Erişilebilirlik

İmamoğlu’nun “siyasi yasağı”na parti kalkanı: İstinaf kararı öncesi İstanbul’da CHP zirvesi


Yargıtay’ın ilgili ceza dairesi de ilk derece mahkemesinin verdiği kararı onarsa Ekrem İmamoğlu siyasi yasaklı olacak.
Yargıtay’ın ilgili ceza dairesi de ilk derece mahkemesinin verdiği kararı onarsa Ekrem İmamoğlu siyasi yasaklı olacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu 2 yıl 7 ay 15 gün hapse mahkûm edildiği “ahmak davası” için istinaf mahkemesinin karar aşamasında olduğu belirtiliyor.

VOA Türkçe’nin konuştuğu CHP kaynakları, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 24. Ceza Dairesi’nin oy çokluğuyla kararın onanma aşamasına geldiği yönünde bilgiye sahip olduklarını aktardı.

İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nin 10 Ocak 2022’de verdiği karar, eğer istinaf mahkemesi tarafından onanırsa dosya Yargıtay’a gidecek.

Yargıtay’ın ilgili ceza dairesi de ilk derece mahkemesinin verdiği kararı onarsa Ekrem İmamoğlu siyasi yasaklı olacak.

Yargı kaynaklarından gelen bilgiler üzerine bugün CHP üst yönetimi bu süreçle ilgili İstanbul’da bir toplantı yapma kararı aldı.

Özel: “İmamoğlu'na bir kısıtlama getirmek için kumpas kurmuşlar; kumpasın piyonu Süleyman Soylu”

Sosyalist Enternasyonal Başkanlar Kurulu toplantısına katılmak üzere bugün ABD’ye giden CHP Genel Başkanı Özgür Özel İstanbul’da düzenlenecek toplantıya katılamayacak.

New York’a uçmadan önce gazetecilerin sorularını yanıtlayan CHP lideri, “İstanbul seçmeni zaten bunları cezalandırmadı mı? Millet demokrasi tokadı attı. Ekrem İmamoğlu'na bir kısıtlama getirmek için kumpas kurmuşlar. Bu kumpasın piyonu Süleyman Soylu. İcracılarını zaten herkes biliyor, lafın tamamı aptala söylenir. Geçen seferki demokrasi tokadından ders almadıysanız, millet bunun çok daha şiddetlisini uygular. Kendilerine de Türkiye'ye de kötülük olur. Biz ABD'deyken böyle bir karar çıkarsa geri döneriz. Ben öyle bir güne uyanacağımızı düşünmüyorum” dedi.

İstanbul’daki toplantının yeri ve saati belirsiz

Özgür Özel, İmamoğlu hakkındaki mahkûmiyet kararının onanması halinde partinin stratejisinin belirleneceği İstanbul’daki toplantıya, altı genel başkan yardımcısının katılacağını söyledi.

Genel başkan yardımcıları Burhanettin Bulut, Gökan Zeybek, Ensar Aytekin, Gül Çiftçi Binici, Genel Sayman Özgür Karabat ile birlikte CHP TBMM Grup Başkan Vekili Gökhan Günaydın da toplantıda yer alıyor.

Ekrem İmamoğlu’nun da bir kısmına katılması beklenen toplantının yeri kamuoyuna açıklanmadı.

Günaydın: “İstinaf’ta iddia edildiği gibi karar çıkarsa Anadolu’yu karış karış gezeceğiz”

Hafta sonu Gemlik Kitap Fuarı’nda olan CHP Grup Başkan Vekili Gökhan Günaydın, istinaf mahkemesinin İmamoğlu aleyhinde bir karar alması halinde Yargıtay aşamasında Anadolu’yu karış karış gezerek halka bu hukuk dışı kararı anlatacaklarını ve iktidarı siyasi bir karar almaktan vazgeçmek zorunda bırakacaklarını söyledi.

VOA Türkçe’nin sorusu üzerine Günaydın, “ ‘Sana faul yapacağız. Sana bu oyunu oynatmayacağız. CHP'de eğer bu durumda yedek oyuncu kim olmalı’ derseniz; CHP de bu oyuna düşerse olmaz. Bize düşen, faul yapmaması için hakemi baskılamaktır. Eğer istinaf aşamasında iddia edildiği gibi karar çıkacaksa Yargıtay'dan bu kararı çıkartmamalarını sağlayacağız. Hiç kimse aksini düşünmemeli bile. Bizim B planımız bu noktada belli. Anadolu’da köşe bucak dolaşacak ve Yargıtay aşaması öncesinde, bu siyasi yasak kararının amacını, tamamen siyasi bir karar olduğunu, bunun siyaset üzerinde vesayet kurma çabası olduğunu anlatacağız” dedi.

İmamoğlu’na “siyasi yasak” getirebilecek davada süreç nasıl başladı ve ilerledi?

İstanbul’da 24 Haziran 2019’da tekrarlanan yerel seçimi de kazanan Ekrem İmamoğlu, 30 Ekim’de Avrupa Konseyi’nde yaptığı konuşmada “31 Mart’ta oylara sandıklara ve demokrasiye 16 milyon İstanbulluyla birlikte hep birlikte sahip çıktık. Günlerce sandıkların başında nöbet tutup, iktidar manipülasyonla kazanamadığı seçimi, seçimleri yönetmekle yetkili olan Yüksek Seçim Kurulu’nun kararıyla iptal ettirerek kazanmak istemiştir. Ama iktidarın tüm gücüne rağmen yurttaşlarımızın güçlü iradesi 23 Haziran gecesi bir kez daha ve çok daha gür ve güçlü bir sesle demokrasiden yana olmuştur” değerlendirmelerinde bulunmuştu.

Bu sözlere 4 Kasım 2019’da tepki gösteren dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Bugün terörizmden yargılanan aynı zamanda terörist olmaktan ceza alanları bu ülkenin selameti ve o beldenin selameti için görevden aldığımızda Avrupa Parlamentosu’na gidip Türkiye’yi şik^ayet eden ahmağa söylüyorum. Bunun bedelini bu millet sana ödetecek” ifadelerini kullanmıştı.

Aynı gün bir gazetecinin kendisine sorduğu üzerine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, “Ben lafa bakarım ‘laf mı’ diye, bir de söyleyen adama bakarım ‘adam mı’ diye. Seviyesine inmeyeceğim bir alan bu. Oraya bir cümle yapmak isterim, 31 Mart’ta seçimi iptal edenler ve dünyada Avrupa’da onların gözünde nereye düştüğümüz noktasında o olan şeyleri biten şeyleri baktığımızda tam da işte 31 Mart’ta seçimi iptal edenler ahmaktır, önce ona bir odaklansın” diyerek Soylu’ya yanıt vermişti.

İmamoğlu’nun bu açıklamalarından 11 gün sonra 15 Kasım 2019’da Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı Seçim Hizmetleri Genel Müdürlüğü İmamoğlu’nun sözleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2021/22456 numaralı iddianamesinde mağdurlar Yüksek Seçim Kurulu üyeleri Sadi Güven, Erhan Çiftçi, Faruk Kaymak, İlhan Hanağası, Kürşat Hamurcu, Muharrem Akkaya, Nakiddin Buğday, Refik Eğri, Cengiz Topaktaş, Yunus Aykın, Zeki Yiğit olarak yer aldı.

Ancak Sadi Güven vekili Avukat Rafet Ersöz bu sözlerin lehte oy verenleri hedef aldığını söyleyerek müvekiline yönelik bir beyanın söz konusu olmadığını ifade etti. Cengiz Topaktaş ve Kürşat Hamurcu da benzer bir tutum aldı.

10 Ocak 2022’de İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başlayan yargılamada mahkeme heyeti, “Süleyman Soylu’nun seviyesine inmeyeceğini söylediği için Ekrem İmamoğlu’nun ‘ahmak’ kelimesini YSK’ya söylediğini” belirtti ve ‘ahmak’ kelimesini hakaret saydı.

14 Aralık 2022 tarihinde İmamoğlu’na 1,5 yıl hapis cezası veren mahkeme, hem basın önünde alenen işlendiği hem de "kurul hâlinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret edildiği" gerekçesiyle, iki ayrı artırımla cezayı 2 yıl 7 ay 15 güne çıkarttı.

Forum

STÜDYO VOA

Erdoğan New York’ta konuştu: “ABD ile görüş ayrılıkları devam ediyor’’ - 23 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG