Erişilebilirlik

'Önümüzdeki Süreçte Yeni Bir Başlık Açılması İmkansız'


Güney Kıbrıs'ın geçen 1 Temmuz'da Avrupa Birliği dönem başkanlığını devralmasının siyasi yankıları sürüyor. Rum yönetimi geçen hafta yaptığı açıklamada 'Türkiye'nin yükümlülüklerini yerine getirmesi halinde, Türkiye'nin AB üyeliğine tam destek vereceklerini' belirtirken, Türkiye ise bir kez daha Güney Kıbrıs'ın başkanlık yapacağı toplantılara katılmayacağını ve Avrupa Komisyonu ile ilişkileri doğrudan sürdüreceğini vurguladı.

Uzmanlar uzun süredir askıda olan Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecinde önümüzdeki altı ayda bir ilerleme kaydedilemeyeceğine inanıyor. Alman Sosyal Demokrat Partisi SPD'nin Kıbrıs politikaları konusundaki uzmanı ve Avrupa Parlamentosu eski milletvekili Ozan Ceyhun bu süreçte yeni bir başlık açılmasını imkansız olarak tanımlıyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:01 0:00
Linki indirmek için


Türkiye'nin AB'ye giriş sürecinde 18 başlık dondurulmuş şekilde bekliyor, bunların büyük bir bölümü Türkiye'nin limanlarını Güney Kıbrıs gemilerine açmayı reddetmesi ile bağlantılı. Ozan Ceyhun Türkiye'nin bu tavrının kısa vadeli olarak değişmesini beklemediğini söylüyor.

Federal Hükümet'de Kıbrıs politikaları konusunda Başbakan Angela Merkel ile Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle arasında görüş ayrılıkları olduğunu, Merkel'in Güney Kıbrıs'ın tezlerine yakın, Westerwelle'nin ise Ankara'ya sıcak baktığını belirten SPD'li Ozan Ceyhun, AB'nin lideri konumundaki Almanya'nın Güney Kıbrıs’ın başkanlığı döneminde Türkiye ile ilişkilerin bozulmaması için özel çaba göstereceğini savunuyor.

Güney Kıbrıs'ın dönem başkanlığı, Rum yönetiminin ekonomik açıdan büyük sıkıntı yaşadığı bir döneme denk geldi. Ozan Ceyhun ekonomik açıdan iflasın eşiğine gelen bir ülkenin AB dönem başkanlığını devralmamasının Euro krizini derinleştireceği görüşünde.

Güney Kıbrıs, Avrupa Birliği dönem başkanlığını 1 Ocak 2013'te İrlanda'ya devredecek.
XS
SM
MD
LG