Erişilebilirlik

Zelenski'den "'Samimi Müzakerelere Açığız" Mesajı


Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Küresel İklim Zirvesi'nde dünya liderlerine seslenmeden önce yaptığı açıklamada, Kiev’in Moskova ile "samimi" müzakerelerde bulunmayı düşünmeye istekli olduğunu söyledi.

Zelenski, Ukrayna'nın sınır bütünlüğünün sağlanması, Rusya'nın işgal ve saldırılarının mağdurlarının tazmin edilmesi ve suçluların sorumlu tutulması için çaba harcanması durumunda Rusya'yla müzakereye açık olduklarını kaydetti.

Zelenski'nin bu açıklaması, ABD’nin Ukrayna'dan barış görüşmeleri için istekli olduğunu göstermesini talep ettiği şeklinde Washington Post gazetesinde yer alan haberi izledi. Gazetenin haberine göre Ukrayna'nın sergileyeceği bu isteklilik, Kiev'e verilen uluslararası desteği güçlendirebilir.

Üst düzey bir Amerikalı yetkili, Zelenski'nin Rusya'yla müzakere yapmaya istekli olup olmadığına ilişkin bir soruya, "Burada anlaşılması önemli olan, Ukrayna tarafından müzakere yapmaya ya da yapmamaya ilişkin her türlü kararın Ukraynalı liderler tarafından verileceğidir. Amerika'nın ne dediğine ya da ne yaptığına göre değil" şeklinde yanıt verdi.

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Başkanı Oleksiy Danilov, müzakereleri düşünmek için "ana şartın "Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün yeniden sağlanması" olduğunu kaydetti.

Danilov, modern hava savunmaları, savaş uçakları, tanklar, uzun menzilli füzeler gibi "garantilerin" gerektiğini söyleyerek uluslararası yardımların devamı çağrısını ifade etti.

ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, bugün Kiev'de Zelenski ve diğer Ukraynalı üst düzey yetkililerle yaptığı görüşmede, Amerika'nın Ukrayna'ya verdiği "sarsılmaz" desteği yineledi.

ABD Birleşmiş Milletler Misyonu Sözcüsü Nate Evans, yaptığı açıklamada, "Büyükelçi Linda Thomas-Greenfield ve Cumhurbaşkanı Zelenski, Rusya'nın küresel gıda güvenliğine yönelik saldırgan tavrının etkisini en aza indirgemek için uluslararası çabaları ele aldı. Birleşmiş Milletler himayesindeki Karadeniz Tahıl Girişimi'nin devam ettirilmesi ve genişletilmesi, savaş suçları ve Ukrayna haklına yönelik zulmü yapanlardan hesap sorulması da bu çabalar arasında yer aldı" dedi.

Cephane, nükleer silahlar

Kuzey Kore'den bugün yapılan açıklamada Ukrayna savaşının devam ettirilmesi için Rusya'ya topçu mermisi ve cephane tedarik edildiği iddiaları yalanlandı.

Amerikan istihbaratı, kısa süre önce Rusya'nın roket ve topçu mermisi temin etmek için Kuzey Kore'yle iletişim kurduğunu doğrulamıştı.

Amerika'yı vurma kapasitesine sahip nükleer füzeler dahil onlarca füze denemesi yapan Kuzey Kore, Amerika'yı füzeleriyle tehdit etti, komşusu Güney Kore ve Amerika'daki hedefleri "acımasızca" vurabileceğini iddia etti.

Bir Rus gazetesi bugün, Amerika ve Rusya arasında stratejik nükleer silahlara ilişkin görüşme yapılması için çalışma yürütüldüğünü bildirdi. Kommersant gazetesi, görüşmeler hakkında bilgi sahibi olan dört kaynağa dayandırdığı haberde, görüşmelerin Ortadoğu'da yapılabileceğini kaydetti.

Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgal etmesinden sonra nükleer silahların sayısını azaltmaya yönelik yeni START anlaşması görüşmeleri duraksamıştı.

Ukrayna savunması

Ukrayna, ilk Ulusal Gelişmiş Karadan Havaya Füze Sistemleri ve Aspide hava savunma sistemi nakliyesini dün aldı.

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Bize saldıran düşman hedeflerini vurmaya devam edeceğiz. Ortaklarımıza teşekkürler: Norveç, İspanya ve Amerika" dedi.

Öte yandan İngiltere Savunma Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna'nın güneyinde işgal altında bulunan Mariupol'da savunma yapıları inşa etmeye başladığını bildirdi. Bakanlık, Twitter açıklamasında, "İki fabrika, bu amaç için, ejderha dişi olarak bilinen piramit şeklinde beton tanksavar yapılar üretiyor" dedi.

Açıklamada ayrıca, "Rusya işgal altındaki bölgelerde hatlarını güçlendiriyor. 19 Ekim 2022'de Wagner Grubu'nın sahibi Yevgeni Progojin, Rus işgali altındaki Luhansk bölgesinde güçlendirilmiş 'Wagner Hattı' savunmasının inşa edildiğini söyledi. Bu faaliyet, cepheeyi kırması durumunda Ukrayna'nın hızlı ilerleyişini durdurmak amacıyla Rusya'nın mevcut cephe hattının arkasında derin bir savunma hazırlığı içinde olduğunu gösteriyor" denildi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, geçen ay yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna enerji altyapısına yönelik ciddi saldırıları sonrasında Amerika'nın gelişmiş NASAMS hava savunma sistemlerinin Ukrayna'ya nakliyatını hızlandırdığını söylemişti.

STÜDYO VOA

ABD’nin İsrail’in Hizbullah’a yönelik saldırısından haberi yok – 18 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG