Erişilebilirlik

DEM Parti Eş Genel Başkanı Bakırhan: “Sokak hayvanları yasasını uygulamayacağız”


3 Ağustos 2024 - DEM Parti'nin Van'da düzenlediği Demokratik Yerel Yönetimler Çalıştayı'nda konuşan Eş Genel Başkan Tuncer Bakırhan
3 Ağustos 2024 - DEM Parti'nin Van'da düzenlediği Demokratik Yerel Yönetimler Çalıştayı'nda konuşan Eş Genel Başkan Tuncer Bakırhan

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) Van’da düzenlenen Demokratik Yerel Yönetimler Çalıştayı’nda konuşan Eş Genel Başkan Tuncer Bakırhan, DEM Partili belediyelerin sokak hayvanlarına ilişkin yasayı uygulamayacağını söyledi. Bakırhan, belediye borçlarının tahsili konusunda da “Önce kayyum döneminin borçları ödensin, sonra biz de öderiz” dedi.

DEM Parti tarafından Van’da düzenlenen ve iki gün sürecek olan Demokratik Yerel Yönetimler Çalıştayı’na DEM Partili belediye eş başkanlarının katılımıyla başlandı. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Eş Genel Başkan Tuncer Bakırhan’ın gündeminde yollara yazılan Kürtçe yazıların silinmesi, halay çekenlerin gözaltına alınması, sokak hayvanlarıyla ilgili yasa, belediye borçlarının tahsili gibi konular vardı.

Bakırhan, yollardaki Kürtçe yazıların silinmesi, Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çekenlerin gözaltına alınmasına dikkat çekerek, her yerde halay çekilmesi çağrısı yaptı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kabul edilerek yasalaşan 17 maddelik “Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” de Bakırhan’ın gündemindeydi. Bakırhan yasayı çıkaranların hayvanlara düşman olduğunu belirterek, “Keşke sadece bize düşman olsaydılar” yorumunu yaptı.


DEM Partili belediyelerin yasayı uygulamayacağını vurgulayan Bakırhan, “Hayvanları katletme yasasını mecliste kavgayla, gürültüyle geçirdiler. Buradan sizlere çağrımdır; biz bu yasayı tanımıyoruz, bu yasayı uygulamayacağız. Kentler, sokaklar, caddeler ne kadar insanların, bizim ise o kadar diğer canlıların köpeklerin ve kedilerindir. Köpek ve kedileri cadde ve sokaklardan toplayıp izolasyon altındaki o ölüm kamplarına kesinlikle koymayacağız” dedi.

Belediyelerin yaratıcı taktikler bulmasını isteyen Bakırhan şunları söyledi: “Ben eminim ki belediye eş başkanlarımız bu konuda yaratıcı taktikler, yaratıcı uygulamalar bularak, Türkiye’de de örnek bir uygulamaya imza atacaklardır. Canlıların da yaşama hakkı vardır. Belediyelerin, yerel yönetimlerimizin, partilerimizin bu konudaki politikası çok nettir. Yasayı tanımıyoruz, uygulamayacağız, örnek projelerle o hayvanların rahatça caddelerde, sokaklarda yaşaması için elimizden gelen bütün çabaları ortaya koyacağız.”


“Önce kayyum döneminden kalma borçları ödeyin”

Bakırhan’ın vurgu yaptığı konulardan biri de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) olan borçlarının tahsil edileceğine ilişkin açıklaması oldu. Belediyelerin AK Partili başkanların yönetimindeyken borçların tahsil edilmediğini savunan Bakırhan, kayyum döneminden kalma borçlara dikkat çekti. Kayyum döneminde hiçbir borcun ödenmediğini ifade eden Bakırhan, önce bu borçların ödenmesi çağrısı yaptı.

3 Ağustos 2024 - DEM Parti Van'da Demokratik Yerel Yönetimler Çalıştayı düzenledi
3 Ağustos 2024 - DEM Parti Van'da Demokratik Yerel Yönetimler Çalıştayı düzenledi


Erdoğan’ın “saray bütçesinden” kayyum dönemi borçlarını ödemesini isteyen Bakırhan, “Bence önce Erdoğan saray bütçesinden kayyumların çaldığı, çırptığı, yolsuzluk yaptığı borçları ödesin. Biz de daha sonra gerçek anlamda hizmete ayrılmış ve belediyelerimizin borçları olan borçları ödeyelim. Önce saray atadığı kayyumların borçlarını ödesin, sonra bizden borçlarını tahsil etsin. Kayyum çaldı, çırptı meselesi sadece bir söylem değil; rakamlar, istatistiki bilgiler ortadadır. Birkaç tane örnek vereceğim; Van Belediyesi’nin 2016’da 380 milyon borcu vardı, şimdi 9 milyar lira. Yani 20-25 kattan fazla bir borç. Amed (Diyarbakır) Belediyesi’nin borcu 3,5 milyar olmuş. Bu borçlar büyük oranda çalınmış, usulsüzlük ve yolsuzlukla kendi halkından çalınmış ve gasp edilmiştir. Şimdi madem Cumhurbaşkanı Erdoğan borçlara el attı, o zaman önce bu kayyumların 2016’dan beri yarattıkları bu borcu önce ödesin, daha sonra diğer borçların tahsilini bence belediyelerden beklesin” diye konuştu.


Erdoğan’ın genişletilmiş il başkanları toplantısında söylediği "Vatandaşa bahane üretmeyin, işleri çözeceksiniz. Aciliyeti olan konularda hizmet talebi varsa tasarruf tedbirine de sığınmamak lazım" sözlerini hatırlatan Bakırhan, aynı öneriyi belediye başkanlarına yaptı.

Bakırhan, “Biz de buradan söylüyoruz, siz de tasarruf tedbirlerinin arkasına sığınmayın, halkımızın taleplerini karşılamak en iyi şekilde yerine getirmek için belediye olanaklarını sonuna kadar kullanın. Belediyenin olanakları halkımıza hizmet etmek için kesinlikle alınan bu tedbirleri tanımasın, bu tedbirlerin arkasına sığınmasını diyoruz” şeklinde konuştu.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’den Batı Şeria’da vurulan Ayşenur Ezgi Eygi için taziye açıklaması – 6 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG