Erişilebilirlik

New York Belediye Başkanı hakkında federal dava açıldı: Türkiye'yle bağlantılı rüşvet ve yasadışı kampanya bağışı almakla suçlanıyor


New York Belediye Başkanı Eric Adams, para transferi dolandırıcılığı yapmak için komplo kurmak dahil toplam beş suçlamayla karşı karşıya.
New York Belediye Başkanı Eric Adams, para transferi dolandırıcılığı yapmak için komplo kurmak dahil toplam beş suçlamayla karşı karşıya.

New York Belediye Başkanı Eric Adams, uzun soluklu bir soruşturmanın ardından Perşembe günü açıklanan 57 sayfalık federal iddianameye göre, rüşvet almak ve yabancı uyruklu bir kişiden yasadışı olarak kampanya katkısı istemekle suçlandı.

Adams, para transferi dolandırıcılığı yapmak için komplo kurmak dahil toplam beş suçlamayla karşı karşıya.

Savcılar, Adams'ın zengin yabancı iş adamlarından ve kendisi üzerinde nüfuz sahibi olmak isteyen bir Türk hükümet yetkilisinden lüks seyahatler dahil menfaatler istediğini ve bunları kabul ettiğini kaydetti.

İddianamede, Adams'ın 2021 belediye başkanlığı kampanyası için Türk kaynaklardan gelen kampanya katkılarını ABD vatandaşları üzerinden aktararak gizlediği belirtildi. Bu fonlar Adams'ın 10 milyon dolarlık ek kamu finansmanına hak kazanmasını sağladı.

Adams, New York tarihinde görevdeyken hakkında iddianame hazırlanan ve federal suçlamalarla karşı karşıya kalan ilk belediye başkanı.

Beyaz Saray, Adams'ın iddianameye ilişkin açıklamalarına yanıt verdi

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre Perşembe günkü brifingde gazetecilere yaptığı açıklamada, New York Belediye Başkanı'nın Biden yönetiminin göç ve sınır geçişleriyle mücadele çabalarına karşı çıktığı için hedef alındığı iddialarını reddetti.

Adalet Bakanlığı'nın eylemlerinin siyasetten bağımsız olduğunu söyleyen Jean-Pierre, “Başkan Biden, 2020'de aday olurken bile Adalet Bakanlığı'nın bağımsız olduğundan ve Adalet Bakanlığı'nın bu davayı bağımsız bir şekilde ele aldığından emin olacağı konusunda netti” dedi.

Adams yönetimindeki belediye, New York'un evsiz barınaklarını dolduran on binlerce yabancı göçmeni barındırma girişimleri nedeniyle tıkanmış durumda. Adams, finansman ve yeni göçmen akınını idare etme stratejisi konusunda Başkan Joe Biden ile anlaşmazlık yaşıyor.

New York eyaletinden Hakeem Jeffries, Temsilciler Meclisi'nde azınlıkta olan Demokrat Partililer'in lideri.
New York eyaletinden Hakeem Jeffries, Temsilciler Meclisi'nde azınlıkta olan Demokrat Partililer'in lideri.

New York eyaletinden Temsilciler Meclisi üyesi ve Demokrat Parti lideri Hakeem Jeffries ise iddianamenin New York için ciddi bir duruma işaret ettiğini söyledi.

Jeffries, “Her New Yorklu ve Amerikalı gibi Eric Adams da masumiyet karinesinden yararlanma hakkına sahip. Bu ilke ABD'de adaletin merkezinde yer alır. Jüri şimdi iddianamedeki suçlamaları değerlendirecek ve nihayetinde bir karar verecek” dedi.

New York Valisi Kathy Hochul, iddianameyi okuyacağını söyledi.
New York Valisi Kathy Hochul, iddianameyi okuyacağını söyledi.

Adams'ı görevden alma yetkisine sahip olan Demokrat Partili New York Valisi Kathy Hochul ise iddianameyi henüz okumadığını ancak yakında okuyacağını ve ardından suçlamalarla ilgili ayrıntılı yorumlarda bulunacağını söyledi.

Hochul, “Bu iddianameyi incelemek için gereken zamanı ayıracağım, içinde ne olduğunu göreceğim, ancak benim bir numaralı sorumluluğum New York şehri ve New York eyaleti halkına hizmet edildiğinden emin olmak” dedi.

"Ücretsiz ve indirimli lüks seyahat avantajları" iddiası

İddianamede Eric Adams'ın bir Türk yetkiliden ücretsiz ve yüksek indirimli lüks seyahat avantajları dahil rüşvet “talep ettiği ve istediği” de kaydedildi.

Sözkonusu Türk yetkilinin Manhattan'da Türk Konsolosluğu'nun da bulunduğu Türkevi'nin inşasıyla ilgili olarak Adams'tan yardım istediği belirtiliyor.

İddianameye göre, 2021 yılında Adams, diplomatın talebi üzerine hareket ederek, Türkiye'nin yeni konsolosluğunun yangın denetiminden geçemeyecek olmasına rağmen açılmasına izin vermesi için bir itfaiye yetkilisine baskı yaptı.

İddianameye göre Adams, Brooklyn Bölge Başkanı olduğu dönemde kendisi ve arkadaşları için Türkiye'nin ulusal havayolu şirketi Türk Hava Yolları'ndan on binlerce dolarlık ücretsiz uçuş ve lüks otel süitlerinde konaklamanın yanısıra bir araba ve şoför, tekne turu, deniz kenarındaki bir otelde Türk hamamı ve lüks restoranlarda yemek gibi diğer olanakları kabul etti.

Yine iddianameye göre Adams ayrıca İstanbul'daki St. Regis otelinde lüks bir süitte iki gece kalmak için gerçek maliyet olan 7000 doların çok altında, 600 dolar ödedi.

İddianamede ayrıca 2019 yılında, olası bir Türkiye seyahatini planlamak üzere mesajlaşırken, o dönemde Brooklyn Bölge Başkanı olan Adams'ın bir çalışanının, “Güvende olmak için lütfen bana gönderdiğin tüm mesajları sil” diye mesaj attığı, Adams'ın da buna, “Her zaman yaparım” şeklinde yanıt verdiği ayrıntısı da yer aldı.

New York Güney Bölgesi Başsavcısı Damian Williams, Belediye Başkanı Eric Adams aleyhine açılan yolsuzluk davasıyla ilgili düzenlediği basın toplantısında iddianamede yer alan suçlamalarla ilgili ayrıntılı bilgi verdi.
New York Güney Bölgesi Başsavcısı Damian Williams, Belediye Başkanı Eric Adams aleyhine açılan yolsuzluk davasıyla ilgili düzenlediği basın toplantısında iddianamede yer alan suçlamalarla ilgili ayrıntılı bilgi verdi.

New York Güney Bölgesi Başsavcısı Damian Williams: "Rüşvet karşılığı nüfuzunu sattı"

Manhattan'daki makamında düzenlediği basın toplantısında konuşan New York Güney Bölgesi Başsavcısı Damian Williams, rüşvet ve yasadışı kampanya katkıları iddialarının ayrıntılarını kamuoyuyla paylaştı.

Williams, New York Belediye Başkanı'nın “kamu güvenini ciddi şekilde ihlal ederek yabancı uyruklulardan rüşvet karşılığında nüfuzunu sattığını” söyledi.

Williams, Adams'ın toplamda 100 bin doların üzerinde lüks seyahat olanaklarını kabul ettiğini kaydetti ve “Bu, yükselmekte olan tek bir New Yorklu politikacının gözüne girmek için yapılmış birkaç yıllık bir plan” dedi.

Soruşturmanın devam ettiğini ve daha fazla kişinin “sorumlu tutulacağını” söyleyen Williams, Adams'ın yaklaşık 10 yıl öncesine dayanan ve yabancı uyruklulardan rüşvet almayı içeren “uzun soluklu” bir yolsuzluğa karıştığını söyledi.

Adams, hakkındaki iddianamenin açıklanmasından sonra resmi konutu Gracie Malikanesi önünde basına seslendi.
Adams, hakkındaki iddianamenin açıklanmasından sonra resmi konutu Gracie Malikanesi önünde basına seslendi.

Eric Adams: "Görevime devam edeceğim"

Gracie Malikanesi'nin önünde, beraberindeki siyah din adamları ve toplum liderleriyle bir açıklama yapan Adams, New York Belediye Başkanlığı görevine devam etme sözü verdi.

Hakkındaki suçlamaların yalanlara dayalı olduğunu savunan Adams, New Yorklular'ı savunmasını sunana kadar herhangi bir hükme varmak için beklemeye çağırdı.

“Bu talihsiz bir gün. Ve acı dolu bir gün” diyen Adams, “Ancak tüm bunların içinde, 10 ay boyunca neden bunu yaşadığımı nihayet açıklayacağımız bir gün var. Ve kendimi savunmak için sabırsızlanıyorum” şeklinde konuştu.

“Beni tanıyan herkes kampanya kurallarına ve yasalara uyduğumu bilir” diyen Adams, soruşturmanın siyasi güdümlü olduğuna inanıp inanmadığı sorusuna, “insanların Perşembe günkü gelişmeleri planlayan federal yetkilileri sorgulaması gerektiğini” söyleyerek yanıt verdi.

Konutu FBI tarafından arandı

Federal Soruşturma Dairesi (FBI), Adams'ın konutunda bu sabah arama yaptı. Reuters'a konuşan bir görgü tanığına göre, ön panelinde “Federal Kolluk Kuvvetleri” yazan siyah bir araç, Adams'ın Manhattan'ın Yukarı Doğu Yakası semtindeki Gracie Malikanesi adı verilen konutunun önüne park halinde görüldü.

26 Eylül 2024 - FBI ajanları, hakkında federal suçlamalarla iddianame hazırlandığı kaydedilen New York Belediye Başkanı Eric Adams'ın Gracie Malikanesi adı verilen konutunda Perşembe sabahı arama yaptı.
26 Eylül 2024 - FBI ajanları, hakkında federal suçlamalarla iddianame hazırlandığı kaydedilen New York Belediye Başkanı Eric Adams'ın Gracie Malikanesi adı verilen konutunda Perşembe sabahı arama yaptı.

Görgü tanığı, takım elbiseli yaklaşık on kişinin ellerinde evrak çantaları ve spor çantalarıyla malikanenin bulunduğu yere doğru yürürken görüldüğünü söyledi.

Adams'ın avukatı Alex Spiro yaptığı açıklamada, Gracie Malikanesi'nde federal ajanların bulunduğunu doğruladı. Yetkilileri “gösteri yaratmaya” çalışmakla suçlayan Spiro, “Adams tutuklanmadı ve mahkeme gününü dört gözle bekliyor” dedi. Spiro, FBI ajanlarının Adams'ın telefonunu aldıklarını da söyledi.

Resmi konutunda kaydedilen konuşmasında Adams, görevde kalacağını söyledi ve karşılaşabileceği herhangi bir suçlamayı “tamamen yanlış, yalanlara dayalı” olarak nitelendirdi.

“Sizler için yerimde durursam hedef haline geleceğimi biliyordum ve hedef haline geldim” diyen Adams, “Bu adaletsizliklerle gücümün ve ruhumun her zerresiyle mücadele edeceğim” şeklinde konuştu.

Temsilciler Meclisi üyesi Cortez'den istifa çağrısı

Suçlamaların açıklanmasından saatler önce New York eyaleti ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Alexandria Ocasio-Cortez, Adams'ı istifaya çağırdı ve bunu yapan ilk ulusal çapta önde gelen Demokrat oldu.

Eric Adams ise Ocasio-Cortez'e “kendini beğenmiş” yakıştırması yaparak küçümseyici bir tepki verdi.

Önümüzdeki yıl zorlu bir ön seçim bekleyen Adams, iddianame haberinin dün gece kamuoyuna yansımasıyla birlikte, belediye başkanlığı yarışında ilan edilen veya beklenen Demokrat rakipleri başta olmak üzere istifa çağrılarıyla karşı karşıya kaldı.

New York Saymanı Brad Lander, iddianamenin “New Yorklular için üzücü bir gün” olduğunu söyledi. Eyalet Senatörü Zellnor Myrie ise “Bu, Belediye Başkanı'na umut ve inanç bağlayan pek çok siyah New Yorklu için özellikle acı verici” dedi.

Adams'a karşı aday olması beklenen eski New York Saymanı Scott Stringer, iddianamenin New York'u “belediye yönetiminin çökmüş bir tren enkazıyla” baş başa bıraktığını söyledi.

