Erişilebilirlik

NetBlocks: "Twitter Türkiye'de Kısıtlandı"


Siber güvenlik ve internet özgürlüğünü gerçek zamanlı olarak takip eden NetBlocks sitesi, Twitter'ın bugün Türkiye'de kısıtlandığını bildirdi.

Küresel çapta internet bağlantılarını izleyen NetBlocks, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, gerçek zamanlı ağ verilerinin büyük internet sağlayıcıları üzerinde Twitter'ı kısıtladıklarının gözlemlendiğini aktardı.

NetBlocks, Twitter mesajında, "Gerçek zamanlı ağ verileri, Twitter'ın Türkiye'de kısıtlandığını gösteriyor. Büyük internet sağlayıcılarına kamuoyunun bir dizi depremden sonra internet hizmetine ihtiyacı olduğu süreçte filtremele uygulanıyor" ifadelerini kullandı.

NetBlocks'un internet sitesinde yer verdiği bilgiye göre gerçek zamanlı ölçümler, Türkiye'deki büyük internet sağlayıcıları TTNet, Turkcell ve diğer operatörler üzerinde SNI filtreleme yapılarak Twitter'ın kısıtlandığına işaret ediyor. Bu veri, 40 noktadan toplanan kümelendirilmiş erişilebilirlik istatistiklerine dayandırılıyor. NetBlocks, bu tür kısıtlamaları ve hükümetin internet sansürü uygulamasını aşmak için VPN hizmetleri kullanılabileceğini kaydediyor. Twitter dışında başka sosyal medya platformlarının kısıtlamalara tabi olmadığı belirtiliyor.

Türkiye'nin ulusal acil durumlarda ve güvenlikle ilgili hallerde sosyal medya kısıtlamaları getirmesi şeklinde uzun bir tarihçeye sahip olduğunu kaydeden NetBlocks, bu kısıtlamaların ulusal güvenlik gerekçesiyle, zararlı görüntüleri ya da dezenformasyon olduğu iddia edilen verilerin yayılmasını engellemek amacıyla getirildiğini belirtti.

VOA'ya Engelsiz Erişim Yolları
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00

NetBlocks, internet sitesindeki açıklamasında, kamuoyunun veriye özgür erişim ve bilgi yayma hakkını orantısız şekilde etkilediği için internet filtreleme uygulamasını tavsiye etmediğini kaydetti.

Siyasetçilerden Twitter kısıtlamasına tepki

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Yardımlaşma koordinasyonu için sahada bulunan arkadaşlarıma VPN kullanmalarını söyledim. Bu aklını yitirmiş Saray iktidarı, sosyal medya iletişimini kesti. Bunun sonucu yardım çığlıklarının daha az duyulmasıdır. Gizlemeye çalıştığınız her şeyi biliyoruz. Açıklamanızı bekliyoruz" dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Merak Akşener de Twitter kısıtlamasına tepki göstererek, "Depremzedelerin ihtiyaçlarının duyurulması için iletişim kurmak bu kadar hayati bir öneme sahipken; nasıl olur da bir kısıtlama getirirsiniz? Bu nasıl bir kötülüktür? Nasıl bir vicdansızlıktır? Siz kimden, neden korkuyorsunuz? Yazıklar olsun!" ifadelerini kullandı.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da "İletişimin can kurtardığı bir günde Twitter engellenir mi? Bu nasıl bir işbilmezlik? Vatandaş harıl harıl VPN indirmeye çalışıyor. VPN şarj tüketimini arttırıyor. Ne yapıyorsunuz siz!" şeklinde tepki gösterdi.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ise "On binler enkaz altındayken, yüz binler buz gibi havada aç susuz destek ve yardım beklerken, milyonlar yakınlarından haber almaya çalışırken sosyal medyayı susturmak zulümdür. Halkın dayanışmasını engelleyemezsiniz" şeklindeki mesajını iletti.

STÜDYO VOA

Beyaz Saray’da kritik toplantı: Biden İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü - 13 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG