Güney Kore ve ABD altı günlük ortak askeri tatbikatı bugün sona erdirirken, Kuzey Kore'nin Sarı Deniz’e dört kısa menzilli balistik füze ateşlediği bildirildi.
Bugünkü fırlatmalar, ABD ve Güney Kore'nin hafta başında başladıkları "Vigilant Storm" (Müteyakkız Fırtına) tatbikatını tamamladıkları sırada gerçekleşti.
Seul, füzelerin yaklaşık 130 kilometre uçtuğunu ve 20 kilometre irtifaya ulaştığını söyledi.
Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı'na göre müttefiklerin tatbikatında 240 kadar askeri uçak ve iki ABD B-1B stratejik bombardıman uçağının yanısıra dört F-16 ve dört F-35A savaş uçağı yer aldı.
Genelkurmay Başkanları yaptıkları açıklamada B-1B'nin 2017'den bu yana ABD-Güney Kore tatbikatlarında ilk kez kullanıldığını ve bunun "Kore Cumhuriyeti ve ABD'nin Kuzey Kore'den gelebilecek her türlü provokasyona kararlılıkla karşılık verme konusundaki ortak savunma kabiliyetlerini ve kararlılığını ve ABD'nin genişletilmiş caydırıcılık konusundaki güçlü taahhüdünü uygulama iradesini" gösterdiğini söyledi.
Kuzey Kore bu hafta, aralarında başarısızlıkla sonuçlanan kıtalararası balistik füzenin de bulunduğu onlarca füze fırlatarak, 2017'den bu yana ilk kez nükleer silah denemelerine yeniden başlamaya hazırlanıyor olabileceği yönündeki spekülasyonları arttırdı.
Güney Kore, dün iki ülkenin ortak sınırı yakınlarında, Kuzey Kore'ye ait 180 askeri uçuşa karşılık olarak savaş uçaklarını havalandırdığını açıkladı. Pyongyang dün, ABD ve Güney Kore'den "provokatif" hava tatbikatlarını durdurmalarını talep etmişti.
Kuzey Kore geçen Çarşamba da Washington'un Güney Kore ile müttefik hava tatbikatlarını durdurmaması halinde güçlü önlemler alma tehdidinde bulunmasının ardından, biri ilk kez Güney Kore kıyılarına düşen 23 füze fırlatmıştı.
Washington dün, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni toplantıya çağırarak Rusya ve Çin'i Kuzey Kore'ye Güvenlik Konseyi'nin daha ileri adımlarına karşı "örtülü koruma" sağlamakla suçladı.
Devlet medyası KCNA'ya göre Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı sözcüsü dün geç saatlerde bir açıklama yaparak "sürekli provokasyonu sürekli karşı eylemin takip edeceği" uyarısında bulundu.
Güvenlik Konseyi son yıllarda Kuzey Kore ile nasıl başa çıkılacağı konusunda bölünmüş durumda. Mayıs ayında Çin ve Rusya, Kuzey Kore'nin füze fırlatmasına karşılık olarak ABD'nin daha fazla BM yaptırımı uygulama girişimini veto etti.