Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 3 günlük bir devlet ziyareti için yarın Washinton'a hareket ediyor.
Eski Başkan Donald Trump gibi, Başkan Biden'ın da Beyaz Saray'daki ilk resmi akşam yemeğinde ağırlayacağı lider konumundaki Macron, ABD’den iki resmi ziyaret teklifi alan ilk Fransız cumhurbaşkanı olacak.
Macron, Washington'da ikinci resmi ziyaretinde Başkan Joe Biden ile, başta elektrikli otomobil üreticileri olmak üzere, bazı önemli sektörlere büyük sübvansiyonlar sağlayan ve Avrupa ekonomisinin rekabet gücünü kıran Enflasyonu Düşürme Yasası'nı konuşacak. Macron, Biden'dan Avrupalı firmalar için muafiyetler getirmesini isteyecek.
Emmanuel Macron, diplomatik ilişkilerin en yüksek protokol seviyesi olan ABD resmi devlet ziyaretine 29 Kasım Salı günü başlıyor.
208 yılında eski Başkan Donald Trump döneminde, Atlantik ötesi ilk devlet ziyaretini yapan Macron, Beyaz Saray tarafından ikinci kez resmi ziyarette ağırlanan ilk lider olacak.
Elysee Sarayı bunu, "İki ülke arasındaki özel ilişkinin gücünün ve dinamik bir diyalog ile beslenen son derece sağlam bir ittifakın göstergesi olarak" değerlendiriyor.
Biden ile "Enflasyon Yasası'nı " görüşecek
Elysee Sarayı, Macron'un Biden'dan, "Amerikan mevzuatı tarafından cezalandırılan Avrupalı sanayiciler için muafiyet elde etmeyi planladığını" dile getiriyor.
Geçen Ağustos ayında yürürlüğe giren Enflasyonu Düşürme Yasası (IRA), ABD halkı için maliyetleri düşürmeyi amaçlıyor. Yasa, sadece enerji ve iklim alanında değil, aynı zamanda elektrikli araçlar, piller ve yenilenebilir enerji projeleri için de dev sübvansiyonları içeriyor.
Bununla birlikte, pek çok sübvansiyon yalnızca ABD'de üretilen ürünlere ödenecek. Örneğin rüzgar çiftliği projeleri için Amerikan çeliği desteklenecek. Ya da Alman elektrikli BMW'leri yerine Amerikan Tesla arabaları tercih edilecek.
Macron'un Washington ziyareti, Başkan Joe Biden'ın göreve geldikten hemen sonra, Avustralya nükleer denizaltı ihalesini Fransa'nın elinden almasıyla gerilen ilişkileri yatıştırmak için planlanmıştı.
Fransa Cumhurbaşkanı, "güvenli ve açık bir dostluk" yaratma ve ikili işbirliği anlaşmalarıyla ülkesine geri dönmeyi umuyor. Ancak, ABD yönetiminin Ağustos ayında getirdiği enflasyonla mücadele için sübvansiyon yasası, bu gündemlerin önüne geçti.
Fransa cumhurbaşkanlığı, son IRA mevzuatında yer alan 350 ila 400 milyar dolarlık sübvansiyon sonrası, Avrupa'nın kaynaklar açısından ABD ile rekabet etmekte zorlanacağını belirtiyor.
Macron'un ekibinden danışmanlar, "ABD Kongresi'nin, IRA'da değişiklikler yapmasının zayıf bir ihtimal olduğunu biliyoruz. Ancak Biden yönetiminin, Meksika ve Kanada için olduğu gibi, belirli Avrupa sektörleri için de muafiyetlere rıza göstermesini düşünebiliriz" diyor.
"Buy European Act" mümkün mü?
Macron yönetimi muafiyetlerin ötesinde, küresel rekabette kalabilmek için, Avrupa mallarının alınmasını destekleyecek "Buy European Act" yasasını benimseyerek, AB ülkelerinin bu sert rekabet koşullarına karşı birlikte ilerlemeleri gerektiğini savunuyor.
Fransa cumhurbaşkanlığı, "Hedefimiz yeniden sanayileşmekken, Avrupa'nın sanayisizleşmesini riske edemeyiz. Ortak bir yasa çıkarmak kolay değil ama Avrupa'da bu rekabeti desteklemenin yollarını bulmalıyız" diyerek, bunun bütün Avrupa'nın ortak çıkarına olduğunu savunuyor.
Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, geçen hafta IRA yasasının eşit rekabet koşullarını tümüyle ortadan kaldırdığını ve gerekirse Dünya Ticaret Örgütü'ne (WTO) başvuracaklarını açıkladı.
Paris'e göre yaklaşık 400 milyar dolarlık bu yasa, Amerikan ekonomisini karbondan arındırma hedefinde fazla korumacı ve Avrupalılar’ın aynı yöndeki çabalarını cezalandırıyor.
"Eşit silahlarla adil rekabet"
Emmanuel Macron 8 Kasım'da, işadamlarından oluşan dinleyicilere, Washington'un "düşmanca tavrından" şikayet etmiş ve Beyaz Saray'da "eşit silahlarla adil rekabet" için savunma yapmak istediğini dile getirmişti.
Paris, enerji geçişiyle bağlantılı endüstriyel yatırımların önemli bir bölümünü ülkelerine geri getirmek isteyen ABD yönetiminden "muafiyetler" elde etmeyi, böylece "IRA'nın Avrupa şirketleri üzerinde yaratacağı sonuçları hafifletmeyi" umut ediyor.
Paris'ten bakıldığında, Ukrayna savaşının, enerji ve enflasyon krizlerinin bedelini Avrupa'nın daha sert ödediğini dile getiren Elysee diplomatları, "bu ilişkinin yeniden senkronize edilmesi gerektiğini" vurguluyor.
Daha önce Başkan Trump döneminde, 2018 Nisan ayında ABD'ye ilk resmi ziyaretini gerçekleştiren Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Çarşamba günü başlayacak resmi ziyaretinde, "Ukrayna krizinden birlikte daha güçlü çıkma yolunda, ABD ile Avrupa arasındaki ilişkinin yeniden uyumlu hale getirilmesi ve birlikte daha güçlü olma arzusu" gibi siyasi mesajlar da verilmesi bekleniyor.
Biden'dan Macron çiftine özel akşam yemeği
Joe ve Jill Biden çifti, Macron çifti için Çarşamba günü Beyaz Saray'da özel akşam yemeği verecek. Perşembe akşamı da Macron onuruna Beyaz Saray'da bir devlet yemeği düzenlenecek.
Emmanuel Macron, ziyaretinin sonunda Louisiana eyaletindeki New Orleans'a geçecek.
Macron, gezisine Çarşamba sabahı ABD basınıyla görüşerek başlayacak.
Ardından, Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile uzay alanında ikili işbirliğine adanan bir programa katılacak.
ABD Kongresi'nin biyolojik çeşitlilik grubu ile bir öğle yemeğinden sonra devlet ziyareti programına geçilecek.
Macron, Perşembe gününe Arlington Askeri Mezarlığı’nda meçhul asker mezarına çelenk bırakılmasıyla başlayacak.
Öğleden sonra, nükleer sektörün önemli Amerikalı ve Fransız aktörlerinin yanısıra en az 4 bakanın katılımıyla "nükleer alanda işbirliğine" yönelik bir toplantı yapılacak.
Günün sonunda Macron, Washington ve çevresinde yaşayan Fransız toplumuna hitap edecek.
Fransa Cumhurbaşkanı ve eşi Brigitte Macron, daha sonra Joe ve Jill Biden ile özel bir akşam yemeği için, Beyaz Saray'da kabul edilecek.
Gezinin siyasi ağırlığı 1 Aralık Perşembe günü yaşanacak. Başkan Biden, sabah 9.00 sıralarında Macron çiftini askeri törenle ve çok sayıda davetlinin huzurunda ağırladıktan sonra, uzun bir ikili görüşme yapacak.
İki lider bu görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenleyecek.
Macron, öğle yemeğinde Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile biraraya gelecek. Ardından Kongre’nin iki kanadı Temsilciler Meclisi ve Senato başkanlarıyla görüşecek.
Perşembe günü, Beyaz Saray'da Macron çifti onuruna verilecek ve yüzlerce davetlinin katıldığı devlet yemeğiyle resmi gezi son bulacak.
New Orleans’da Fransızca öğrenim ve iklim mesajları verecek
Macron, gezisinin üçüncü gününde 2 Aralık sabahı New Orleans'a uçacak. Mississippi kıyılarında Amerikan okullarında Fransızca öğrenimini desteklemeyi amaçlayan bir fon oluşturulduğunu ilan edecek.
İklim sorunları ve yükselen sular nedeniyle özellikle zayıflayan bir eyalet olan Louisiana eyaleti valisiyle iklim sorunlarını ele alacak olan Macron'un ABD ziyareti, New Orleans'daki Fransız mahallesinde, müzik ve kültürün renklendireceği bir yürüyüş ile son bulacak.
Yoğun program, kalabalık ekip
Macron'a bu ziyareti sırasında Maliye Bakanı Bruno Le Maire, Dışişleri Bakanı Catherine Colonna ve 6 bakan, parlamenterler eşlik edecek.
Dünyanın en zengin işadamlarından LVMH Moët Hennessy • Louis Vuitton’un patronu Berbard Arnaud, Total Energies'nin patronu Patrick Pouyanne, nükleer devi EDF'in patronu Luc Remond ve Free Telecom'un patronu Xavier Niel'in de aralarında olduğu geniş bir işadamı grubu da heyette yer alacak.
Heyete NASA projesine dahil edilen Dransız astronotlar Thomas Pesquet ve Sophie Adenot gibi bilim dünyasından isimler ile balet Benjamin Millepied ile Amerikalı yazar Douglas Kennedy gibi sanat dünyasından isimler de katılacak.