HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu, Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararının ardından dört ay sonra yeniden milletvekilliğine geri döndü. Gergerlioğlu, yerel mahkemenin kararına ilişkin Başkanlık Tezkeresi'nin TBMM Genel Kurulu'nda okunmasıyla milletvekili vasfını yeniden kazandı.
Sosyal medya paylaşımı nedeniyle milletvekilliği düşürüldükten sonra 2 Nisan'da tutuklanan ve bu ay Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararı üzerine tahliye edilen Gergerlioğlu böylece, 4 ay önce zorla çıkarıldığı TBMM’ye geri döndü ve yeniden Kocaeli Milletvekili olarak TBMM Genel Kurulu'nda görevine başladı.
Gergerlioğlu, CHP’li Enis Berberoğlu’nun 4 Haziran 2020’de milletvekilliği düşürüldükten sonra Anayasa Mahkemesi’nin iki kez hak ihlali kararı vermesi sonrasında 11 Şubat’ta yeniden milletvekilliğine dönüşü sürecini yaşamış oldu. CHP İstanbul Milletvekili Berberoğlu’nun TBMM tarihinde ilk kez aynı yasama yılında seçimsiz yeniden milletvekili olması sonrasında Gergerlioğlu ikinci vaka olarak tarihe geçti. Bu bakımdan AKP’li TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un Berberoğlu örneğine rağmen Gergerlioğlu için de milletvekilliği düşürme sürecini işletmesi ve ardından TBMM çatısı altından polis zoruyla çıkarılmasını sağlamasına tepkiler sözkonusu.
HDP’li Gergerlioğlu da, milletvekili olarak yeniden söz aldığı kürsüde Şentop’un tutumunu eleştirdi. Gergerlioğlu, “Keşke bu karar açıklandıktan sonra Anayasa Mahkemesi’nin kararı beklenseydi. Meclis Başkanlığı keşke milletvekilliği dokunulmazlığını esas alsaydı, üç ay daha bekleseydi de ben de vekillikten burada atılmasaydım. Vekillikten haksız, hukuksuz bir şekilde atılmasaydım. Demokrasinin ve halkın kalbi kırılmasaydı, halkın vicdanı sızlamasaydı. Keşke Meclis Başkanlığı, Anayasa Mahkemesi’ni bekleseydi. 'İlk defa oluyor' diyemezlerdi çünkü Sayın Enis Berberoğlu örneği vardı, o örnek çok netti. Gergerlioğlu örneğinde de tekrar bir mahçubiyet yaşanmamalıydı ama bu yaşandı. Anayasa Mahkemesi’nin bu adil kararına çok teşekkür ediyorum. Çünkü önceki yargı kararlarının ne kadar hukuksuz ve siyasi olduğunu, buradaki siyasi faaliyetlerimizi cezalandırmaya yönelik. Bu cezanın Anayasa'ya, hukuka ne kadar aykırı olduğunu tescilleyen; oy birliği kararla ifade özgürlüğümüz ve siyaset yapma hakkımızın gasp edildiğini gösterdi. Umarım ki bir daha bu ve benzeri hadiseler yaşanmaz. Milletvekili dokunulmazlığı, halkın iradesinin en üstün güç olduğu anlaşılır. Bugün halkın iradesinin tüm haksızlıklara karşı galip geldiği, halkın zaferinin tecelli ettiği gündür” diye konuştu.
Öncesinde Gergerlioğlu, TBMM Genel Kurulu'nda hakkındaki hükmün değişmesine ilişkin tezkere okunması sonrasında kamuoyuna Twitter aracılığıyla seslendi. Gergerlioğlu, "Sonunda:) Güzel haber...Vekilliğe iadem için Yargı kararı bugün okunuyor. Saat 14.30'da okunduktan sonra TBMM Genel kurula gireceğim. Halkın verdiği hakkı haksızlıkla kimse alamaz, galip gelen halkın iradesidir" mesajını paylaştı.
HDP’li milletvekilinin, geçen Mart ayında sosyal medya paylaşımı gerekçesiyle hakkındaki hapis cezasının kesinleşmesiyle milletvekilliği düşürülmüş ve Nisan ayı başında da infaz savcılığınca hakkında yakalama kararı alınması nedeniyle Ankara’da tutuklanmıştı. Gergerlioğlu, bu ay Anayasa Mahkemesi’nin “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma” ile “ifade özgürlüğü” haklarının ihlal edildiğine karar vermesinin ardından cezaevinden tahliye edilmişti.
CHP sürece tepki gösterdi AKP savundu
TBMM Genel Kurulu’nda Gergerlioğlu’nun geri dönüşüyle ilgili CHP de Berberoğlu örneği anımsatması yaptı. Buna karşı AKP’nin süreci yargı boyutuyla savunması dikkat çekti.
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Biz bunu Enis Berberoğlu'nda da yaşadık. O milletvekilliklerinin düşürüldükleri süreç Anayasa Mahkemesi’ne aykırıydı. Demek ki Meclis Başkanlığı uygulamaları ve burada yapılan uygulamalar yanlış. Ayağında terliklerle gözaltı görüntüleri… Bundan kim karlı çıkıyor? Bütün dünya önünde bu duruma düşüyoruz. Kararı okutunca dünyaya rezil oluyoruz, AYM düzeltiyor, dünyaya rezil oluyoruz. Bu hatayı tekrar etmemek, AYM’ye yapılan başvuru varsa tamamlanana kadar hatta dönem sonuna kadar kararı okutmamak gerekiyor” tepkisini paylaştı.
AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan ise “Konuya ilişkin mahkeme kararı okutulurken de bugün hak ihlali kararı tekrar okutulurken de yasama ve yargının farklı işlediğinin en güzel örneğidir. Kimsenin vekilliğini düşürmedik, kimseninkini kazandırmadık. Hukuki süreç yerine getirildi” açıklaması yaptı.
Bahçeli Anayasa Mahkemesi’nin kapatılmasını istedi
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise, Gergerlioğlu’nun TBMM’ye milletvekili olarak geri dönüşüyle ilgili olarak, Anayasa Mahkemesi’ni hedef alan sert açıklamalarda bulundu.
Bahçeli, yazılı açıklamasında bu yasama yılı başından itibaren Anayasa Mahkemesi’nin kapatılmasını talep ettiği yaklaşımını yineledi. MHP lideri, “Bölücünün hakkı olmaz, teröristin hakkı olmaz, ihanetin hakkı olamaz. Lafım Anayasa Mahkemesi'nedir. Anayasa Mahkemesi'nin, HDP'li Gergerlioğlu hakkında vermiş olduğu hak ihlali kararı milletin hakkına riayet ve hürmet değil, terörizme örtülü destektir. Hakkındaki mahkumiyet kararının 17 Mart 2021 tarihinde Gazi Meclis'te okunmasıyla milletvekilliği düşen Gergerlioğlu, müteakiben 2 Nisan 2021 tarihinde de Sincan 2 No’lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu'na koyulmuştur. Çok geçmeden devreye giren Anayasa Mahkemesi, bu bölücünün ‘seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkıyla ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğine, üstelik de bu şaibeli şahsa 30 bin lira manevi tazminat ödenmesine’ hükmetmiştir. Yani tam bir haksızlık vücut bulmuştur. Bizim Anayasa Mahkemesi'yle ilgili görüşümüz değişmemiştir. Bu mahkemenin yeni ve sivil nitelikli bir anayasa yazımıyla yeni baştan yapılandırılması millet vicdanının yegane arzu ve beklentisidir. Bu kervan böyle gitmez, bu devran bu şekilde süremez” ifadelerini kullandı.
TBMM Başkanlık Tezkeresi’nde süreç nasıl ifade edildi?
Bu arada Mustafa Şentop imzasıyla TBMM Genel Kurulu’na yerel mahkeme kararı uyarınca sunulmuş olan tezkerede, Gergerlioğlu’nun yeniden milletvekilliğine dönüşü süreci özetle şöyle ifade edildi:
“Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun iki yıl altı ay hapis cezasıyla cezalandırılmasına ilişkin Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesinin 21/2/2018 tarihli ve esas 2017/490, karar 2018/80 sayılı Kararı'nın onanmasına dair Yargıtay 16. Ceza Dairesinin 28/1/2021 tarihli ve esas 2020/835, karar 2021/398 sayılı Kararı sonrasında, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 83'üncü maddesinin üçüncü fıkrası ile 84'üncü maddesinin ikinci fıkrası uyarınca Cumhurbaşkanlığı tarafından Başkanlığımıza gönderilen 11/3/2021 tarihli tezkerenin TBMM Genel Kurulu’nun 17/3/2021 tarihli 60'ıncı Birleşiminde bilgiye sunulmasıyla milletvekilliği düşmüştür. Genel Kurul’un bilgisine sunulan mahkumiyet kararı hakkında bu kez Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 14/7/2021 tarihli ve esas 2021/229, karar 2021/232 sayılı kararıyla ‘Anayasa Mahkemesi’nin 1/7/2021 tarihli, başvurucu hakkında vermiş olduğu hak ihlali kararı uyarınca hükümlünün yeniden yargılanmasına, kesinleşmiş hükmün bütün sonuçlarıyla ortadan kaldırılmasına, sanık hakkında yasama dokunulmazlığı kaldırılıncaya kadar yargılamanın durmasına, sanığın yasama dokunulmazlığının kaldırılması için Adalet Bakanlığına yazı yazılarak sanık hakkında fezleke düzenlenmesinin istenilmesine' karar verildiği hususu Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 14/7/2021 tarihli yazısıyla Başkanlığımıza bildirilmiştir. Bu çerçevede söz konusu yazı ile ekindeki mahkeme kararı örneğinden Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında verilen ve 17/3/2021 tarihli 60'ıncı Birleşimde TBMM Genel Kurulu’nun bilgisine sunulan kesin hükmün ortadan kalktığı anlaşılmakta olup, keyfiyet Genel Kurul’un bilgilerine sunulur."