Erişilebilirlik

"HDP'nin Hesapları Bloke Edilsin" Talebi


Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, hakkındaki kapatma davası süren Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Hazine yardımı bulunan hesaplarına bloke konulması için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. HDP başvurunun reddedilmesini istedi.

Kapatma davasında Başsavcı Şahin’in sözlü açıklamasını yapacağı 10 Ocak 2023 tarihine bir aydan az bir süre kala, HDP’nin hesaplarına bloke konulması talep edildi. Başsavcı Şahin talebi Anayasa Mahkemesi’ne iletti.

Talepte, HDP'nin terör örgütü ile organik bağının devam ettiği kaydedilerek, partinin Hazine yardımı bulunan hesaplarına bloke konulması istendi. Talep, AYM tarafından değerlendirilerek karara bağlanacak.

“Mahkemenin talebi reddetmesi lazım”

Talebi VOA Türkçe’ye değerlendiren HDP’nin Hukuktan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Serhat Eren, AYM’nin bu başvuruyu reddetmesi gerektiğini söyledi.

Talebin reddedilmemesi halinde HDP’den de savunma istenmesi gerektiğini vurgulayan Eren, “Anayasa Mahkemesi’ne, bu konuda daha önce bir talebin yapılmış olması ve bu talebin mahkemece reddedilmiş olması ve mevcut talebin kapsamı itibariyle, daha öncekiyle aynı mahiyette olması nedeniyle reddedilmesine karar vermesi gerekiyor. Ancak böyle bir şey yapmayacaksa da talebi bize iletmesi lazım. Partimizin itirazının olup olmadığını bize sorması gerekiyor. İtirazlarımız ve savunma kapsamında bize de süre verilmesi gerekiyor” dedi.

Hesapların bloke edilmesi talebinin kapatma davası konusunda baskı olduğunu savunan Eren, AYM’nin hesaplara bloke koymayacağı görüşünde olduğunu söyledi.

Eren bu görüşünü, “Böyle bir karar verilmesini demek mahkemenin kapatmaya ilişkin görüş ortaya koyması demektir. Seçim öncesi partinin kapatılmasıyla ilgili bir karar vermemesi gerekiyor, seçim sonrasına bırakılması gerekiyor. Partinin önüne görebilmesi lazım, seçim çalışması yapması, meydanlara çıkması lazım. Seçim öncesi bu belirsizliğin ortada duruyor olmasına hem HDP hem diğer siyasi partiler açısından hem de Türkiye’de demokrasi açısından korkunç bir tablo ortaya koyuyor. Kürtler için Türkiye demokrasisi için bu belirsizlik tablosunun Anayasa Mahkemesi'nin en kısa süre içerisinde nihayete erdirilmesi lazım. Kararın kesinlikle seçim sonrasına bırakılması lazım” şeklinde açıkladı.

Kapatma davası süreci nasıl ilerleyecek?

Başsavcı Şahin'in sözlü açıklamasını HDP yetkililerinin sözlü savunması takip edecek.

Anayasa Mahkemesi raportörü, bundan sonraki süreçte davayla ilgili bilgi ve belgeleri toplayarak, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak.

Raporun AYM üyelerine ulaşmasının ardından mahkeme başkanı toplantı için gün belirleyecek.

Mahkeme üyeleri belirlenen tarihte toplanarak, kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.

Davayı 15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak.

HDP’nin kapatılmasına veya dava konusu fiillerin ağırlığına göre devlet yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakılmasına 15 üyenin 10'unun oyuyla karar verilebilecek.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ile ilgili siyasi partiye tebliğ edilecek.

Karar Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra haklarında siyasi yasak kararı verilen isimler 5 yıl süreyle bir başka partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve denetçisi olamayacak.

XS
SM
MD
LG