Erişilebilirlik

IMF'den Kötümser Küresel Ekonomi Tablosu


IMF Başkanı Kristalina Georgieva
IMF Başkanı Kristalina Georgieva

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, resesyon ve mali istikrarsızlık risklerinin arttığına işaret ederek, önümüzdeki hafta 2023 yılı için küresel büyüme tahminini yüzde 2,9'un altına indireceklerini söyledi.

IMF Başkanı Georgieva, COVID-19 pandemisi, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve tüm kıtalarda yaşanan iklim felaketlerinin yarattığı şokların küresel ekonomik manzarayı "kötümser" hale getirdiğini, durumun daha da kötüleşebileceğini belirtti.

Georgetown Üniversitesi'nde konuşan Georgieva, "Küresel ekonomide görece öngörülebilirlikten daha kırılgan, daha belirsiz, ekonomik çalkantının, jeopolitik yüzleşmelerin, daha sık ve yıkıcı doğal afetlerin olduğu bir dünyaya doğru büyük bir kayma yaşıyoruz" dedi.

Georgieva, küresel kurallara bağlılıkla, düşük faizle ve düşük enflasyon oranıyla tanımlanan eski düzenin yerini "her ülkenin çok daha kolaylıkla ve sıklıkla raydan çıkabileceği" bir düzene bırakmaya başladığını kaydetti.

Dünyanın en büyük ekonomileri olan Avrupa, Çin ve Amerikan ekonomilerinin yavaşladığını söyleyen Georgieva, bu durumun, yüksek gıda ve enerji fiyatları nedeniyle zarar gören gelişmekte olan ülkelerden ihracata olan talebi azalttığını söyledi.

Georgieva, gelecek hafta yayınlayacakları Küresel Ekonomik Görünüm raporunda IMF'nin bu yıl ekonomik duruma ilişkin dördüncü revizyonunu yapacağını ve 2023 yılına ilişkin büyüme tahminini, bir önceki tahmin olan yüzde 2,9'un altına çekeceğini belirtti. IMF, 2022 yılına ilişkin şu anki büyüme tahminini yüzde 3,2'de tutmaya devam edecek. Georgieva, IMF'nin yeni 2023 büyüme tahmininiyse açıklamadı.

Ukrayna'daki savaş ve küresel ekonomik riskler, önümüzdeki hafta Washington'da yapılacak ve dünya genelinden maliye bakanları ve merkez bankacılarını biraraya getirecek yıllık IMF ve Dünya Bankası toplantılarının ana gündem maddelerini oluşturacak.

Georgieva, IMF'nin, küresel ekonominin üçte birini oluşturan ülkelerin bu yıl ya da önümüzdeki yıl art arda en az iki çeyreklik daralma göreceğini tahmin ettiğini söyledi.

IMF Başkanı, "Büyüme olsa da bu, reel gelirin azalması ve fiyatların yükselmesi nedeniyle resesyon gibi hissedilecek" dedi.

IMF, küresel ekonomik üretimin bu an ile 2026 yılı arasında 4 trilyon dolar daralacağını tahmin ediyor. Georgieva, bu miktarın Alman ekonomisi kadar olduğunu ve "dev bir geriye gidişe" işaret edeceğini kaydetti.

Küresel bölünmeler

Georgieva, küresel ekonominin Ukrayna işgalinden sonra Rusya'yı destekleyen, Rusya'ya karşı olan ya da "kenarda bekleyen" olmak üzere kamplara ayrılmasının verimi düşüreceği ve en çok yoksullara zarar vereceğinin altını çizdi.

"Dünyanın parçalanması gibi bir lüksümüz yok" diyen Georgieva, "Dünyanın bazı kısımlarının birbiriyle olan bağlantısını kesecek noktaya kadar gelirsek bu, en çok zengin ülkelerdeki yoksulları ve yoksul ülkeleri vurur" şeklinde konuştu.

Belirsizliğin yüksek olduğunu ve yeni ekonomik şokların yaşanabileceğini vurgulayan IMF Başkanı, yüksek borç seviyelerinin ve likidite kaygılarının mali piyasalarda varlıkların düzensiz ve hızlı fiyatlandırılmasına yol açacağını söyledi.

Enflasyonun inatla yüksek seyretmeye devam ettiğini belirten Georgieva, ekonominin yavaşlaması pahasına olsa bile merkez bankalarının enflasyona kararlılıkla yanıt vermeye devam etmesi gerektiğini kaydetti.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva
IMF Başkanı Kristalina Georgieva

CNBC televizyonunda katıldığı bir söyleşide ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell'ın para politikasını şekillendirmede "çok çok dar" bir yolda yürüdüğünü söyleyen Georgieva, IMF'nin 2022 ve 2023 yıllarında faiz oranlarının "yüzde 4 seviyesinde" seyretmesini beklediğini belirtti.

Georgieva, "Eğer Powell yeterince sıkı politika uygulamazsa enflasyon yerinden oynar. Eğer çok sıkılaştırırsa o zaman da resesyona girilir. Jay Powell bu nedenle ayar yapmak için ekonomideki parametreleri elinden geldiğince iyi izliyor. Doğru kararı vereceğine güvenim var" dedi.

IMF Başkanı ayrıca yüksek enerji fiyatlarına yanıt olarak getirilen mali önlemlerin hedefli ve geçici olması gerektiğinin de altını çizdi.

Georgieva, "Bir başka deyişle, para politikası frene basarken mali politikanız gaza basmamalı. Bu son derece engebeli ve tehlikeli bir sürüş olur" dedi.

İngiltere, bu hafta, piyasalarda çalkantıya yol açan ve IMF'nin sert eleştirisiyle karşılaşan, en zenginlere uygulanması öngörülen vergi kesintisi planından geri adım attı. IMF, zenginlerin ödeyeceği verginin azaltılması planıyla ilgili olarak, İngiltere'nin mali planlarının eşitsizliği arttırma riski taşıdığı ve para politikalarını sıkılaştırma uygulamasıyla ters düştüğü eleştirisinde bulunmuştu.

Georgieva, CBNC'de katıldığı söyleşide IMF'nin İngiltere'nin politikalarına yönelik eleştirileriyle ilgili soruya, "Bu, herkese verdiğimiz bir mesaj" şeklinde yanıt verdi.

Gelişmekte olan ülkelere daha fazla destek verilmesi çağrısı yapan Georgieva, gelişmiş ülkelerdeki yüksek faiz oranlarının ve değeri yükselen doların sermayenin dışarı kaçışına yol açtığını söyledi.

Georgieva ayrıca küresel borçların büyük kısmına sahip olan Çin'e ve özel kredi kuruluşlarına seslenerek gelişmekte olan ülkelerin giderek büyüyen borç krizi riskine yanıt vermeleri çağrısı yaptı.

XS
SM
MD
LG