Erişilebilirlik

Paris 2024 Paralimpik Oyunları sona erdi : Türkiye 6’sı altın 28 madalya kazandı


28 Ağustos-8 Eylül tarihlerinde düzenlenen ve Olimpiyat Oyunları kadar ilgi gören Paralimpik Oyunları, Stade de France’da düzenlenen görkemli bir törenle son buldu. Türkiye 6'sı altın 28 madalya ile 79 ülke içinde 23'üncü oldu.
28 Ağustos-8 Eylül tarihlerinde düzenlenen ve Olimpiyat Oyunları kadar ilgi gören Paralimpik Oyunları, Stade de France’da düzenlenen görkemli bir törenle son buldu. Türkiye 6'sı altın 28 madalya ile 79 ülke içinde 23'üncü oldu.

Fransa’nın başkenti Paris’te 26 Temmuz’da başlayan Olimpiyat ve Paralimpik oyunları sona erdi, olimpiyat ateşi törenle söndürüldü. Olimpiyat oyunları kadar ilgi gören Paris 2024 Paralimpik Oyunları, Stade de France’da düzenlenen görkemli bir törenle son buldu. Türkiye Paralimpik ekibi altı altın, 10 gümüş ve 12 bronz olmak üzere toplam 28 madalya ile tarihi bir başarıya imza atarak Paris’ten ayrıldı.

Paris’te 26 Temmuz-11 Ağustos tarihlerinde yapılan Olimpiyat Oyunları’nın ardından 28 Ağustos-8 Eylül tarihlerinde düzenlenen Paralimpik Oyunları da son buldu. Stade de France’da düzenlenen görkemli kapanış töreninde Türk bayrağını milli para yüzücü Umut Ünlü ve para masa tenisçi Kübra Korkut taşıdı.

Paris Olimpik ve Paralimpik oyunlarını resmen sonlandıran törenin açılışını yapan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkede yaşanan iç siyasi kriz nedeniyle, izleyici sıralarından uzun süre ıslıklarla yuhalandı. Macron’un töreni başlatan açılışının ardından 4 binden fazla para sporcu ve on binlerce seyirci, görkemli bir törende 2,5 saat boyunca sporcuların sevincini paylaştı.

Olimpiyat açılış törenlerinde çokça tartışılan yönetmen Thomas Jolly, Paralimpik Oyunları kapanış törenini de tasarlayan isim oldu. Jolly, törene, bir balona bağlı “yakıtsız olimpiyat ateşini son kez uçurarak başlamayı” planlamıştı. Ancak ağır yağmur nedeniyle balon Louvre Müzesi’nin bahçesinde kaldı. Stade ve France’da düzenlenen törende, Paris 2024 Oyunları Organizasyon Komitesi Başkanı Tony Estanguet ve Uluslararası Paralimpik Komitesi Başkanı Andrew Parsons geleneksel veda konuşmasını yaptı. Olimpiyat organizasyonu başarıyla tamamlayan eski olimpiyat şampiyonu milli sporcu Tony Estanguret, seyirciler tarafından uzun süre ayakta alkışlandı.

Törenin sonunda Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, paralimpik bayrağını, 2028’deki oyunlara ev sahipliği yapacak Los Angeles Belediye Başkanı Karen Bass’a devretti. Bayrak devrinin ardından Fransız paralimpik sporcuları olimpiyat ateşini söndürdü. Kapanış konuşmalarının ardından dev bir gece kulübüne dönüşen Stade de France’da, elektronik müziğin ünlü ismi Jean Michel Jarre ve 26 DJ’in alevlendirdiği gece, havai fişeklerle de süslenen dev bir parti ile sona erdi.

İzleyici rekoru

Okulların açılmasına ve tatilin sona ermesine rağmen, paralimpik oyunlara ilgi son maça kadar devam etti. Tony Estanguet, “2,5 milyondan fazla bilet satıldığını” açıklayarak, Londra 2012 Paralimpik Oyunları’ndaki 2,7 milyon bilet satışına yaklaştıklarını vurguladı. Stade de France’da yapılan atletizm yarışlarını 70 bin seyirci izleyerek ayrı bir rekor kırıldı.

Televizyonlardan da oyunları yaklaşık 45 milyon Fransız izledi. Seyirci zirvesine Cumartesi akşamı yapılan Fransa-Arjantin Cecifoot (görme engelli futbol) final karşılaşmasında ulaşıldı. Görme engelliler için tasarlanan bu spor dalının final karşılaşmasını 5,3 milyon seyirci izledi.

Terör saldırısı endişesi yaşayan Fransız organizasyon komitesi, toplu taşıma kolaylığı ve güvenlik sınavını da başarıyla geçti. Oyunlar ve sporcuların güvenliğini sağlamak için 25 bin polis ve jandarma, 10 bin özel güvenlik görevlisi ve 8 bin asker görev yaptı.

