Erişilebilirlik

“XBB.1.5 En Bulaşıcı Omicron Alt Varyantı”


Corona virüsünün Omicron alt varyantı XBB.1.5,Amerika’da hızla yayılıyor
Corona virüsünün Omicron alt varyantı XBB.1.5,Amerika’da hızla yayılıyor

Corona virüsünün Omicron alt varyantı XBB.1.5, Aralık ayında Amerika’da hızla yayılmasının ardından bilimadamları arasında endişe yaratıyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) kıdemli epidemiyoloğu Maria Van Kerkhove, XBB.1.5’in şimdiye kadar tespit edilen en bulaşıcı Omicron alt varyantı olduğunu söyledi. Bu alt varyant, hücrelere tutunmasını ve kolayca çoğalmasını sağlayan mutasyonlar sayesinde hızla yayılıyor.

Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus’un dün düzenlediği basın toplantısında söz alan Van Kerkhove, "Endişemiz bunun ne kadar bulaşıcı olduğu" dedi.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) verilerine göre, XBB ve XBB.1.5’in, 31 Aralık haftasında ABD'deki COVID-19 vakalarının yüzde 44,1'inden sorumlu olduğu tahmin ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü, bu alt varyantın dünya çapında 28 ülkede daha tespit edildiğini açıkladı.

XBB.1.5 şu anda dünya çapında hakim olan COVID-19'a neden olan virüsün en bulaşıcı varyantı Omicron'un bir başka alt varyantı. Bu alt varyant, ilk olarak Ekim ayında tespit edilmiş ve diğer iki Omicron alt varyantının genetik maddelerinin kombinasyonundan oluşan XBB'nin bir altvaryantı.

XBB.1.5 ne kadar tehlikeli?

WHO, bu altvaryantın, hastalığın ne kadar şiddetli geçmesine neden olduğuna ilişkin henüz herhangi bir veriye veya etkiye ilişkin klinik bir tabloya sahip olmadığını açıkladı. Ayrıca hastalığın ciddiyetinin değiştiğine dair hiçbir belirti görülmediği ancak artan bulaşıcılığın her zaman bir endişe kaynağı olduğu bilgisi paylaşıldı.

Van Kerkhove, aşılara ve tedavilere atıfta bulunarak, "Dünya çapında daha fazla enfeksiyon dalgası bekliyoruz ancak karşı önlemlerimiz işe yaramaya devam ettiği için bunun daha fazla ölüm dalgasına dönüşmesi gerekmiyor" dedi.

Kıdemli epidemiyolog, diğer birçok solunum yolu virüsünün de dolaşımda olduğu göz önüne alındığında, Dünya Sağlık Örgütü’nün ABD'nin kuzeydoğusunda hastaneye yatışlardaki artışı şu anda varyanta bağlayamayacağını söyledi.

Virologlar, yeni bir alt varyantın ortaya çıkmasının, pandemide yeni bir kriz olduğu anlamına gelmediği konusunda hemfikir. Virüs yayılmaya devam ettikçe yeni varyantların ortaya çıkması bekleniyor.

XBB.1.5 muhtemelen küresel olarak yayılacak ancak bunun dünya çapında bir enfeksiyon dalgasına neden olup olmayacağı belirsizliğini koruyor. Uzmanlar, mevcut aşıların ciddi semptomlara, hastaneye yatmaya ve ölüme karşı koruma sağlamaya devam ettiğini belirtiyor.

Oxford Aşı Grubu’ndan Profesör Andrew Pollard, "XBB.1.5'in COVID-19’un sürekli değişen diğer varyantlarından daha fazla endişe verici olduğunu düşünmek için hiçbir neden yok" dedi

Dünya Sağlık Örgütü bu konuda ne yapıyor?

Dünya Sağlık Örgütü bünyesindeki Virüs Evrimi Teknik Danışma Grubu, bu alt varyant üzerinde bir risk değerlendirmesi yapıyor. Van Kerkhove dün, bu değerlendirmeyi önümüzdeki birkaç gün içinde yayınlamayı umduklarını açıkladı.

Komitede yer alan Güney Afrikalı bilimadamı Profesör Tulio de Oliveira, küresel bağlamda, özellikle Aralık ayında sıfır COVID-19 politikasından vazgeçmesinin ardından Çin'deki vaka artışları göz önüne alındığında, durumun "karmaşık" olduğunu söyledi.

WHO, laboratuvar çalışmaları ve dünya verileriyle, alt varyantın ciddiyetindeki olası değişiklikleri yakından izlediğini kaydetti.

XS
SM
MD
LG