Pentagon basın sözcüsü Pat Ryder, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’ın Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov’la telefonda görüştüğünü açıkladı.
Savunma Bakanı Lloyd Austin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile yaptığı telefon görüşmesinde, Ukrayna savaşı devam ederken iletişim hatlarının açık kalmasının önemini vurguladı.
İki bakan 13 Mayıs’tan bu yana ilk kez telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Savunma Bakanlığı yetkilileri, Ruslar’ın ABD’nin görüşme ayarlama çabalarına bir süre yanıt vermediğini belirtmişti.
Pentagon yetkilileri görüşmenin ABD Savunma Bakanı Austin'ın talebiyle gerçekleştiğini açıkladı.
Bakan Austin’ın Ukrayna savunma bakanıyla yaptığı görüşmede de, ABD’nin Ukrayna’nın Rusya’nın saldırılarına karşı koyma kabiliyetini destekleme konusunda kararlılığını yinelediği belirtildi.
ABD Savunma Bakanı’nın görüşmede uluslararası toplumun, Ukrayna’nın gelecekte kendisini savunma kapasitesini korumaya yönelik devam eden desteğinin altını çizdiği kaydedildi.
12 Ekim’de yapılan Ukrayna Savunma Temas Grubu toplantısında müttefik ve ortak ülkelerin Ukrayna konusundaki güvenlik yardımı taahhütlerinin bu desteği ortaya koyduğu belirtildi.
İran’ın Rusya’ya balistik füze sağlaması endişesi
ABD’nin Ukrayna savaşı bağlamında yakından takip ettiği konulardan biri de, Rusya’nın Ukrayna’da sivil yerleşimler ve sivil altyapıyı hedef aldığı saldırılarda kullandığı belirtilen İran yapımı “kamikaze drone”lar ve Tahran’ın Moskova’ya füze tedarik edeceğine ilişkin kaygılar.
Ukraynalı bir askeri yetkili, İran yapımı drone’ların yüzde 85’ini etkisiz hale getirdiklerini; ancak Tahran’ın Moskova’ya balistik füze satmasını engellemek için müttefik ülkelerin desteğine ihtiyaç duyduğunu belirtti.
Ukrayna Hava Kuvvetleri sözcüsü Yuriy Ihnat, Ukrayna’nın hava savunmasının drone’lara karşı etkili olduğunu; ancak füzelere karşı daha az etkili olduğunu söyledi.
Tahran Moskova’ya Şahid-136 model SİHA sağladığını; Moskova da bunları Ukrayna’ya yönelik saldırılarda kullandığını yalanlıyor.
Amerikalı yetkililerse dün İran askeri personelinin de Rusya’nın 2014 yılında ilhak ettiği Kırım’da sahada olduğunu ve Moskova’ya destek verdiğini değerlendirdiklerini kaydetmişti.
İranlı iki üst düzey yetkili ve İranlı iki diplomat da Reuters’a yaptıkları açıklamalarda, Tahran’ın Moskova’ya karadan karaya füze sağlama sözü verdiğini belirtmişti.
Ukrayna hava kuvvetleri sözcüsü Yuriy Ihnat, “Ukrayna’nın şu anda balistik füzelere karşı etkili hava savunma sistemleri yok. Dünya durdurmanın bir yolunu bulmazsa, İran muhtemelen bunları Rusya’ya sağlayacak” dedi.
Almanya Ukrayna’ya IRIS-T adı verilen gelişmiş hava savunma sistemleri tedarik etmişti.
Ukraynalı yetkili, “Bu sistemlerden biri Ukrayna’da halihazırda çalışıyor. Elbette bu sistemin nerede olduğunu ve nasıl çalıştığını söyleyemeyiz. Iris çok fayda sağladı ve kabiliyetini askeri koşullarda kanıtladı” diye konuştu.
ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, 12 Ekim’deki Ukrayna Savunma Temas Grubu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Ukrayna hava sahasının füze saldırılarından korunması için müttefik ülkelerin sahip oldukları hava savunma sistemleriyle katkıda bulunmaları ve daha sonra da Ukrayna’ya bu sistemlerin birlikte kullanılmasını sağlaması için yardım etmeleri gerektiğini söylemişti.
ABD de, Ukrayna’ya kısa adıyla NASAMS olarak bilinen füze sistemlerinin sevkiyatını hızlandırmaya çalışıyor.
Ukrayna’ya bu sistemlerden sekiz adet gönderme sözü veren ABD, ilk iki sistemin üretimini Kasım ayı başına kadar tamamlamayı umuyor.