Erişilebilirlik

"Çin 2035’e Kadar 1500 Nükleer Başlığa Sahip Olabilir"


ABD Savunma Bakanlığı’nın bu yıl Çin’in askeri gücüne ilişkin hazırladığı rapora göre Pekin’in nükleer yapılanmasını bu hızla sürdürmesi halinde 2035'e kadar bin 500 nükleer savaş başlığına sahip olması bekleniyor.

Tahminler Çin'in aktif olduğu bir alan olan savaş başlığı üretimi konusunda hızını arttırdığını göstermese de rapor, Çin'in nükleer cephanesini genişletme niyetleri konusunda ABD'nin gittikçe artan kaygılarını destekler nitelikte.

Rapor, Çin'in nükleer savaş başlığı stokunun, ABD tarafından daha önce tahmin edilenden çok daha kısa bir sürede 400'ü aştığını ortaya koydu.

Bugün yayınlanan raporda, “Çin Halk Cumhuriyeti ABD’nin ulusal güvenliğine, özgür ve açık bir uluslararası sisteme yönelik en önemli ve sistemsel sorun” ifadeleri yer aldı.

“Nükleer gücün genişletilmesi Çin’in iç ve dış politikasının önemli bir parçası”

ABD’den üst düzey bir savunma yetkilisi, Pentagon'un Çin ordusuyla ilgili yıllık raporunu değerlendirdiği basın toplantısında, "Gizli tutulamayacak kadar önemli, hızlı bir yapılanma" dedi.

ABD’li yetkili gözlemledikleri bu hızın, Çin'in nükleer savaş başlığı üretimini "yalın ve etkili bir caydırıcı" olarak adlandırdığı bir stratejiden uzaklaşıp uzaklaşmadığına ilişkin soru işaretlerini gündeme getirdiğini vurguladı.

Raporun içeriğiyle ilgili gazetecilere bilgi veren yetkili, Çin’in stratejisinin önemli bir parçasının nükleer gücün genişletilmesine yönelik kararlı bir çaba sergilemek olduğunu ve bunun Çin’in hem iç hem de dış politikasının önemli bir boyutu olduğunun altını çizdi.

Ağırlıklı olarak Çin'in 2021'deki askeri faaliyetlerini kapsayan raporda, Çin'in şu anda 400'den fazla savaş başlığından oluşan bir nükleer stoku olduğu belirtildi.

ABD'nin 2020 yılı tahminlerinde Çin'in on yıl içinde nükleer savaş başlığı stokunu iki katına çıkartmasını bekliyordu. Rapora göre Çin bu noktaya yalnızca iki yıl sonra ulaştı.

Çin'in stokunu mevcut hızda genişletmeye devam etmesi halinde 2035'e kadar bin 500 nükleer savaş başlığına sahip olması bekleniyor.

Ülkelerin savunma kapasitelerini takip eden düşünce kuruluşu Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'ne (SIPRI) göre, ABD'nin ise bin 740'ı konuşlandırılmış olmak üzere yaklaşık 3 bin 700 nükleer savaş başlığı var.

Bir yılda 135 balistik füze denemesi

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Ekim ayındaki Komünist Parti Kongresi'nde Çin'in "stratejik caydırıcılığını" güçlendireceği mesajını vermişti. Bu terim genellikle nükleer silahları tanımlamak için kullanılıyor.

Raporda Çin’in yalnızca 2021 yılında 135 balistik füze denemesi gerçekleştirdiğine ve bu sayının dünyadaki tüm ülkelerin deneme sayısından daha fazla olduğuna dikkat çekildi. Raporda Ukrayna savaşında kullanılan balistik füzelerin hesaba katılmadığı belirtildi.

Yetkili ayrıca, Çin'in 2021 yılının Temmuz ayında yaptığı hipersonik füze denemesi hakkında da yeni ayrıntılar verirken, ABD'nin hipersonik silah geliştirme hızındaki gecikmeye dikkat çekti.

Yetkili, Çin sisteminin menzilinin 40 bin kilometre olduğunu ve Çin’in hipersonik füze sisteminin bugüne kadar en uzun menzile sahip kara saldırı silahı olduğunu belirtti.

"Tayvan işgalinin yakın olduğuna dair işaret yok"

Raporda, Çin'in Tayvan üzerinde artan baskısına ilişkin endişeler de yinelendi.

Savunma yetkilisi, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Ağustos ayında adaya yaptığı tarihi ziyaretin Pekin'in Tayvan'la ilgili çabalarında yeni bir aşamaya işaret ettiğini kaydetti.

Yetkili, ziyaretin ardından Çin'in Tayvan Boğazı'nın ortasındaki hattı daha sık geçtiğini, bölge sularında ve hava sahasında daha aktif olduğunu, çok sayıda Çin uçağının Tayvan'ın kendine ait olduğunu söylediği hava sahasında uçtuğunu belirtti.

Yetkili, Washington’ın Tayvan’ın yakın zamanda işgal edilmesi gibi bir tehlike öngörmediğini; ancak Tayvan çevresinde zorlayıcı ve göz dağı veren faaliyetlerde artış gözlemlediklerini kaydetti.

XS
SM
MD
LG