Erişilebilirlik

Irak'taki Mevcut Riskler Petrol Sektörüne Büyük Yatırımları Caydırıyor


Kuzeydeki Iraqi sehri Baba Gurgur, Kerkük
Kuzeydeki Iraqi sehri Baba Gurgur, Kerkük
Amerikan askeri harekatından dokuz yıl sonra Irak hükümeti ülkenin küresel bir enerji devi olarak ortaya çıktığını söylüyor. Londra’da hükümet ve petrol sektörü yetkililerini biraraya getiren konferansta Irak’ta yatırımları arttırma yolları ele alındı. Ama Irak’ın bazı bölgelerinde istikrarsızlığın artması bu gelişmeye karşı bir engel oluşturuyor.

Irak hükümetine göre son araştırmalar ülkenin 350 milyar varille dünyanın en zengin petrol rezervleri üzerinde oturduğunu gösteriyor.

Bu rakam kanıtlanmış değil, ancak birçok uzman Irak’ın işlenmemiş büyük bir petrol potansiyeline sahip olduğunu kabul ediyor.

Londra’daki 2012 Irak Petrol Konferansı Irak hükümeti ve sector temsilcilerini birI araya getirdi. Bunlar arasında Irak parlamentosu enerji komisyonu üyesi milletvekili Bayazıd Hasan Abdullah da vardı.

Bayazıd Hasan Abdullah, "2017 sonuna kadar Irak günde 12 milyon varil petrol üretecek. Ayrıca Irak’ta büyük bir doğal gaz potansiyeli var. Çünkü çıkardığımız her varil 180 metreküp gaz taşıyor."


Londra’daki konferansa katılanlar arasında Amerika’daki Deepwater Horizon petrol sızıntısı olayından sonra şirketten ayrılan eski BP Genel Müdürü Tony Hayward da vardı. Hayward şimdi Kuzey Irak’taki en büyük petrol üreticisi Genel Energy şirketini yönetiyor.

Tony Hayward, "Bugün Irak’ta ülkenin öndegelen bir petrol ve doğal gaz üreticisi olması için gerekli son derece yeni bir altyapıya ihtiyaç var. Bu Irak halkının yaşam kalitesini yükseltmek için de en büyük kaynak."

Yıllardır süren savaşlar ve yaptırımlar Irak’ın petrol ve doğal gaz altyapısının diğer ülkelere oranla geride kalmasına yolaçtı.

Exxon ve diğer yabancı petrol devleri kuyular ve boru hatları geliştirmek için anlaşmalar imzaladı ancak uzmanlara göre Irak’taki siyasi çekişme yabancı yatırımları geciktiriyor.

Paul Stevens, İngiliz bağımsız araştırma kurumu Chatham House’da uzman, "Uluslararası petrol şirketlerinin servis şirketleri değil risk alan kuruluşlar olarak ülkeye gelmesi için Iraklılar’ın petrol yasasını geçirmesi gerekiyor." olduğunu söyledi.

Uzmanlar, diğer risklere, özellikle devam eden mezhep çatışmalarına dikkati çekiyor.

Kuzeydeki yarı-özerk Kürt bölgesi, hükümetin ödeme yapmamasını protesto için geçen yıl Bağdat’a petrol ihracını durdurdu. Büyük bir bölgesel siyasi değişimin merkezinde olan Irak’ın Suriye ve İran’la sınırı var.

Londra’daki konferansta Irak’ın eski ulusal güvenlik danışmanı Muvaffak el-Rubai, "Bütün politikalar bölgesel ve belki de küreseldir. Suriye, Mısır, Yemen ve diğer ülkelerde olup bitenler Irak’ı da etkileyecektir." söyledi.

Risklere rağmen Irak Nisan ayında günde 2,5 milyon varil petrol ihraç etti. Irak 1980’lerden beri ilk kez bu düzeyde petrol satıyor.
XS
SM
MD
LG