AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, başörtüsü serbestliğine güvence sağlanması ve kadın-erkek birlikteliği şeklinde aile tanımı yapılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifine, TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli dahil olmak üzere 336 vekil tarafından imza atıldığını söyledi.
Zengin, AKP ve MHP’li kadın milletvekilleriyle birlikte TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, başörtüsü yasakları için “tüm inananlar için soykırım idi” görüşüyle Türkiye açısından en önemli anayasa değişikliğini hazırladıklarını söyledi. Zengin’in basın toplantısını MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız da izledi.
TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ilk imzacılar olduğunu belirten Zengin, Anayasa’nın iki maddesinde değişiklik öngören anayasa değişikliği teklifine, AKP ve MHP milletvekilleri yanı sıra BBP Genel Başkanı (Ankara milletvekili) Mustafa Destici ile Bağımsız İstanbul Milletvekili Fatih Mehmet Şeker’in imza attığını açıkladı. Böylece 336 milletvekili imzasıyla teklifi sunduklarını kaydeden Zengin, fiilen Türkiye’de başörtüsü yasağı bulunmadığını ancak geçmişteki başörtüsü yasaklarını düşününce kadın milletvekilleri olarak ise bu teklife duygusallıkla imza attıklarını ifade etti.
“Başörtüsü ile ilgili anayasa değişikliği teklifine ihtiyaç yoktur” diyen Zengin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuya ilişkin yasa teklifi sunmasıyla Anayasa değişikliğine ihtiyaç olup olmadığını yeniden ele aldıklarını ifade etti. Kılıçdaroğlu’nun yasa teklifine yönelik “tereciye tere satmak” benzetmesini paylaşan Zengin, AKP açısından başörtüsü meselesini “hayati” olarak yorumlayarak sonuçta anayasa değişikliği teklifi hazırladıklarını dile getirdi.
AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, diğer siyasi partilerden milletvekillerine, bu teklife imza atarak, halk oylamasına gitmeksizin 400 milletvekili sayısına ulaşılmasını sağlamak gerektiği çağrısında bulundu. Zengin, parti gruplarınca vekil iradesine anayasa değişikliği konusunda yaptırım uygulanamayacağını da söyledi. “Bu teklif Meclis’in namusudur” diyen Zengin, vicdan sahibi tüm milletvekillerinden teklife “kabul” oyu verilmesiyle halk oylaması (referandum) olmaksızın Anayasa değişikliğini hayata geçirmek istediklerini ifade etti.
Anayasa değişikliği teklifi metninde neler var?
AKP ve MHP’nin TBMM Başkanlığı’na sunduğu teklif metnine göre; Anayasa’nın “Din hürriyeti” başlığı altındaki 24’ncü maddesine şu hükümler (fıkralar) eklenmesi öngörüldü:
“Temel hak ve hürriyetlerin kullanılması ile kamu ve özel kesim tarafından sunulan mal ve hizmetlerden yararlanılması, hiçbir kadının başının örtülü veya açık olması şartına bağlanamaz.
Hiçbir kadın; dini inancı sebebiyle başını örtmesi ve tercih ettiği kıyafetinden dolayı eğitim ve öğrenim, çalışma, seçme, seçilme, siyasi faaliyette bulunma, kamu hizmetlerine girme ile diğer herhangi bir temel hak ve hürriyeti kullanmaktan ya da kamu veya özel kesim tarafından sunulan mal ve hizmetlerden yararlanmaktan hiçbir surette yoksun bırakılamaz. Bu nedenle kınamaz, suçlanamaz ve herhangi bir ayrımcılığa tabii tutulamaz. Alınan veya verilen bir hizmetin gereği olan kıyafet söz konusu olduğunda devlet, ancak dini inancı sebebiyle kadının başını örtmesini ve tercih ettiği kıyafetini hiçbir surette engellememek şartıyla gerekli tedbirleri alabilir.”
Anayasa’nın 41’nci maddesinde ise “Ailenin korunması” ile ilgili başlık altındaki birinci fıkraya ise, “Evlilik birliği, ancak kadın ile erkeğin evlenmesiyle kurulabilir” Hükmünün eklenmesi öngörüldü.
Aile maddesine “karşı çıkılmaz” görüşünde
AKP Grup Başkanvekili Zengin, LGBTİ bireylerle ilgili eleştirilere yol açan teklifteki aile düzenlemesiyle ilgili ise “Bizim anayasamızda aile toplumun temeli olarak görülmüştür. Bir toplumu tahrip etmek istiyorsanız önce aileyi tahrip etmeniz gerekiyor. Biz Anayasa’ya evlilik birliğinin bir kadın ve bir erkek arasında hukuki müessese olduğu ifadesini koyuyoruz. Ben TBMM’de bu ifadeye karşı çıkacak bir milletvekili olduğunu düşünmüyorum” diye konuştu.
Devamında neden bu düzenlemeye ihtiyaç duyulduğuna ilişkin soru üzerine Zengin, “Hem Nüfus Kanunu’na hem de Medeni Kanunu’na göre zaten evlilik birlikteliği bir kadın ve bir erkekten oluşur. Ama toplumsal ihtiyaç vardı” açıklamasını yaptı.
CHP Lideri’ne yönelik “siyasi ikbal” eleştirisi
Konuşması başlangıcında, “Başörtüsü meselesine ‘Bir bez parçası” diyenler bu konuyu hiç anlamamıştı. Bunun nasıl bir travma olduğunu anlamadılar” diyen Zengin, başörtüsü takanlara yönelik “siyasi” eleştirisi yapıldığını anımsatarak, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu hedef alan ifadeler kullandı. Zengin, “Bize bunu söyleyenler kendi siyasi ikballeri için kanun teklifi verdi. Oysa başörtüsü yasakları için milyonlarca kadın kendi ikballerinden vazgeçtiler” dedi. CHP Lideri’nce konuya ilişkin yasa teklifi verildiğini anımsatan Zengin, “Kanunla teminat altına alınan kanunla değişir. Dolayısıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde çözülmelidir. Anayasal güvence altına alınmalıdır” ifadelerini de kullandı. Zengin, “Biz teklifimizde başörtülü kadınlar için de başörtüsüz kadınlar için de özgürlükleri güvence altına alıyoruz” dedi.
Türkiye’de 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde özellikle İstanbul’da kadınlara polis şiddeti uygulanmasıyla ilgili soru üzerine ise, Zengin, “Türkiye’de başörtülü kadın olduğu için ayrımcılığa uğradı. Dolayısıyla bunları kıyaslamak doğru olmaz. Biz sonuna kadar şiddete hayır diyen insanlarız” görüşünü aktardı.