Erişilebilirlik

Özgür Özel’den New York’ta ABD yönetimine çağrı: “Ayşenur Ezgi Eygi’ye karşı sorumluluklarınızı yerine getirin”


CHP lideri Özgür Özel, New York'taki Sosyalist Enternasyonal toplantısında İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'le
CHP lideri Özgür Özel, New York'taki Sosyalist Enternasyonal toplantısında İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'le

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Sosyalist Enternasyonal Başkanlık Kurulu Toplantısı’na katılmak için geldiği New York’ta temaslarını sürdürüyor. Özel’e, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, Gençlik Kolları Genel Başkanı Gençosman Killik, Dışişleri Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İlhan Uzgel, İstanbul Milletvekili Namık Tan ve Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli'de eşlik ediyor.

Özel, Sosyalist Enternasyonal Başkanlık Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, ABD yönetiminden Filistin’de öldürülen hem Türk hem de Amerikan vatandaşı olan Ayşenur Ezgi Eygi’ye karşı sorumluluklarını yerine getirme çağrısında bulundu.

Özel’in, Sosyalist Enternasyonal Başkanlık Kurulu’nda yaptığı konuşmanın ağırlığını Filistin sorunu oluşturdu.

Özel, İsrail’in Filistin’e saldırılarının neredeyse bir yıldır devam ettiğini, Gazze’de 41 binden fazla insan hayatını kaybettiğini, bunun yarıdan fazlası kadınlar ve çocuklar olduğunu belirterek, “ABD’den Filistin’e giderek protestolara katılan, Türk ve ABD vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi, İsrail askerlerince öldürüldü. ABD yönetimi, İsrail karşısında kendi vatandaşının hakkını dahi korumamıştır, koruyamamıştır. Çağrımız, bu pasif tavrı terk etmeleri, bahane üretmeyi bırakmaları ve Ayşenur’a karşı sorumluluklarını yerine getirmeleridir. Ayşenur’a karşı sorumluluklarını yerine getirmek hem bir Amerikan vatandaşına karşı sorumluluklarını yerine getirmenin yanı sıra, insanlığa karşı sorumluluğunu yerine getirmektir. Sosyalist Enternasyonal ise sol, sosyalist çizgide olan aktivist Ayşenur ve onun gibilere öncelikli olarak sahip çıkmalıdır” dedi.

Bir sonraki toplantıyı destek için Filistin toprakları olan Ramallah’ta yapmayı önerdi

CHP Genel Başkanı, bir sonraki toplantının Filistin topraklarında Ramallah’ta yapılmasını önerdi. Özel, Filistin’deki katliamlara dünyanın, yeterli tepkiyi vermediğini belirterek, “Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile yakın zamanda çok verimli bir telefon görüşmesi gerçekleştirdim. Filistin halkıyla dayanışma duygularımı paylaştım. Beni Filistin’e davet etti. Önümüzdeki günlerde Filistin’e ziyarette bulunacağım. Bu konuda Başkanlık Komitesi’ne iki somut önerim olacak. Gazze’de acil ateşkes sağlanması, insani yardımların geçişine izin verilmesi, rehinelerin serbest bırakılması amacıyla Sosyalist Enternasyonal’ın Ortadoğu Komitesi, aktif girişimlerde bulunmalıdır. Ben bir sonraki toplantımızı bütün dünyaya ciddiyetimizi ve samimiyetimizi ilan etmek üzere Ramallah’ta yapmayı öneriyorum. Artık bu meselede temennileri bir yere bırakıp somut tutum almak durumundayız” diye konuştu.

“Türkiye’nin dünyada en çok sığınmacı barındıran ülke”

Özel, konuşmasında Türkiye’deki sığınmacı sorunuyla ilgili Avrupa’nın izlediği politikalarla Türkiye’yi yalnız bıraktığını belirterek, "Avrupa Türkiye’yi sığınmacı sorunuyla baş başa bırakırsa farkına varmalı ki toplumu aşırı sağın zararlı politikalarına itmiş olur” dedi.

CHP Genel Başkanı Özel, Türkiye’nin dünyada en çok sığınmacı barındıran ülke olarak çok ağır bir yük taşıdığını, bu durumun ülkede çok fazla sıkıntıya yol açtığını belirterek, “Türkiye, dünyada en çok sığınmacı barındıran ülkedir ve bu çok ağır bir yük. Bu durum ülkemizde pek çok sıkıntıya yol açıyor. Ancak biz CHP olarak sığınmacı düşmanlığı yapmadan ancak sığınmacı yaratan yanlış politikalara karşı olduğumuzu ve bu konuda geniş bir tutum sergilediğimizi ifade etmek isterim. Avrupa farkına varmalı ki Türkiye’yi sığınmacı sorunuyla baş başa bırakırsanız, toplumu aşırı sağın zararlı politikalarına itmiş olursunuz. Aynı zamanda, ileride daha büyük bir sığınmacı tehdidiyle karşı karşıya kalırız. Ve bu Türkiye kadar Avrupa’nın da bir büyük sorunu haline gelir. Aşırı sağın yükselişi, yaşam koşullarındaki kötüleşmelerden uzaklaştırarak yapay bir gündeme çekiyor ve toplumsal kutuplaşmayı gitgide derinleştiriyor” diye konuştu.

Rum AKEL Partisi lideri Türkiye’ye ‘işgalci’ dedi; Özel yeniden söz alıp, “Türkiye asla bir işgalci ülke olmadı” dedi

Kıbrıs AKEL Partisi Genel Başkanı Stefanos Stefanou, toplantıdaki konuşmasında Türkiye’ye “işgalci” demesinin ardından Özel, yeniden söz aldı. Özel, Türkiye’nin Kıbrıs’ta bir işgalci ülke asla olmadığını belirterek, “Kıbrıs Harekatı, CHP iktidarında, CHP’nin 3’üncü Genel Başkanı Bülent Ecevit’in zamanında yapıldı. O yüzden burada bu notu düşmezsem ülkemde benim içinde, partim içinde izah edilemez bir duruma dönüşür. Anlayışınız için teşekkür ediyorum. Bülent Ecevit, bütün dünyaya Barış Harekatı’nı duyururken, bunun hem Türklere hem de Rumlara barış getirmek için yapıldığını söylemişti. Harekat, siyasi hedefleri olan bir harekattı. Sadece, adanın üçte birine ilerleyip durdular. Hiçbir direnç yoktu. Adanın tamamını alabilirlerdi. O zaman tabi işgal olurdu. O günden sonra yapılan tüm barış görüşmelerine katıldık. Türkiye, BM ve diğer uluslararası örgütlerin dediğini yerine getiren bir ülke oldu. Ve asla ve asla bir işgalci gibi davranmayan bir ülke oldu. Bu yüzden terminolojik bir hatayı gidermek istedim” dedi.

Forum

STÜDYO VOA

NY Belediye Başkanı Adams’ın Türkiye ilişkileri iddianamede – 26 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG