Erişilebilirlik

ABD’nin Rus medyasına yaptırımlarına Rusya’dan yanıt: “Simetrik ya da asimetrik misilleme olacak”


ABD Adalet, Maliye ve Dışişleri Bakanlığı Rus devlet kanalı Russia Today’in genel yayın yönetmeninin de aralarında olduğu 10 kişiye Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerine müdahale gerekçesiyle yaptırım açıkladı
ABD Adalet, Maliye ve Dışişleri Bakanlığı Rus devlet kanalı Russia Today’in genel yayın yönetmeninin de aralarında olduğu 10 kişiye Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerine müdahale gerekçesiyle yaptırım açıkladı

ABD'nin Rus medya yöneticilerine ve Washington'un 2024 başkanlık seçimlerini etkilemeye çalışmakla suçladığı devlet yayın kuruluşu Russia Today'e (RT) yönelik suçlamalarına karşılık olarak Rusya, ABD medyasına karşı misilleme önlemler alacağını söyledi.

ABD, Çarşamba günü Rus devlet kanalı RT’nin genel yayın yönetmeninin de aralarında olduğu 10 kişiye Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerine müdahale gerekçesiyle yaptırım açıkladı.

Yaptırımların yanı sıra ABD, RT'nin iki çalışanı hakkında, 2024 seçimlerini etkilemek üzere çevrimiçi içerik üretmek üzere bir Amerikan şirketini işe alma planı yaptıkları gerekçesiyle kara para aklama suçlamasında bulundu.

ABD Hazine ve Dışişleri bakanlıkları da, aralarında kanalın üst düzey editörü Margarita Simonyan'ın da bulunduğu RT çalışanları hakkında eyleme geçtiğini duyurdu.

ABD'li yetkililer, Rusya'nın amacının ABD'deki siyasi bölünmeleri şiddetlendirmek ve Rusya ile savaşında Ukrayna'ya Amerikan yardımına yönelik kamuoyu desteğini zayıflatmak olduğunu söyledi.


Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin bu hamlesinin, muhalif sesleri küresel medya ortamından tasfiye etme ve ABD seçmenleri arasında, Rusya'nın efsanevi bir dış düşman olduğuna dair korkuları körükleme planının bir parçası olduğunu söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, ABD'nin eylemiyle ilgili yaptığı açıklamada, “Yetkililer seçmenlerini etkilemek için bu tür ilkel yollara başvurduğunda, bu ‘liberal demokrasilerin’ çöküşüdür” dedi.

“Bir karşılık verilecektir” diyen Zakharova, “Rus gazetecileri ABD topraklarından sınır dışı etme, çalışmaları için kabul edilemez koşullar yaratma ya da vize araçlarının kullanımı dahil olmak üzere faaliyetlerini engellemeye yönelik diğer her türlü girişimin, Amerikan medyasına karşı simetrik ve/veya asimetrik misilleme tedbirlerinin alınmasına temel teşkil edeceği konusunda uyarıyoruz” dedi.

Fransa merkezli Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), basın özgürlüğü takip edilen 180 ülke arasında Rusya'yı 162’nci, ABD'yi ise 55’inci sırada gösteriyor. Listede Norveç en üstte, Eritre ise en altta yer alıyor.

2022’de Ukrayna'nın işgalinden bu yana Rusya, bilgi ve medya üzerindeki kontrolünü sıkılaştırarak son bağımsız haber kuruluşlarını da kapanmaya zorladı ve birçok gazeteci ve aktivisti “yabancı ajan” olarak tanımladı.

Pek çok Batılı haber kuruluşu Moskova'yı terk etti ve Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich'in 2023'te tutuklanması, çok daha fazla gazetecinin ayrılmasına neden oldu. Şu anda Rusya'da neredeyse hiç ABD'li muhabir kalmadı.


Seçimlere karışma suçlaması

Rus yetkililer Batılı medya gruplarının Ukrayna'ya hoşgörülü, savaşa önyargılı ve Rusya'ya aşırı olumsuz yer verdiğini söylüyor. Batılı medya grupları ise dengeli yayın yapmaya çalıştıklarını savunuyor.

RT, ABD'nin suçlamalarına alaycı bir dille yanıt verdi.

Medya kuruluşu Reuters'a yaptığı açıklamada, “Hayatta üç şey kesindir: Ölüm, vergiler ve RT'nin ABD seçimlerine müdahalesi” dedi.

RT, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini takiben büyük televizyon kanallarının, RT yayınlarını durdurmasının ardından ABD'deki faaliyetlerine son vermişti.

Kanalın editörü Margarita Simonyan, suçlamaların RT'yi bir rakip olarak boğma girişimi olduğunu söyledi.


Kremlin Haziran ayında, ABD istihbaratının Rusya'nın başkanlık seçimlerine müdahale etmeye çalıştığı yönündeki iddialarını saçma bularak reddetmiş ve ABD casuslarının Rusya'yı düşman olarak gösterme niyetinde olduğunu söylemişti.

Daha önceki ABD istihbarat değerlendirmeleri Moskova'nın 2016 ve 2020 seçimlerine müdahale etmeye çalıştığını ortaya koymuştu. Rus yetkililer de ABD'nin Rusya’nın iç işlerine de karıştığını öne sürmüştü.

Rus ajanı olarak hareket ettiği gerekçesiyle ABD'de 15 ay hapis yatan ve şu anda iktidardaki Birleşik Rusya partisini temsil eden Rus Milletvekili Maria Butina, ABD'nin iddialarının “saçmalık” olduğunu söyledi.

Butina, Reuters'a yaptığı açıklamada, “Rusya, ABD seçimlerini kimin kazandığının önemli olmadığını düşünüyor. Tek kazanan ABD'nin özel askeri-endüstriyel kompleksidir. Önemli olan budur, başka bir şey değil” dedi.

Forum

STÜDYO VOA

Trump’a ikinci suikast girişimi – 16 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG