Dünya Bankası, Küresel Afet Sonrası Acil Hasar Tahmini Raporu (GRADE), 6 Şubat'ta yaşanan iki yıkıcı depremin Türkiye ekonomisine maliyetinin tahminen 34,2 milyar doları (646 milyar Türk Lirası) aşacağını öngördü. Rapora göre bu rakam, Türkiye'nin 2021 gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 4'üne denk geliyor.
Bu rakam, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) 2023 tarihli en güncel tahminlerine göre 80'den fazla ülke ve bağımsız bölgenin gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYİH) üzerinde.
IMF'nin 2023 yılı ülkelere göre gayrisafi milli hasıla listesine bakıldığında, depremin Türkiye'ye maliyetinin Karadağ'ın gayrisafi milli hasılasının (6,6 milyar dolar) neredeyse 6 katı olduğu görülüyor.
Rakamlar Türkiye'nin deprem hasarının, Kırgızistan (10,8 milyar dolar), Tacikistan (10,5 milyar dolar) ve Kosova'nın (9,8 milyar dolar) her birinin gayrisafi milli hasılalarının 3 katından fazla olduğunu gösteriyor.
IMF verilerine göre Türkiye'nin maddi zararı Kuzey Makedonya (15 milyar dolar) ve Moldova'nın (14,6 milyar dolar) gayrisafi milli hasılalarının 2 katından fazla.
Türkiye'nin zararı Arnavutluk (18.8 milyar dolar), Ermenistan (19,4 milyar dolar), Bosna Hersek (24,5 milyar dolar), Gürcistan (26,9 milyar dolar), Güney Kıbrıs (27,5 milyar dolar), Yemen (28,6 milyar dolar) ve İzlanda'nın (29,6 milyar dolar) GSYİH'lerinden de fazla.
Dünya Bankası'nın Küresel Afet Sonrası Acil Hasar Tahmini Raporu, depremin maliyetinin kurtarma ve yeniden inşa masrafları eklenince çok daha artacağı öngörüsünde bulunuldu. Ayrıca bölgede süregelen artçı depremlerin de hasarı arttırmasının olası olduğu belirtildi.