Erişilebilirlik

Zelenski’nin Ziyareti Sonrası ABD’den Kiev'e Yeni Yardım


Temsilciler Meclisi’nin bugün Ukrayna için yaklaşık 45 milyar dolarlık yardım paketini onaylaması bekleniyor. Yardım Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin Washington’a yaptığı ziyareti izliyor.

ABD Senatosu dün, Demokratlar’ın liderliğindeki Temsilciler Meclisi'nin bugün oylayacağı ve ABD hükümetini 30 Eylül'e kadar finanse eden tasarının bir parçası olarak Ukrayna'ya yapılacak 44 milyar 900 milyon dolarlık yardımı onaylamıştı.

Ancak ABD Kongresi'nin Ukrayna'ya verdiği desteğin, Cumhuriyetçiler’in gelecek yılın başlarında Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu ele geçirmesinden sonra da devam edip etmeyeceği belirsiz.

Hükümet harcama tasarısının parçası olan askeri ve ekonomik yardım, bu yıl Ukrayna'ya gönderilen yaklaşık 50 milyar dolar değerindeki ABD yardımının üzerine geliyor. Yeni yardım, Batı tarafından Rusya'ya uygulanan ve Rus petrolüne tavan fiyat getirilmesini de içeren yaptırımları takip ediyor.

Rusya tavan fiyat sınırlamasına bugün yanıt verdi ve 2023 yılının başlarında petrol üretimini yüzde 5 ila yüzde 7 oranında azaltma tehdidinde bulundu. Moskova, bu nedenle, savaşı finanse etme kabiliyetini sınırlamayı amaçlayan ülkelere satışları durdurabilir.

Zelenski, 10 aydır süren çatışmalar sırasında şehirleri, kasabaları ve köyleri yerle bir eden ve son üç ayda ülke genelinde elektrik ve suyu kesen Rus hava saldırılarına karşı koymak için uzun zamandır ABD’den Patriot füzeleri talep ediyordu.

Ancak Amerikalı yetkililer, Başkan Joe Biden'ın Zelenski’ye, Ukrayna'ya verileceğini söylediği tek Patriot bataryasının, savaşın gidişatını değiştirmeyeceğini söylüyor.

Washington ve müttefikleri Kiev'e modern savaş tankları ve ATACMS adı verilen, cephe hatlarının çok gerisine ve Rusya'nın içlerine kadar ulaşabilen uzun menzilli füzeler tedarik etme konusunda isteksiz davranıyor.

Ancak hayatta kalma mücadelesi verirken bile Ukrayna, uluslararası bağışçılara paralarının doğru şekilde harcanacağı konusunda güvence vermek için ülke içinde yolsuzlukla mücadele ediyor.

STÜDYO VOA

Beyaz Saray’da kritik toplantı: Biden İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü - 13 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG