Erişilebilirlik

Halk Artan Gıda Fiyatlarından Şikayetçi


Türkiye’de enflasyon hayatın her alanında hissediliyor. Geçen hafta ülkenin birçok bölgesinde etkili olan kar yağışı nedeniyle yaşanan tedarik zinciri sorunları, halihazırda yüksek olan gıda fiyatlarının daha da artmasına neden oldu.

Halk Artan Gıda Fiyatlarından Şikayetçi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:25 0:00

Toptancılar, kötü hava koşulları nedeniyle hallere gelmesi gereken birçok aracın yollarda kalmasından dolayı tedarik zincirinin aksadığını ve bunun da fiyatlara yansıdığını söylese de birçok tüketici bu durumu inandırıcı bulmuyor.

VOA Türkçe, İstanbul, Avcılar’daki bir semt pazarında esnaf ve tüketicinin artan fiyatlarla ilgili görüşlerini aldı.

Marketlerdeki fiyatların daha yüksek olması nedeniyle alışveriş için semt pazarlarına geldiklerini söyleyenler yüksek fiyatlardan şikayet etti. Halkın tepkisinde haklı olduğunu dile getiren semt pazarı esnafı ise olumsuz hava şartları yüzünden bekledikleri ürünlerin kente gelmemesinden dolayı ürün sıkıntısının yaşandığını ve bunun da ister istemez fiyatları arttırdığını söyledi.

“Bu durum nereye gidiyor, gerçekten anlamış değilim”

Pazar alışverişi yapan Hatmiye Kubak, fiyatları çok yüksek bulduğunu ifade etti: “Fiyatlar feci pahalı. Altın fiyatında patlıcan, soğanı, kıyması, tüpü ve yağı derken 50 TL’yi buluyor. Eve elim boş döneceğim herhalde. Bilmiyorum bu halk ne yapacak! Bu durum nereye gidiyor, gerçekten anlamış değilim. Bunun doğalgazı, suyu, telefonu, interneti, kirası var. Bir yerde patlayacağız, bakalım ne zaman.”

“Kira, elektrik, su derken cebimde 150 TL para kaldı”

Özel sektörde çalışan Aydın Karataş da pazar fiyatlarından ve faturalardan dert yandı. Eşi ve kendisinin çalıştığı halde geçinemediklerini belirten Karataş, şunları söyledi: “Yarım kilo biber 14 TL, 5 kg patates 30 TL, bunlar nasıl fiyat? Asgari ücrete zam yapıldı deniyor ama keşke asgari ücrete zam yapılmasaydı da bu fiyatları arttırmasalardı. Ben çalışıyorum eşim çalışıyor. Biz yetiştiremiyoruz. Aylığımı aldım. Kira, elektrik, su derken 150 TL para kalmış cebimde. Ay başını getirin bakalım bu parayla. Evde öğrenci var, servis parası var. Bunları nasıl denkleştireceğiz? 400 TL doğalgaz, 200 TL de elektrik, 100 TL de internet faturası geldi. Buyurun da ödeyin. Biz burada particilik yapmıyoruz. Allah için çalışsınlar, ellerini vicdanlarına koysunlar öyle çalışsınlar.”

“Gitgide geriye gidiyoruz”

Emekli İsmail Çağrı, “Her şey çok pahalı. Bir tane kıvırcık aldım 10 TL. 1 kg biber aldım 12 TL. Yumurtanın kolisi 50-60 TL. İçinden çıkılamayacak bir haldeyiz. Her istediğimizi alamıyoruz. Gitgide geriye gidiyoruz” dedi.

“Tarımı bitirdiler, hayvancılığı bitirdiler; dışa bağımlı olduk”

Ekonomide yaşanan krizin fiyatlara da yansıdığını kaydeden Sinan Kılıç, insanların ne yapacağını şaşırmış durumda olduğunu ifade etti: “Türkiye’de tarım ve hayvancılık bitmiş. Doğalgaz, elektrik ve su faturalarını insanların ödemesi de artık çok zor. İnsanlar çok zor geçinmeye başladı. Nasıl olacak bu durum bilmiyoruz. Tarımı bitirdiler, hayvancılığı bitirdiler, dışa bağımlı yaptılar. Vatandaş hep sıkıntılı. ‘Avrupa bizi kıskanıyor’ diyorlar ama neresinden kıskanıyor çok merak ediyorum.”

“Pazarda kuru kalabalık var, kimse alışveriş yapamıyor”

Ekonomik krizin herkesi olumsuz etkilediğini söyleyen Abuzer Dinçer, “Kalabalık var ama maalesef kuru kalabalık. Birçok kişinin alışveriş yapmadan boş gezdiğini görüyoruz. Bazı vatandaşlar kış ve karın yağmasıyla bu fiyatların arttığını söylüyor olabilir ama gerçek hiç öyle değil. Ekonomik bir kriz var ve krizden kaynaklanan bir pahalılık var” diye konuştu.

“Fiyatlar çok pahalı, geçiremiyoruz”

Özel güvenlik olarak çalıştığını belirten Yakup Kuray, “Fiyatlar çok pahalı, geçiremiyoruz. Bir domates bu kadar pahalı olur mu? Biber bu kadar pahalı olur mu? Borç içindeyiz. Şu anda benim 10 bin TL kredi kartı borcum var. Ne yapacağımı bilmiyorum. Mevcut hükümet bunun hiç farkında değil” şeklinde konuştu.

Sebze ve meyve fiyatlarındaki artışın sebebinin geçen hafta tüm yurtta etkili olan yoğun kar yağışının olduğunu düşünenler de var.

“Pazarcılar da haklı, kar yağışı oldu”

Ev hanımı Aynur Çolak, “Fiyatlarda artış oldu ama kar yağdı. Pazar esnafı da haklı, ne yapsınlar. Antalya bölgesinden araç gelişleri olmadı” dedi.

Pazarcı Halil Karahan, “Karın yağışı fiyatları etkiledi. Yollar kapandı. Sebzeler donabileceği için depodan yüklenip yola bile çıkarılmadı” dedi.

“Müşteriler 1 kg almak yerine yarım kilo alıyor”

Fiyatların iki katına çıktığına dikkat çeken pazarcı Abdullah Eraslan, şunları söyledi: “Şu an fiyatlar yüzde 100 arttı. Bir ay önce 2-3 TL’ye aldığımız havucu şu anda 5 TL’ye alamıyoruz. Biz de isteriz ucuz olsun, ucuz satalım. Müşteriler 1 kg almak yerine şu anda yarım kilo alıyor.

“Yumurta borsa gibi, fiyatı sürekli değişiyor”

Pazarda yumurta ve peynir satışı yapan İsmail Dereli, “Fiyatlar çok pahalı. Aldığımız ürünü haftaya aynı fiyata alamıyoruz. Yumurta borsa gibi olduğu için fiyatı sürekli değişiyor. Satış yok maalesef yok. Müşteriye yumurtanın tanesi 1,5 TL dediğimizde gidiyor, ister istemez” dedi.





XS
SM
MD
LG