Erişilebilirlik

G7 Ülkeleri Rusya’ya Karşı Yeni Önlemler Alacak


G7 Liderleri
G7 Liderleri

G7 ülkeleri, Rusya'nın Ukrayna savaşına malzeme desteği veren üçüncü ülke aktörlerine karşı harekete geçeceğini açıkladı.

Ukrayna savaşının birinci yıldönümünde G7 ülkelerinden yapılan açıklamada, "Rusya'nın sürdürdüğü savaşa malzeme sağlanmasını sonlandırmak için alınan önlemlerden kaçınmaya çalışan üçüncü ülkelere ya da diğer uluslararası aktörlere bundan vazgeçmeleri çağrısı yapıyoruz ya da sonuçlarına katlanacaklarını söylüyoruz" denildi.

Açıklamada, "Dünya genelinde bu faaliyetleri caydırmak için Rusya'nın Ukrayna savaşını malzeme olarak destekleyen üçüncü ülkelere karşı önlem alıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

ABD ve İngiltere gün içinde Moskova'ya yeni yaptırımlar açıklamıştı.

G7 ülkeleri ayrıca mevcut ekonomik önlemlerin arttırılacağını belirterek, Rusya'nın ileri teknoloji, askeri ve sanayi ekipmanı elde etmenin yeni yollarını bulmasını engelleme konusunda kararlı olduklarını kaydetti.

Grup, Rusya'nın Ukrayna'nın uzun vadeli yeniden yapılanmasının maliyetini karşılamasının yolunu bulmaya çalışacağını da ekledi.

Açıklamada, G7'nin Rusya'nın gayrımeşru saldırganlık kapasitesini azaltmak için finans sektörünü ek önlemlerle hedef alacağı kaydedildi.

G20 ülkelerinin maliye bakanları ise Rusya'nın bir yıl önce başladığı Ukrayna işgaline verilecek yanıt konusunda farklılıkları aşmak için biraraya geldi.

ABD Maliye Bakanı Janet Yellen Hindistan'ın Bengaluru kentinde iki gün sürecek G20 toplantısında, Rus yetkilileri savaş suçlarına ortak olmakla suçladı.

G20'de görüş ayrılıkları

Toplantıda Rus ekonomisini tecrit etme çabalarına katılmayan ülkelerle yaşanan ayrılık öne çıktı. Evsahibi Hindistan açılış konuşmasında bir yıl süren savaşa değinmedi, bunun yerine küresel ekonominin bir dizi diğer zorlukla yüz yüze olduğunu belirtti.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, "Tartışmalarımızın dünyanın en hassas durumdaki topluluklarına odaklanması çağrısı yapıyorum" dedi ve istikrar, güven ve büyümenin dünya ekonomisine geri kazandırılması gerektiğini ekledi.

Modi, COVID salgınının ardından artan borç seviyelerinin, tedarik zincirindeki aksaklıkların, gıda ve enerji güvenliğine tehditlerin görüşmelerde ele alınması gereken ana kaygı unsurlarından olması gerektiğini söyledi.

"Hindistan 'savaş' sözcüğünün kullanılmasından kaçınıyor"

G20 yetkilileri Reuters haber ajansına yaptıkları açıklamada, Hindistan'ın grubun Rusya'ya yaptırımları görüşmesini istemediğini ve zirvenin sonuç bildirisi ya da herhangi bir belgesinde "savaş" sözcüğünün kullanılmasından kaçındığını belirtti.

Ancak Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, grubun geçen Kasım ayında Endonezya'nın Bali adasında imzalanan ortak açıklamadan geri adım atmasının mümkün olmadığını kaydetti. Bu toplantıda G20'nin çoğu üyesinin Ukrayna'daki savaşı şiddetle kınadığı belirtilmişti.

"Either we have the same language or we do not sign on the final communique," Le Maire told reporters.

Le Maire gazetecilere yaptığı açıklamada, "Ya aynı dili konuşuruz ya da nihai bildiri imzalamayız" diye konuştu.

Bu tür anlaşmazlıklar bundan 20 yıl önce ekonomik krizlerle mücadele için kurulmuş G20 zirvesinde özellikle Batılı ülkeler ve Çin ile Rusya gibi diğerleri arasında çok yaygın hale gelmeye başladı.

ABD'den Ukrayna'ya desteği arttırma çağrısı

Rusya işgalinin ilk yıldönümünde konuşan ABD Maliye Bakanı Yellen, G20 ekonomilerine Ukrayna'ya desteklerini yeniden ikiye katlama ve Rusya'nın savaş kapasitesini azaltma çağrısı yaptı.

Yellen, "Buradaki Rus yetkililerin Kremlin için çalışmaya devam etmelerinin onları Putin'in savaş suçlarına ortak hale getirdiğini anlamaları lazım" dedi.

Rus Maliye Bakanı Anton Siluanov ve Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, Hindistan'daki G20 zirvesine katılmıyor ve Moskova, bakan yardımcıları tarafından temsil ediliyor. Rusya Ukrayna'daki faaliyetlerini "özel askeri operasyon" olarak değerlendiriyor.

ABD'den yeni Rusya yaptırımları

Washington, G7 zirvesi öncesinde sadece Rusya'yı değil Avrupa, Asya ve Ortadoğu'da Rusya'nın savaş mekanizmasını destekleyen üçüncü ülkeleri de hedef alan önlemler açıkladı.

Washington'dan yapılan açıklamada, savunma ve teknoloji sektörleriyle bağlantılı ek aktörlerin ve Rusya'nın yaptırım uygulanan ürünlerinin stokunu doldurmasına ya da yaptırımlardan kaçınmasına yardım edenlerin de hedef alınacağı belirtildi.

İngiltere de Rusya'ya daha fazla yaptırım açıkladı. Bunlara Rusya‘nın savaş sahasında kullandığı tüm malzemelerin ihracatının yasaklanması, demir-çelik ürünlerinin ithalatının yasaklanması dahil.

Diplomatik kaynaklara göre AB ülkeleri ise hala yeni bir grup Rusya yaptırımı konusunda çıkan iç anlaşmazlıklarla mücadele ediyor.

G20 blokuna G7 ülkeleriyle birlikte Rusya, Çin, Hindistan, Brezilya ve Suudi Arabistan ile diğer ülkeler dahil.

Hem Çin hem de Hindistan, yaptırımların ardından Rusya ile ticarette artış yaşamış, Yeni Delhi daha ucuz Rus petrolü satın almayı arttırmıştı.

Dünyanın birçok ekonomisi, savaşın neden olduğu enerji ve gıda fiyatlarındaki artışlar sırasında geçtiğimiz aylarda durgunluğun eşiğine gelmişti ancak Ekim ayındaki son G20 zirvesinden bu yana küresel görünümün iyileştiğine dair işaretler var.

G20 toplantılarının sıkıntıdaki ülkelerin borçlarının hafifletilmesi konusunda görüşmelere de evsahipliği yapması, bu durumun da dünyanın en büyük borç vereni Çin üstünde baskı oluşturması bekleniyor.

Çin Maliye Bakanı Liu Kun, toplantıda yaptığı video konuşmasında, Pekin'in Dünya Bankası ve diğer çok taraflı kalkınma bankalarının borç hafifletmeye katılması gerektiği tutumunu yineledi.

XS
SM
MD
LG