Belediye başkanlığına aday olacağı düşünülen Belediye Meclisi'nin en üst düzey Cumhuriyetçi üyesi Joe Borelli ise suçlamaları görene kadar karar vermeyeceğini söyledi.

Eski bir polis şefi olan Adams, yaklaşık üç yıl önce işçi sınıfı kökenlerini ve kamu güvenliğine olan bağlılığını vurgulayan bir kampanya ile New York'un ikinci siyah belediye başkanı olarak seçimleri kazanmış, kentteki suç oranını azaltmayı belediye başkanlığının temel taşı haline getirmişti.

Sadece son iki hafta içinde, Adams'ın ABD'nin en büyük polis gücünü ve en büyük okul sistemini denetlemek üzere atadığı yetkililer istifalarını açıkladı.

New York Kamu Denetçisi Jumaane Williams, istifa etmesi halinde, Belediye Başkanı Eric Adams'ın yerini alacak ve özel seçim düzenleyecek.
New York Kamu Denetçisi Jumaane Williams, istifa etmesi halinde, Belediye Başkanı Eric Adams'ın yerini alacak ve özel seçim düzenleyecek.

İstifa etmesi halinde Adams'ın yerine kentin kamu denetçisi Jumaane Williams geçecek ve sonrasında belediye başkanlığı için özel bir seçim düzenleyecek.

Jumaane Williams, yaptığı açıklamada Adams'a açıkça istifa çağrısında bulunmadı ancak “Federal yetkililerin davalarını kanıtlama yükümlülüğü olduğu gibi, Belediye Başkanı'nın da New Yorklular'a şehri etkili bir şekilde yönetmek ve güveni yeniden kazanmak için gerçek bir planı ve yolu olduğunu kanıtlama yükümlülüğü var; bu planı gösterme zamanı hızla tükeniyor” dedi.

Adams'a yönelik federal soruşturmalar ilk kez 2 Kasım 2023'te, FBI ajanlarının sabah erken saatlerde Adams'ın baş bağışçısı Brianna Suggs'ın Brooklyn'deki evine baskın düzenlemesiyle kamuoyuna yansımıştı.

O dönemde Adams yasalara uyduğu konusunda ısrar etmiş ve kampanyasından herhangi birinin yasadışı davranmış olması halinde “çok şaşıracağını” söylemişti. Günler sonra FBI ajanları Adams'ın telefonlarına ve iPad'ine Manhattan'daki bir etkinlikten ayrılırken el koymuştu.

Ardından 4 Eylül'de FBI; Adams’ın danışmanı Tim Pearson, New York Emniyet Müdürü Edward Caban, Kamu Güvenliğinden Sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Phil Banks, Belediye Eğitim Müdürü David Banks ve Belediye Başkan Birinci Yardımcısı Sheena Wright'ın ve Adams'ın hem belediye içinde hem de dışında güvendiği diğer kişilerin elektronik cihazlarına el koymuştu.

Federal savcılar soruşturmalar hakkında konuşmayı reddetti. Ancak konu hakkında bilgi sahibi kişiler, Adams'ın üst düzey yardımcıları, bu yardımcıların akrabaları, polis ve itfaiye dairelerinde bağış toplama ve nüfuz elde etme çabalarını içeren çok sayıda, ayrı soruşturma olduğunu aktardı.

Aramalardan bir hafta sonra New York Emniyet Müdürü Edward Caban, istifasını açıkladı. Yaklaşık iki hafta sonra da Belediye Eğitim Müdürü David Banks, yıl sonunda emekli olacağını duyurdu.

Adams, New York eyaleti senatörü ve ardından Brooklyn ilçe başkanı olarak siyasete atılmadan önce New York Polis Teşkilatı'nda 22 yıl geçirdi. Adams, Kasım 2021'de belediye başkanı seçilmesini defalarca “Tanrı tarafından takdir edildiğini” söylediği bir zafer olarak nitelemişti.

Ancak görevde geçirdiği iki yılı aşkın sürenin ardından Adams'ın popülaritesi azaldı. Şehirde istihdam artışı ve bazı suç kategorilerinde düşüş görülse de Adams ve ekibi, evsiz barınaklarını dolduran on binlerce yabancı göçmenin akınıyla mücadele etmek zorunda kaldı.

Forum

STÜDYO VOA

NY Belediye Başkanı Adams’ın Türkiye ilişkileri iddianamede – 26 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG