde TBMM'de onay sürecinin başladığına dair çok önemli bir gösterge olduğunu kaydetti. Niinisto bunun tüm Finlandiyalılar için çok önemli bir haber olduğunu söyledi.

Niinistö, Finlandiya'nın NATO üyeliğinin İsveç olmadan tamamlanmayacağı görüşünü bir kez daha yineledi, Finlandiya Cumhurbaşkanı, "Çünkü ortak çıkarlarımız var, iki komşu ülkeyiz, Baltık Denizi'nde kıyımız var. Dolayısıyla Vilnius zirvesinde (11-12 Temmuz) umut ediyorum ittifakta 32 üye ülke olur" diye konuştu.

"Finlandiya'yı İsveç'ten ayırmak durumunda kaldık"

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, İsveç'in teröristlere kucak açtığını belirterek Stockholm Caddesi'nde, PKK, YPG ve PYD uzantılarının sürekli gösteriler yaptığını hatırlattı. Erdoğan, "124 kişilik bir terör listesi verdik ama bu listeye yönelik İsveç'in attığı olumlu bir adım yok" diyerek "Kusura bakmasınlar. Sayın başbakan iyi bir insan ama bu teröristleri bize vermediler, veremediler, bizim de İsveç'e olumlu yaklaşmamız mümkün değil. Finlandiya'da bu tür eylemler olmadığı için Finlandiya'yı İsveç'ten ayırmak durumunda kaldık. Finlandiya'ya olumlu yaklaşımımızı bugün attığımız imzayla gösterdik ve süratle Dışişleri Bakanlığı'ndan yazı bana geldi, ben de şu anda yazıyı parlamentomuza gönderdim ve bundan sonrası komisyon, komisyondan da genel kurula gidecek. Temenni ederim ki seçim öncesi yetişirse, seçim öncesi yetiştirmek. Ülkelerimiz için hayırlı olsun" diye konuştu.

Türkiye'nin NATO'nun genişlemesine yönelik olumsuz bir yaklaşımı olmadığını ancak özellikle terörle mücadelede kırmızı çizgisi olduğunu söyleyen Erdoğan, "Terörle mücadelede bizler Türkiye'ye yönelik atılan olumsuz adımları gördüğümüz sürece, nereden gelirse gelsin, her türlü tavrı almaya hazırız. NATO gibi bir kuruluş kalkıp da eğer terörle mücadelede Türkiye'yi yalnız bırakırsa biz tabii ki Türkiye olarak bu tür ülkelere de evet demeyiz" diye konuştu.

Erdoğan, "Parlamentolarına sızmaya kadar bu tür olaylar olduğu sürece bizim de yaklaşımımız bugünkü gibi olacaktır" diye ekledi.

XS
SM
MD
LG