Erişilebilirlik

Dağlık Karabağ'da Gıda Kıtlığına Erivan’dan Tepki


Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Dağık Karabağ'da ikinci haftasına giren abluka nedeniyle gıda kıtlığı yaşandığını söyledi ve durumdan Azerbaycan'ı sorumlu tuttu.

Paşinyan ayrıca Rus barış gücü askerlerini, Ermenistan'ı Azerbaycan üzerinden 120 bin kadar etnik Ermeni'nin yaşadığı Dağlık Karabağ bölgesine bağlayan Laçin koridorunu açık tutmadıkları için eleştirdi.

1990'ların başında çıkan savaşta Azerbaycan'dan ayrıldığını ilan eden Dağlık Karabağ’in sakinlerinin çoğunluğu Ermeni. Bölge, uluslararası arenada Azerbaycan toprağı olarak kabul ediliyor.

Paşinyan kabinesine, bölgedeki insani durumun "Azerbaycan'ın Laçin koridoruna uyguladığı yasadışı abluka nedeniyle son derece gergin" olduğunu söyledi.

Paşinyan, güzergahtaki ablukanın kaldırılması için Azerbaycan'a şartlar önerdiğini söyledi.

Rus barış gücü askerleri, Laçin Koridoru’nda, kendilerini çevreci aktivistler olarak tanımlayan kalabalık bir Azeri grupla karşı karşıya gelmişti.

Azerbaycan grubun Dağlık Karabağ'daki madencilik faaliyetlerine karşı protesto gösterisi yapan gerçek çevrecilerden oluştuğunu belirtmiş ve yolu kapatanın Rus barış gücü olduğunu kaydetmişti.

Paşinyan ise, barış güçlerinin "tam da bu tür yasadışı eylemleri önlemek ve özellikle de Laçin koridorunu kontrol altında tutmak" olan görevlerini yerine getirmediklerini savundu.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Rus barış gücünün 2020'deki savaştan sonra bölgede görevlendirildiğini ve yetkisi dahilinde barış ve düzeni sağlamak için çalıştığını kaydetti.

Dağlık Karabağ'daki Ermeniler gıda, ilaç, yakıt ve diğer temel ihtiyaç maddelerinin temini için Laçin koridoruna bağımlılar.

Paşinyan, yüzlerce ailenin ablukanın farklı taraflarında bölündüğünü, Dağlık Karabağ'da gıda dahil bir dizi temel üründe kıtlık yaşandığını söyledi.

Ermenistan Başbakanı, Dağlık Karabağ'a Birleşmiş Milletler'den ya da Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'ndan (AGİT) bir araştırma misyonu gönderilmesini istedi.

Merkezi ABD’de bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü, bu hafta Azeri yetkililere ve Rus barış gücü askerlerine, insani yardım malzemesi taşıyan araçların geçişini sağlamaları çağrısında bulundu.

Örgüt, "Temel mal ve hizmetlerin kesintiye uğraması ne kadar uzun sürerse, siviller için risk de o kadar büyük olur" dedi.

Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki anlaşmazlık, henüz barış anlaşmasıyla sonuçlanmadı. 2020’deki ateşkes hala zaman zaman ihlal ediliyor.

Eylül ayında çatışmaların alevlenmesiyle her iki taraftan da 200'den fazla asker hayatını kaybetti.

XS
SM
MD
LG