Erişilebilirlik

ABD İşsizlik Maaşı Başvuruları Düştü


İşsizlik maaşı için ilk kez başvuruda bulunan Amerikalılar’ın sayısı geçen hafta beklenmedik bir şekilde düştü. Bu da sıkı para politikasına rağmen ekonominin dayanıklılığına dair daha fazla kanıt sunuyor.

ABD Çalışma Bakanlığı bugün, eyalet işsizlik yardımları için ilk kez başvuruda bulunanların sayısının 11 Şubat'ta sona eren haftada bin kişi azalarak, 194 bine gerilediğini açıkladı.

Reuters'in anket yaptığı ekonomistler geçen hafta için bu sayının 200 bin olacağı tahmininde bulunmuştu.

Teknoloji sektöründe ve faiz oranlarına karşı oldukça hassas olan diğer sektörlerde yüksek profilli işten çıkarmalara rağmen talepler düşük seviyede. İşten çıkarılanlardan bazıları muhtemelen yeni iş buluyor veya işten çıkarma paketleri nedeniyle yardım başvurusunda bulunmayı erteliyor.

Şirketler, pandemi sırasında işe alımda zorluklar yaşadıkları için genellikle işçileri işten çıkarmaya isteksiz davranıyor. Ulusal Bağımsız İşletmeler Federasyonu bu hafta, açık iş ilanlarını bildiren küçük işletmelerin payının Ocak ayında arttığını bildirerek, bunun "iş sahiplerinin işlerini büyütmek için hala fırsatlar gördüğünü" ortaya koydu.

Başvurular ayrıca, ilk haftadan sonra yardım almaya devam eden kişi sayısının 4 Şubat'ta sona eren haftada 16 bin artarak 1 milyon 696’ya çıktığını gösterdi.

53 yılı aşkın bir süredir en düşük işsizlik oranıyla dikkat çeken işgücü piyasası, finans piyasalarında ABD Merkez Bankası’nın yaz boyunca faiz oranlarını yükseltmeye devam edebileceği beklentisine neden olan faktörlerden biri.

ABD Merkez Bankası, politika faizini geçen Mart ayından bu yana 450 baz puan arttırarak sıfıra yakın seviyeden yüzde 4,50-4,75 aralığına yükseltti ve artışların büyük kısmı Mayıs ve Aralık ayları arasında gerçekleşti.

Çalışma Bakanlığı'nın yayınladığı ikinci bir rapor, aylık üretici fiyatlarının Ocak ayında arttığını gösterdi. Nihai talep için üretici fiyat endeksi Aralık ayında binde 2 düştükten sonra geçen ay binde 7 yükseldi.

Mart ve Mayıs aylarında 25 baz puanlık iki ek faiz artışı bekleniyor. Mali piyasalar Haziran'da başka bir artış olacağına inanıyor.

ÜFE, Aralık ayındaki yüzde 6,5'lik artışın ardından Ocak ayına kadar olan 12 aylık dönemde yüzde 6 arttı. Ekonomistler, ÜFE'nin yıllık bazda binde 4 artışla yüzde 5,4’e çıkacağını tahmin etmişti.

STÜDYO VOA

Beyaz Saray’da kritik toplantı: Biden İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü - 13 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG