Erişilebilirlik

"F-16 Satışına Karşı Çıkmayı Sürdüreceğim”


ABD Kongresi’nin Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nun Demokrat Partili Başkanı Senatör Bob Menendez Türkiye’ye F-16 satışı konusunda itirazından geri adım atmayacağını söyledi.

Amerika’nın Politico haber sitesinin ulusal güvenlik ve dış politika konularından sorumlu Kongre muhabiri Andrew Desiderio’ya konuşan Menendez, bu konudaki tutumunun “değişebilir” ya da “koşullara göre şekil verilebilir” bir tutum olmadığını belirtti.

Demokrat Senatör Bob Menendez daha önce konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda F-16 satışına karşı çıkmasına Türkiye’deki insan hakları durumunu gerekçe göstermişti.

ABD Başkanı Joe Biden, Haziran ayında Madrid’de yapılan NATO zirvesi sırasında yaptığı açıklamada, Türkiye’ye F-16 savaş uçaklarının verilmesini desteklediğini belirtmişti.

Bu açıklama öncesinde Ankara, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine itirazını kaldırmıştı.

Politico’nun konuyla ilgili haberinde Biden yönetiminin Türkiye’nin itirazını kaldırması ve Başkan Biden’ın F-16 açıklaması arasında bir bağlantının olmadığını belirttiği aktarıldı.

Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Bob Menendez’in silah satışları konusunda veto gücü bulunuyor.

Türkiye’ye F-16 satışının gerçekleşebilmesi için Demokrat Partili Menendez ve komisyonun kıdemli Cumhuriyetçi üyesi Senatör Jim Risch’in onayı gerekiyor.

Kongre’de F-16 satışına karşı hazırlık

ABD Temsilciler Meclisi’nin Demokrat üyesi Chris Pappas’ın, NATO müttefiki Yunanistan’la ilgili güvenlik kaygıları nedeniyle, Türkiye’ye olası F-16 savaş uçağı ve ilgili ekipman satışına sıkı denetim getirilmesini içeren bir önerge taslağı hazırladığı bildirilmişti.

Ağırlıklı olarak Kongre haberleriyle öne çıkan Amerikalı haber kuruluşu The Hill’de yer alan habere göre Pappas, 15 imzacısı bulunan taslak metni, Kongre’nin her yıl geçirdiği Ulusal Savunma Yetki Yasası’na (NDAA) ek önerge olarak sunmayı planlıyor.

Önerge, Başkan'ın satış ya da transferden en az 120 gün önce Türkiye'nin "Yunanistan'ın egemenliğini ihlal etmediğini" Kongre'ye belgelememesi halinde, Başkan'ın F-16'ları ya da F-16 modernizasyon kitlerini Türkiye'ye satmasını ya da transfer etmesini kısıtlamayı öngörüyor.

Kongre üyelerinden Biden’a F-16 mektubu

Demokrat Temsilciler Meclisi üyesi Frank Pallone öncülüğünde bir grup Kongre üyesi de Başkan Joe Biden’a, Türkiye’ye F-16 satışı konusundaki itirazlarını dile getiren bir mektup gönderdi.

Temsilciler Meclisi’nin 29 üyesinin imzasının bulunduğu 8 Temmuz tarihli mektupta, “Yönetiminiz, Türkiye’ye yeni F-16’ların ve modernizasyon kitlerinin satışını ilerletme çabası sergilerken lütfen şunu bilin ki, bu satışın hayata geçmesini engellemek için Kongre üyeleri olarak bize tanınan her türlü adımı atacağız. Daha önceki örnekler, Erdoğan’ın, NATO ittifakını baltalama çabalarını ödüllendirmeye devam ettiğimiz müddetçe davranışını değiştirmeyeceğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye ilk olarak geçen sonbaharda ABD’den, 40 adet F-16 savaş uçağı ve mevcut filosu için 80 adet modernizasyon kiti talep etmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Kongre’yi, Türkiye’nin mevcut F-16 filosunu modernize etmek için askeri ekipman satışı konusundaki niyeti hakkında bilgilendirmişti. Başkan Biden da geçen ay sonunda Ankara’ya uçakların satışına destek mesajı vermişti.

XS
SM
MD
LG