Erişilebilirlik

General Motors’un Opel’i Satma Planları Almanya’da Tepki Görüyor


Otomotiv şirketi General Motors’un (GM), Avrupa'daki markalarından Opel’i Fransız PSA grubuna satmak için görüşmeler yaptığının doğrulanması, Almanya'da siyasiler ve sendikalardan tepki gördü.

Federal Ekonomi Bakanı Brigitte Zypries, merkezi ABD’de bulunan General Motors’un görüşmeler öncesinde Alman tarafını bilgilendirilmemesini eleştirerek, Opel'in Fransızlar tarafından devralınması girişimini ‘kabul edilemez’ olarak tanımladı.

Sendikalar ise Opel’in satılması durumunda binlerce kişinin işinden olacağı uyarısında bulundu.

GM, sahibi olduğu Opel şirketinin Bochum’daki otomobil montajını 2016 yılında sona erdirmiş, tesisleri Romanya’ya taşıyarak Ruhr Havzası’nda on binlerce kişinin işsiz kalmasına yol açmıştı. 2008 yılında patlak veren ekonomi krizinde de GM, Opel'i bir Kanada–Avusturya ortaklığı olan Magna'ya satmayı kararlaştırmış, ancak son anda satıştan vazgeçmişti.

Konuyla ilgili son gelişmeler ve özellikle satışın birkaç hafta içinde tamamlanabileceği haberleri, Berlin’de ve Alman otomotiv çevrelerinde endişeye neden olurken, PSA grubunun yöneticisi Carlos Tavares’in Başbakan Angela Merkel’le bir araya gelebilmek ve otomobil şirketine neden talip olduklarını birinci ağızdan anlatabilmek için randevu talebinde bulunduğu, GM’nin yöneticisi Mary Barra’nın ise Opel’in merkezi Rüsselheim’a gelerek doğrudan oradaki yöneticilerle masaya oturduğu açıklandı.

PSA grubu, Fransa’da Citroen, Peugeot ve DS markalarının sahibi konumunda. PSA, Opel’le birleşmesi durumunda Avrupa’da Volkswagen’den sonra en büyük otomobil üreticisi haline gelecek. Opel ve PSA 2012 yılından bu yana, örneğin SUV araçlarının üretiminde ortak üretim yapıyor.

Otomotiv sektöründen uzmanlar, PSA ve Opel’in küçük ve orta büyüklükte araçlar ürettiğini, birleşme sonrası ortak platformlar geliştirip çok daha fazla sayıda model üretebileceklerini ve rekabetin çok zor olduğu bu alanda daha başarılı olabileceklerini tahmin ediyor.

‘Bu satış gerçekleşirse Opel efsanesi sona erer’ diyen ve PSA gibi Opel’in zayıf iki şirket olduğunu ileri süren eleştirisel uzmanlar ise, şirketlerin birleşmesinin kapasitelerin düşmesine yol açacağına ve bir kez daha çok sayıda çalışanın işine son verileceğine dikkat çekiyor.

Uzmanlar Opel’in Almanya’daki işletmelerinde çalışan 15 bin kişiden en az 5 bininin işinden olacağından yola çıkıyor. Opel sadece geçen yıl 257 milyon dolar zarar etmiş, Opel'in en fazla satış yaptığı piyasa olan İngiltere’nin AB'den ayrılmaya karar vermesi şirketin konumu da daha da sarsmıştı. Berlin’deki siyasi yorumlarda Almanya’da çok kritik seçimlerin olacağı bir yılda kitlesel iş kıyımının özellikle iktidardaki Birlik Partileri ve SPD açısından olumsuz bir gelişme olarak görüldüğü ve Başbakan Merkel’in ağırlığını koyarak, satışın ertelenmesini hedefleyebileceği vurgulanıyor.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG