Erişilebilirlik

AB'de Çin ve COVID Bölünmesi


Çin hükümetinin "Sıfır COVID" politikasına son verdiğini açıklamasının ardından, 5 Ocak'tan itibaren Çinli turist akınıyla karşı karşıya kalan AB ülkeleri, alınması gereken önlemler konusunda bölündü.

İtalya, İspanya ve İngiltere'nin ardından Fransa da Pazar günü, Çinli yolculara "COVID testi şartı" getirdiğini açıkladı. Almanya ve Avusturya ise temkinli ilerlenmesini savunuyor. Avrupa Birliği, Çin'den gelen yolcularla ilgili olarak kabul edilecek "ortak bir yanıtı" bulmak için Çarşamba günü toplanıyor.

AB'de Çin ve COVID Bölünmesi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00

Önümüzdeki altı ay boyunca AB'nin kaderini belirlemek üzere AB dönem başkanlığını alan İsveç hükümeti, geçen Perşembe günü Brüksel'de toplanan sağlık bakanlarının temsilcilerinin ortak bir pozisyon belirleyememesi üzerine, kriz durumlarında siyasi olarak hızlı tepki verilmesini sağlamak amacıyla Konsey'in elinde bulunan IPCR mekanizmasını etkinleştirmeye karar verdi.

İsveç dönem başkanlığı, COVID salgınının kontroldan çıktığı Çin'den gelen ziyaretçiler karşısında ortak bir yanıt bulmak amacıyla AB üye ülke temsilcilerini toplantıya çağırdı.

Aralık ayının başında Çin, kitlesel protesto gösterilerinin ardından, son derece katı "sıfır COVID" politikasına aniden son vermişti. Ancak dünya nüfusunun neredeyse beşte birini barındıran ülkede aşılanma oranı çok düşük. Sağlık uzmanları, COVID-19'un Çin'de serbestçe dolaşmasından bu yana vaka sayılarının patladığı, Çin hastanelerinin dolup taştığı ve vaka sayısındaki bu patlamanın yeni varyantların ortaya çıkması için "potansiyel bir üreme alanı" oluşturabileceği uyarısında bulunuyor.

COVID salgını boyunca ismi öne çıkan Avrupalı bilim adamlarından Cenevre Üniversitesi Küresel Sağlık Enstitüsü Başkanı Antoine Flahault, "Her yeni enfeksiyon, virüsün mutasyona uğrama olasılığını artırıyor" uyarısında bulundu.

Dünyada da ABD, Kanada, Hindistan, Güney Kore, Malezya, Japonya, İsrail ve Fas gibi ülkeler 5 Ocak'tan itibaren Çin'den gelen yolculara "negatif test" zorunluluğu getirdiklerini açıkladı.

Çin yönetiminin bu kararına AB içinde ilk tepki, Çin'den çıkan yeni Corona virüsünün Avrupa'ya ilk giriş yaptığı ülke olan İtalya'daki Giorgia Meloni yönetiminden geldi. Pandemiden en büyük zararı gören İtalya ve İspanya, hızla, Çinli turistlere test zorunluluğu kararı alırken, Fransa bu kararı, hafta sonu boyunca tartıştıktan sonra açıkladı.

Yeni varyant korkusu

İtalya ve Fransa 1 Ocak'tan bu yana Çin'den gelen yolculara test yapıyor ve virüsün herhangi bir yeni varyantının ortaya çıkıp çıkmadığını tespit etmeye çalışıyor. Fransa'ya gelişte yolcuların test sonucu pozitif çıkarsa, "kendi kendini izole etme" taahhüdüyle ülkeye girmelerine izin veriliyor.

Sağlık Bakanlığı, Çin'den Fransa'ya giden uçaklarda maske takmayı da zorunlu kıldı. Bakanlık ayrıca, hafta başında Çin'e gitmeyi planlayan turistlere, özellikle "zayıf veya bağışıklığı baskılanmış kişilere" seyahatlerini ertelemelerini, erteleyemeyenlere eksiksiz ve güncel bir aşı takvimine sahip olmalarını tavsiye etti.

Almanya test zorunluluğuna karşı

Fransa, İtalya, İspanya ve İngiltere, Çin'den gelen yolculara bu hafta COVID testi uygulamaya karar verirken Almanya, bu sınırlamalara karşı çıkarak, daha temkinli bir yöntem izlenmesini önerdi.

Avrupa Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) de Avrupa'daki yüksek aşılama oranını vurgulayarak, Çinli yolculara test zorunluluğunu "haksız bulduğunu" açıkladı.

ECDC yaptığı açıklamada, AB ülkelerinin "nispeten yüksek bağışıklık ve aşılama seviyelerine sahip olduğunu" ve "Çin'de dolaşan varyantların zaten AB'de dolaşanlar olduğunu" söyledi.

Bu görüşü destekleyen Almanya, Avrupa havalimanlarında COVID-19'un potansiyel olarak tehlikeli yeni varyantları için bir "izleme sistemi" kurulmasını ve bu aşamada bu ülkeden gelen yolcular için test zorunluluğunun uygulanmamasını istiyor.

Avusturya hükümeti de Çinli turistlerin Avrupa'ya dönüşlerinin ekonomik avantajlarına vurgu yaparak, ayrı bir muamele uygulanmamasını istiyor.

Fransa'da varyant testleri

Fransız yetkililer, her ne kadar Çin yönetimi Covid nedeniyle uyguladığı seyahat yasağı zorunluluklarını kaldırsa da, Avrupa'ya bir Çinli yolcu akışının yaşanmadığına dikkat çekiyor. Paris Charles De Gaulle havalimanına Çin'den haftada 3 bin yolcunun iniş yaptığını belirten Fransa Sağlık Bakanlığı, önümüzdeki haftalarda bu rakamın artabileceğine dikkat çekiyor.

Endişe karşısında pedagojik bir yol izlenmesini öneren Fransa Sağlık Bakanı François Braun Paris Charles de Gaulle havaalanına yaptığı ziyarette yeni COVID-19 salgını karşısında Fransız stratejisini detaylandırdı.

Çin'den gelen yolculara PCR testleri yapıldığını belirten Bakan, ilk uçuşta yalnızca 15 kişinin testinin pozitif çıktığını, bunlara da "kendilerini karantinaya almaları için gerekli talimatların iletildiğini" kaydetti.

Fransa, 5 Ocak'tan itibaren, doğrudan uçuşla veya aktarmalı olarak Çin'den gelen tüm yolcuların uçağa binmeden önce ve kalkışlarından 48 saatten daha kısa bir süre önce yapılmış negatif bir PCR veya antijen testi sunmalarını zorunlu kıldı.

Bakan Braun, "Varışta yapılan bu kontrollar, vatandaşların bölgemize girmesini engelleyecek bir kontrol değil, ancak farklı varyantları son derece hassas bir şekilde takip etmemizi sağlayacak daha bilimsel bir kontrol" dedi. Sağlık Bakanı'na göre, Omicron varyantı Çin'de hala çoğunlukta.

İspanya Sağlık Bakanı Carolina Darias da, "Endişenin ana nedeni Çin'de yeni kontrolsuz varyantların ortaya çıkma olasılığıdır" dedi.

AB yönetimi ise tüm üye ülkelerin onayladığı ortak bir çözüm bulunmasını istiyor. İsveç dönem başkanlığı, Avrupa Birliği üye ülkelerini 4 Ocak Çarşamba günü bu ortak yanıtı görüşmek üzere toplantıya çağırdı.

Çinli turistlerin dönüşü

Nüfusu 1,4 milyarı bulan Çin'den gelen turistlerin, pandemiden önce dünya çapında harcamalarının yılda 250 milyar doların üzerinde olduğu belirtiliyor. Ancak ABD, dünyanın en kalabalık ülkesinde hızla yayılan virüsün olası mutasyonları hakkında endişelerini dile getirdi. Washington, Çin tarafından sağlanan verilerde şeffaflık olmadığı konusunda da uyarıda bulunuyor.

Nüfusu 1,4 milyarı bulan Çin, geçen Perşembe günü, önceki gün olduğu gibi COVID-19'dan kaynaklanan yalnızca 1 yeni ölüm açıkladı. Bu değerlendirme, yeniden açıldıktan sonra diğer ülkelerde kaydedilenlere karşılık gelmiyor.

Pandeminin başlangıcından bu yana Çin'deki resmi ölü sayısı 5 bin 247 iken, ABD 1 milyondan fazla ölüm kaydetti. Çin'in 7,4 milyon nüfuslu özel idari bölgesi olan Hong Kong, 11 bin'den fazla ölüm açıkladı.

XS
SM
MD
LG