Team Türkiye’den rekor: 28 madalya

Olimpiyat Oyunları'nı üçü gümüş, beşi bronz toplamda sekiz madalya ile bitiren Team Türkiye, Paralimpik Oyunlar’daki 15 madalyalık rekorunu kırarak, toplam 28 madalya ile oyunları tamamladı.

Hafta sonu yapılan son karşılaşmalarda milli para yüzücü Umut Ünlü, erkekler S3 200 metre serbest finalinde 3:19.53'lük derecesiyle Paralimpik Oyunları şampiyonu oldu. Umut Ünlü bu zaferiyle Paris'te ikinci altın madalyasını kazanarak aynı organizasyonda iki şampiyonluk kazanan ilk sporcu olarak da tarihe geçti.

Paris 2024’te Golbol Kadın Para Mili Takımı, para okçu Öznur Cüre 90 (kadınlar makaralı yay), para yüzücü Umut Ünlü (50 metre serbest ve 200 metre serbestte iki altın), para tekvandocu Mahmut Bozteke (erkekler K44 63 kilo) ve para judocu İbrahim Bölükbaşı (erkekler +90 J2) olmak üzere toplam altı altın madalya ile yarışları tamamladı.

Para okçular Sadık Savaş-Merve Nur Eroğlu (klasik yay karışık takım), para atletler Aysel Önder (kadınlar 400 metre T20) ve Muhammed Khalvandi (erkekler cirit atma F57), para halterciler Abdullah Kayapınar (erkekler 49 kilo) ve Besra Duman (kadınlar 55 kilo), para masa tenisçileri Kübra Korkut (kadınlar S7), para atıcı Aysel Özgan (kadınlar P2 10 metre havalı tabanca SH 1) ve para tekvandocular Alican Özcan (erkekler K44 58 kilo), Gamze Gürdal (kadınlar K44 57 kilo) ve Fatih Çelik (erkekler K44 70 kilo) gümüş madalya kazandı.

Para atlet Fatma Damla Altın (kadınlar uzun atlama T20), para judocular Ecem Taşın Çavdar (kadınlar 48 kilo J1), Cahide Eke (kadınlar 48 kilo J2), Nazan Akın Güneş (kadınlar +70 kilo J1), para halterciler Nazmiye Muratlı (kadınlar 45 kilo) ve Sibel Çam (kadınlar 73 kilo), para yüzmeci Sevilay Öztürk (kadınlar 50 metre kelebek S5) para masa tenisçiler Ali Öztürk (erkekler Sınıf 5), Abdullah Öztürk-Nesim Turan (erkekler Sınıf 4 çiftler) ve Ebru Acer (kadınlar Sınıf 11), para tekvandocu Meryem Betül Çavdar (kadınlar K44 52 kilo) ve tekerlekli sandalye eskrimci Hakan Akkaya (erkekler epe A kategorisi) bronz madalya kazanmayı başardı.

Serkan Yıldırım’ın altın madalyası polemiği

Fransız medyasına göre, Paralimpik Oyunları’nın “en çok polemik yaşanan konusu” Türk atlet Serkan Yıldırım’ın altın madalyasının mahkeme kararıyla geri alınması oldu.

Haziran ayında, Dünya Para Atletizmi (WPA) ve Uluslararası Paralimpik Komitesi (IPC), Yıldırım’ın sınıflandırmasını “gözden geçirmeye” karar vermişti. Temyize başvuran Yıldırım, Alman mahkemesinden yarışlara katılmak için onay almayı başarmıştı. Stade de France’da, 31 Ağustos’ta yapılan T12 görme engelliler 100 metre yarışlarında birinci olan Serkan Yıldırım, podyuma çıkarak altın madalyasını aldı.

Ancak kararı temyiz eden IPC, alt mahkemenin kararını bozunca, Yıldırım’ın madalyasını geri aldı. Altın madalya Amerikalı atlet Noah Malone'a gitti.

Çin madalya şampiyonu

Türkiye Paralimpik ekibi, altı altın, 10 gümüş ve 12 bronz olmak üzere, toplam 28 madalya ile yarışları madalya kazanan 79 ülke arasında 25’inci sırada tamamladı.

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nda “en çok madalya kazanan ülke” ünvanını son maçla ABD’ye kaptıran Çin, Paralimpik oyunları açık ara farkla şampiyon olarak tamamladı. Çin 94’ü altın 220 madalya ile yarışları birinci olarak tamamlarken, 49’u altın 124 madalya kazanan İngiltere ikinci, 36’sı altın 105 madalya ile de ABD üçüncü olarak bitirdi. İlk 10’da ABD’nin ardından sırasıyla Hollanda, Brezilya, İtalya, Ukrayna, Fransa, Avustralya ve Japonya geldi.

Listenin en sonunda yer alan Litvanya, Lüksemburg, Montenegro, Maurice, Nepal, Pakistan ve Vietnam tek bronz madalya ile 79’unculuğu paylaştı.

Forum

STÜDYO VOA

Trump’a ikinci suikast girişimi – 16 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG