Başkan Joe Biden, Silikon Vadisi Bankası (SVB) ve Signature Bank'in çöküşünün ardından bankacılık sektöründe kriz patlak vermesi tehdidi karşısında gereken her adımın atılacağı sözü verdi.
Biden, bu açıklamayı, haftasonunda teknoloji sektörü odaklı SVB'deki mevduatları garanti altına almak için atılan adımların yatırımcıları diğer bankaların sağlıklı olduğu konusunda yeterince ikna edememesi üzerine yaptı.
Avrupa bankacılık endeksi STOXX bugün yüzde 5,8 oranında gerilerken Alman Commerzbank, yüzde 12,7 oranında değer kaybetti. Credit Suisse ise yüzde 15'ten fazla düşüş sonrasında yeni bir düşüş rekoru daha kırdı.
Başkan Biden, yönetiminin haftasonunda hızla devreye girmesinin Amerikan bankacılık sisteminin güvenilir olduğu inancını pekiştirmesi gerektiğini, bankacılık kurallarının güçlendirilmesi için Kongre'den ve bankacılık sektörü denetçilerinden adım atmasını talep edeceğini kaydetti.
Biden, ”Amerikalılar, bankacılık sisteminin güvenilir olduğuna inanabilirler. Mevduatlarınıza ihtiyacınız olduğu zaman erişebileceksiniz” dedi.
Bu sabahki piyasa açılışıyla birlikte First Republic Bank, taze finansman güvencesi elde ettiği haberlerine rağmen yüzde 65,1 oranında kayba uğradı. Western Alliance Bancorp yüzde 75,9; PacWest Bancorp yüzde 41; Charles Schwab da yüzde 19 kayıp verdi.
Borsalarda işlemler, yüksek volatilite nedeniyle birkaç kez durduruldu. JP Morgan Chase, Morgan Stanlet ve Bank of America da düşüş kaydetti.
Para piyasalarındaysa Amerikan bankacılık sistemindeki kredi riskine ilişkin yakından izlenen gösterge yükseldi. Euro bölgesindeki kredi riskine ilişkin göstergelerde de yükseliş kaydedildiği görüldü. Avrupa volatilite endeksi, 2022 yılı Ekim ayından bu yana en yüksek seviyeye tırmandı.
Öte yandan altın fiyatları, kilit seviye olan 1900 dolara doğru tırmanmayı sürdürdü. Bu yükselişte yatırımcıların güvenli yatırım araçlarına yönelmesi üzerine FED'in faiz artışlarını dizginleyebileceği beklentisi etkili oldu.
Yetkililer bankacılık sistemine olan güveni pekiştirmek için harekete geçti
ABD'de yetkililer, Silikon Vadisi Bankası'nın (SVB) çökmesinin daha geniş kapsamlı bir mali krizi tetiklemesini engellemek için dün acil önlemleri devreye soktu.
Yetkililer, SVB müşterilerinin bugünden itibaren mevduatlarına erişebileceğini ve bankalara acil fon erişimi sağlamaları için yeni bir sistem oluşturulacağını kaydetti. ABD Merkez Bankası da (FED) bankaların FED acil fonlarından borçlanmasını kolaylaştırdı.
FED faizleri agresif olarak yükseltmeye devam edecek mi?
Alınan önlemler, Silikon Vadisi firmaları ve küresel piyasalar için bugün bir miktar rahatlama sağlasa da bankacılık sektörüne ilişkin risklerin yarattığı kaygılar devam ediyor. Bu kaygılar FED'in enflasyonla mücadele etmek için faizleri agresif olarak yükseltme planını sürdürüp sürdürmeyeceği konusunda da şüpheler uyandırıyor.
Yetkililer ayrıca son günlerde baskı altında olan New York Signature Bank'i kapattı.
Biden yönetiminin bankacılık sektörüne müdahalesi, FED ve diğer büyük merkez bankalarının enflasyonu düşürmek için izlediği faiz arttırma politikasının mali sistem ve küresel piyasalara uyguladığı baskıyı gözler önüne serdi.
Startup ekonomisi açısından bir dayanak olan ve kendine özgü riskler barındıran SVB, yıllardır süren ucuz para döneminin bir ürünüydü. Ancak geçen hafta müşterilerin mevduatlarına erişmek için bankaya hücum etmeleri, başka bölgesel bankaların SVB'yle benzerlikler içerebileceği kaygılarının hızla yayılmasına yol açtı.
Yatırımcılar, FED'in faiz artışına devam etmeyi planladığı bu dönemde mali sistemin henüz tehlikeyi tam anlamıyla atlatmış olmayabileceğini söylüyor.
Yatırım bankacılığı firması Goldman Sachs uzmanları, bankacılık sektörünün baskı altında olduğu bu ortamda 21-22 Mart tarihlerindeki FED toplantısında faizlerin 25 baz puan arttırılacağı kararı çıkmasını artık beklemediklerini kaydediyor.
Mevduat sahipleri korunuyor
SVB'nin bankacılık sektöründe 2008 yılından sonraki en büyük çöküşü yaşaması, küçük işletme sahibi olan banka müşterilerinin çalışanlarına ödeme yapıp yapamayacağına ilişkin kaygıları körükledi. Bunun nedeni, Federal Mevduat Sigorta Kurumu'nun (FDIC) 250 bin dolara kadar olan mevduatlara güvence sağlaması.
FDIC'ye göre SVB'de bulunan 175 milyar dolarlık mevduatların yüzde 89'u, 2022 yılı sonunda sigortalı değildi.
Maliye Bakanı Janet Yellen, FED Başkanı Jerome Powell ve FDIC Başkanı Martin Gruenberg, dün akşam yaptıkları ortak açıklamada, hükümetin sigorta altına aldığı seviyenin üzerindekiler dahil tüm mevduatların bütünlüğünün korunacağını belirtti.
Maliye Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, alınan önlemlerin mevduat sahiplerini koruyacağını ve daha geniş kapsamlı bankacılık sistemine ilave destek sağlayacağını, ancak yetkililerin ve denetçilerin mali sistemin istikrarını yakından izlemeyi sürdürdüğünü kaydetti.
Yetkili, ”Firmalar kurtarılmıyor, mevduat sahipleri korunuyor” dedi ve risklerin Mevduat Sigorta Fonu tarafından karşılanacağını ve fonda yeterli miktarda para bulunduğunu bildirdi.
Avrupa bankaları da etkilendi
Almanya'da merkez bankası, Avrupa'da acil önlem almak için harekete geçme planı olmamasına rağmen yerel piyasaların durumunu değerlendirmek için kriz ekibini topladı.
İsviçre mali denetim kurumu FINMA, Amerika'da çöken bankaların durumunun yakından izlendiğini, benzer bir durumun başka bankalara da sıçrayıp sıçramadığına ilişkin işaretlere bakıldığını bildirdi.
Öte yandan İngiliz bankacılık ve mali hizmetler firması HSBC bu sabah yaptığı açıklamada, SVB'nin İngiltere kolunun 1 sterline satın alacağını duyurdu. Açıklamada, Silikon Vadisi Bankası'nın İngiltere kolunun 10 Mart itibarıyla verdiği kredi miktarının 5,6 milyar sterlin, bankadaki mevduat tutarınınsa 6,7 milyar sterlin olduğu kaydedildi.
Piyasalar çalkantılı
Öte yandan yatırımcıların FED'in önümüzdeki faizleri arttırma konusunda isteksiz olacağına ilişkin tahminleri piyasaları dalgalandırdı.
Piyasalar, FED'in önümüzdeki hafta yapacağı toplantı sonrasında faizleri arttırmama kararı çıkma olasılığını yüzde 40 olarak değerlendiriyor.
Amerikan bankalarının borsa değerindeki kayıplar, geçen haftanın sonunda SVB'nin çöküşü nedeniyle 100 milyar doları aştı. Reuters'ın hesaplamalarına göre Avrupa bankaları da benzer miktarda kayba uğradı.
“New Yorklular'ın paraları güvende”
Öte yandan, Amerikan Federal Mevduat Sigorta Kurumu’nun (FDIC), Signature Bank'ın 110 milyar doları aşan varlıklarını ve 88 milyar doları aşan mevduatları devralmasından sonra tasarruf sahiplerinin endişeleri giderilmeye çalışılıyor. ABD tarihinde mali krize neden olan üçüncü en büyük bankanın müşterileri ve yatırımcılarının endişeleri sürüyor.
New York Valisi Kathy Hochul, Signature Bank'ın devlet tarafından devralınmasının ardından mevduat sahiplerine güvence verdi. Vali Hochul, yakın zamanda kripto para birimi endüstrisine de hizmet vermeye başlayan, büyük çapta emlak kredisi yatırım ve iş geliştirme operasyonları yürüten, merkezi New York eyaletindeki finans kurumu olan Signature Bank'a ABD'de devlet yetkilileri tarafından el konulmasının ardından mevduat sahiplerinin endişelerini giderme amaçlı açıklamalar yaptı.
Manhattan'daki ofisinde düzenlediği basın toplantısında Silikon Vadisi Bankası'nın çöküşünün ardından yaşanan mali krizle ilgili değerlendirmelerde bulunan Vali Hochul, "İçinde bulunduğumuz hiç alışılmadık bir durum. Ancak vermek istediğim ana mesaj, New Yorklular'ın paralarının güvende olduğu, paralarının emin ellerde korunduğuna güvenmeleri gerektiğidir" dedi.
ABD Başkanı Joe Biden ve hükümetin aldığı karardan memnuniyetini dile getiren New York Valisi Hochul, “Signature Bank müşterileri için dün gece yapılan müdahaleler, korunduğunuz anlamına geliyor. Bankanın müşterileri, kesintisiz bir şekilde müşteri hizmetlerine ve fonlarına erişime sahip olmaya devam edecek. Banka şubeleri bugün açık ve New Yorklular, bankacılık işlemi yapmayı sürdürmeli ve paralarının güvende olduğundan emin olmalı” diye konuştu.