Erişilebilirlik

Çin'in Uzay Faaliyetleri ABD'de Yakından İzleniyor


ABD Uzay Komutanlığı Komutanı Orgeneral James Dickinson, Çin'in uzayda yürüttüğü ve Amerika'nın uzaydaki varlıklarına yönelik olası tehdit oluşturabilecek faaliyetlerini yakından takip ettiğini söyledi.

Orgeneral Dickinson, ülkelerin, doğrudan yükselen anti-uydu testleri yapmamalarını öngören bir kararın Birleşmiş Milletler'de farklı bir çoğunlukla kabul edilmesini de memnuniyetle karşıladı. Bu testlerü uyduları ve uzay istasyonlarını tehlikeye atan geniş uzay enkaz alanları yaratıyordu.

Uydusavar füze testleri yapan dört ülke içinde sadece Amerika, Birleşmiş Milletler'de yapılan oylamada bu testlerin durdurulmasına destek verdi. Çin ve Rusya "hayır" oyu kullanırken, Hindistan, çekimser kaldı.

Uzakdoğu'daki gazetecilerle telefonla yaptığı basın toplantısında Generel Dickinson, "Uzaydaki enkazın çoğalmasına katkıda bulunmaya devam edemeyiz" dedi.

Uzaydaki enkazın büyük çoğunluğu, alçak Dünya yörüngesinde yer alıyor. Dickinson, alçak yörüngenin "kalabalık, rekabetçi ve çekişmeli" hale geldiğini söyledi.

Alçak yörüngede 48 bin nesne takip ediliyor

Uzayda çok küçük metal parçaları bile tehlike yaratabiliyor. Uzaydaki nesne sayısıysa giderek artıyor.

ABD Uzay Komutanlığı, alçak Dünya yörüngesinde 48 binden fazla nesneyi takip ediyor.

Dickinson, bu nesneler arasında uyduların, teleskopların, uzay istasyonlarının ve her boyutaki uzay enkazının bulunduğunu söyledi.

3 yıl önceyse uzayda 25 bin nesne bulunduğu tespit edilmişti.

Dickinson, Pekin'in "uzayın sadece Çin ekonomisinin ya da küresel ekonominin önemli bir parçası olmadığına, aynı zamanda askeri açıdan da önemli olduğuna inandığını, bu nedenle Amerika'nın, uzaydaki kabiliyetini arttıran Çin'i yakından takip etmeyi sürdürdüğünü" kaydetti.

Çin’in uzay programı tepki toplamıştı

Çin, eski Sovyetler Birliği ve Amerika'dan sonra 2003 yılında kendi imkanlarıyla yörüngeye astronot gönderen üçüncü ülke olmuştu. Çin'in uzay programı, o dönemden bu yana çok gelişti.

Çin uzay programının 2007 yılında daha önceden haberini vermeden yaptığı bir test, uluslararası arenada tepkiyle karşılanmıştı.

Çin, test kapsamında, artık kullanılmayan bir uydusunu füze fırlatarak patlatmıştı. Patlama sonrasında etrafa saçılan enkaz, hala tehlike oluşturmaya devam ediyor.

Çin'in gizli uzay programı, Komünist Parti'nin askeri kanadı olan Halk Kurtuluş Ordusu tarafından işletiliyor. Bu yapılanma, Çin’in Uluslararası Uzay İstasyonu'na katılmasını ya da NASA ile pek çok işbirliği yapmasını engelliyor.

Çin geçen ay, dışarıdan aldığı çok az yardımla, kendi uzay istasyonu için geliştirdiği son üç modülü uzaya fırlattı. Üç kişilik mürettebat değişimi sırasında uzayda kısa bir süre altı Çinli taykonotu ağırladı.

Çin'in ayrıca Ay ve Mars'ta keşif araçları bulunuyor ve gelecekte Ay’a insan göndermeyi planlıyor.

Amerika ve Çin arasındaki ilişkilerin Tayvan, Güney Çin Denizi, ticaret ve teknoloji gibi alanlardaki anlaşmazlıklar nedeniyle gergin olduğu bu dönemde uzay, giderek daha çok önem kazanan bir alan haline geliyor.

ABD Savunma Bakanlığı, geçen hafta yayınladığı yıllık Çin güvenlik raporunda, Pekin'in 2035 yılına kadar bin 500 nükleer savaş başlığına sahip olabileceği uyarısı yaptı. Raporda, Çin'in bu savaş başlıklarını nasıl kullanmayı planladığının açık olmadığı belirtildi.

Orgeneral Dickinson, Çin'in "uzay alanında Amerika'nın varlıklarının çoğunu tehlikeye atan kabiliyetler geliştirmeye devam ettiğini" belirtti.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin uzayın "korunması gereken, çekişmeli bir alan haline geldiğini gösterdiğini" kaydeden Dickinson, ABD Uzay Komutanlığı'nın (SPACECOM) bu rolü çok ciddiye aldığının altını çizdi.

Hızla bir sorun haline gelen Çin'e ciddi şekilde odaklandıklarını söyleyen Dickinson, "Müttefiklerimizin ve ortaklarımızın birlik içindeki duruşu, Hint-Pasifik bölgesi ve ötesinde uluslararası kurallara dayalı düzeni tehdit eden baskıcı ve yıkıcı eylemlerle mücadele açısından kritik" ifadelerini kullandı.

XS
SM
MD
LG