Erişilebilirlik

Deprem Türkiye’nin İlk Kürtçe Yayınını Durdurdu


Kahramanmaraş depreminin yerel basına da etkisi ağır oldu. Diyarbakır’ın ilk yerel radyo ve televizyonu olan aynı zamanda Türkiye’nin ilk Kürtçe yayını yapan Can TV ve Radyo 18 gündür yayın yapamıyor.

Depremin Diyarbakır’da en fazla hasara neden olduğu Galeria Sitesi 18 gündür kapalı. Ancak sitenin önünden ayrılmayanlar var. Sitede bulunan Can Radyo ve TV’nin Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Dalgıç ile Teknik Yönetmen İbrahim Baran, her sabah binanın önünde buluşuyor. Tek dilekleri içerideki eşyalarını alabilmek.

Deprem Türkiye’nin İlk Kürtçe Yayınını Durdurdu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Dört bloktan oluşan sitenin bir bloku tamamen çöktü. Ayakta kalan üç blokta da ağır hasar mevcut. Hakkında ‘acil yıkım’ kararı verilen diğer bloklara, site sakinlerinin girişi yasaklandı. Yayın kuruluşu da bu bloklardan birinde. Radyo ve televizyonun bütün arşivi ve teknik malzemeler, içeride kaldı.

1992 yılında yayın hayatına başlayan Can Radyo’ya 1993 yılında Can TV adıyla bir televizyon kanalı da eklendi.

Can TV ve Radyo 1995 yılında Kürtçe yayına başladı. Türkiye’nin ilk Kürtçe yayınını yapan televizyon ve radyosu olan Can’ın yayını, 28 yıl boyunca mahkeme kararlarıyla defalarca engellendi. Ancak yayın kuruluşu deprem nedeniyle bu kez tamamen sustu.

“30 yıldır ilk kez teknik nedenlerle yayın yapamıyoruz”

Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Dalgıç, VOA Türkçeye yaptığı açıklamada, 30 yıldır ilk kez teknik nedenlerden dolayı yayın yapamadıklarını söyledi. Dalgıç, yayın yapamamakla birlikte, 12 çalışanının da işsiz kalması nedeniyle üzüntülü olduğu belirterek, içeride kalan cihazlarını alamamaları halinde, yayın kuruluşunu tamamen sona erdireceklerini ifade etti.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Teknik Yönetmen İbrahim Baran ise depremin anılarını yok ettiğini söyledi.

Sitenin yıkımına dün başlandı ancak içeride bulunan evcil hayvanların çıkarılması için ara verildi.

STÜDYO VOA

Beyaz Saray’da kritik toplantı: Biden İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü - 13 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG