Erişilebilirlik

Erdoğan: 'Kaşıkçı Cinayeti Kayıtları Gerçekten Felaket'


Cumhurbaşkanı Erdoğan Paris ziyareti sonrasında uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kaşıkçı cinayetininin ABD, Fransa ve Almanya liderleriyle akşam yemeğinde gündeme geldiğini belirten Erdoğan, “Biz bu cinayetle ilgili ses kayıtlarını bizden isteyenlerin hepsine dinlettik. İstihbarat örgütümüz hiçbir şeyi saklamadı. Suudiler dahil, ABD, Fransa, Kanada, Almanya, İngiltere, kim istediyse hepsine dinlettik’’ dedi.

Kaydın gerçekten bir felaket olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı, ‘’Hatta Suudilerin istihbaratçısı, kaydı dinlediğinde, ‘Herhalde bu eroin almış; bunu ancak eroin alan birisi yapar’ diyecek kadar şok oldu” ifadelerini kullandı.

Cinayetin önceden planlandığının ve emrin üst düzey Suudi makamlardan geldiğinin ortada olduğunu belirten Erdoğan “Kendisine sonsuz saygı duyduğum Hadim’ül-Harameyn Kral Selman hakkında benim bu tür bir şey düşünmem asla mümkün değil. Ancak biz, talimatı verenin kim olduğunun da ortaya çıkarılmasını istiyoruz. Katilleri sağda solda aramaya gerek olmadığını sayın Trump’a da söyledim’’ dedi.

Katillerin Suudi Arabistan’da gözaltına alınan 18 kişinin arasında olduğunu da savunan Erdoğan, ‘’Cinayet talimatını kimin verdiği de ortaya çıkarılmalıdır’’ diye konuştu.

​Geçen ay haber ajansı Reuters’a konuşan iki istihbaratçı, Veliaht Prens Muhammed’in üst düzey danışmanı Suud El Kahtani’nin Kaşıkçı’nın öldürüldüğü operasyon sırasında da Skype üzerinden talimat verdiğini iddia etmişti. Kahtani, Suudi Arabistan’ın Lübnan Başbakanı Saad Hariri’yi alıkoyduğu operasyonun da mimarıydı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan kayıtların içeriği ile ilgili bilgi vermedi. Reuters’a konuşan iki kaynak ise Türkiye’nin elinde birkaç kayıt olduğunu, sadece öldürülme anının değil cinayet öncesi konuşmaların da dinlendiğini söyledi.

STÜDYO VOA

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Zirvesi’ne kalabalık bir heyetle katılacak – 19 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG