Erişilebilirlik

Almanya'nın Yeni Cumhurbaşkanı Steinmeier


Almanya, ülkenin 12'inci cumhurbaşkanı olarak, eski Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'i seçti.

Görevi Cumhurbaşkanını belirlemek olan ve Federal Meclis'in 620 milletvekilinin yanı sıra 16 eyalet meclisinin belirlediği 620 kişiden oluşan toplam 1240 üyeli Federal Seçiciler Kurulu tarafından yapılan seçimde, eski Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ilk turda 1239 geçerli oyun 931'ini alarak ülkenin yeni Cumhurbaşkanı oldu.

Oylamada Sol Parti adayı Christoph Butterwege 128, İslam ve mülteci karşıtı Almanya için Alternatif (AfD) adayı Albrecht Glaser 42, bağımsız aday eski yargıç Alexander Hold 25 ve son anda aday olan Korsanlar Partisi‘nden Engelbert Sonneborn 10 oy aldı. 103 delege ise çekimser oy kullandı.

Hükümeti oluşturan Hristiyan Demokrat Birlik ve Hristiyan Sosyal Birlik (CDU/CSU) partileri ile Sosyal Demokrat Parti (SPD), ilerleyen yaşı ve sağlık sorunları nedeniyle yeniden aday olmayacağını açıklayan Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'un yerine eski Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'i ortak aday olarak önermişti.

Seçime katılan 11'i Federal Meclis milletvekili, 11'i de eyalet meclislerin görevlendirdiği 22 Türkiye kökenli delege de oy verdi.

Steinmeier’i ilk kutlayan Başbakan Merkel oldu.

Cumhurbaşkanı seçildikten sonra yaptığı teşekkür konuşmasında, “Görevimi büyük bir heyecan ve makama saygı ile yerine getirmeye çalışacağım” diyen Steinmeier, “Ülkemiz fırtınalı zamanlardan geçiyor, dünyanın çivisi çıktı diyenler var. Ben yeni göreviminde kamuoyunun bu korku ve düşüncelerini çok ciddiye alarak, insanlara cesaret vermeyece çalışacağım. Unutulmaması gereken bir olay, ülkemiz Almanya dünyada bir çok insan için umut anlamına geliyor” diye konuştu.

Steinmeier’in ‘Almanya’da yabancı düşmanlığı ve ırkçı kine yer yok’ sözleri kurula katılanların uzun süre alkışını aldı.

Almanya’da Cumhurbaşkanı'nın yetkileri oldukça sınırlı ve başlıca görevleri arasında, meclisin çıkardığı yasaları Anayasa’ya uygunluk açısından incelemek ve ülkeyi yurtdışında temsil etmek bulunuyor.

Uzun yıllardan bu yana Alman siyasetinde önemli bir yere sahip olan 1956 doğumlu Steinmeier, yıllardır Almanya'nın en sevilen politikacıları arasında yer alıyor. Siyasi kariyerine 1990’lı yılların başında eski Başbakan Gerhard Schröder Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakanıyken yanında Eyalet Müsteşarı olarak başlayan Steinmeier, Sosyal Demokrat SPD, 1998'de Berlin'de hükümet kurma görevini elde edince, Schröder’in Başbakanlık Dairesi Başkanı, daha sonra 2005 yılında Başbakan Angela Merkel yönetimi altında Büyük Koalisyon'da Dışişleri Bakanı oldu.

Steinmeier 2013’te Merkel yönetimindeki ikinci Birlik Partileri-SPD koalisyonunda yeniden Dışişleri Bakanı oldu. Bir kız çocuğu olan Steinmeier’in eşi idari mahkeme yargıcı Elke Büdenbender.

Berlin’de Steinmeier’in seçilmesiyle birlikte bundan sonraki dönemde Almanya-ABD ilişkilerinin nasıl bir yön kazanacağı cevap bekleyen sorulardan biri. Frank Walter Steinmeier, geçen yaz ABD Başkan adayı olan Donald Trump için ‘küstah ve kışkırtıcı’ ifadelerini kullanırken, Müslümanlar ve göçmenlerle ilgili olarak sözlerinden dolayı da ‘nefret vaizi' olarak nitelendirmişti. Donald Trump’ın Başkan seçilmesi sonrasında ise, “Bu olay eski 20’nci yüzyıl dünyasının sona erdiği anlamına geliyor” şeklinde görüş belirtti. Genelde yumuşak dilli ve çok deneyimli bir diplomat olarak tanınan Steinmeier’in Almanya Cumhurbaşkanı olarak Trump’a karşı daha değişik bir tavır izleyeceği tahmin ediliyor.

Öte yandan Steinmeier hem Almanya’da yaşayan Türklere ve Türk kökenli insanlara hem de Türkiye’ye ve Türk-Alman ilişkilerine son derece önem veren bir politikacı olarak biliniyor. 2005’de Türkiye ile AB arasında müzakerelerin başlamasında çok önemli rolü olan Steinmeier, ondan sonraki dönemde de Türkiye’nin AB üyeliğinin en kararlı savunucularından oldu. Son zamanlarda Türkiye ile Almanya arasındaki siyasi gerilimlere ve bazı siyasetçilerden yükselen, “Türkiye’yle müzakereleri durduralım” çağrılarına karşı tavır koyan Steinmeier, “Türkiye zor bir dönemden geçiyor” dese de, Türkiye ile AB müzakerelerinin tam üyelik hedefi ile sürdürülmesinden yana olduğunu da bir çok ortamda tekrarladı.

Şu andaki Cumhurbaşkanı Gauck'un görev süresi 18 Mart'ta sona eriyor. Steinmeier aynı gün Federal Meclis’te düzenlenecek yemin töreninden sonra ailesi ile birlikte Berlin’deki Bellevue Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na taşınacak.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG