Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Ukrayna'nın NATO askeri ittifakına hızlı üyelik için başvuru yaptığını açıkladı. Zelenski, Kiev'in Moskova ile müzakereye hazır olduğunu ancak Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile görüşmeyeceğini kaydetti.
Ukrayna lideri Zelenski açıklamayı, Rusya Cumhurbaşkanı Putin'in Ukrayna'da kısmen işgal ettiği dört bölgenin ilhakı için bugün düzenlediği törenin ardından yayınladı.
Zelenski, Telegram uygulaması üzerinden yayınlanan videolu mesajında, ''Ukrayna'nın NATO'ya hızlandırılmış girişi için başvuru formunu imzalayarak kararlılıkla adım atıyoruz'' diye konuştu.
İlgili Haberler “Rusya’nın İlhak Eyleminin Hiçbir Meşruiyeti Yok”Videoda Zelenski'nin adaylık başvurusunu açıklamasının ardından belgeyi imzaladığı, bu sırada Başbakan ve Meclis Başkanı’nın da yanında olduğu görülüyor.
Zelenski'nin bu adımının Moskova tarafından tepkiyle karşılanması bekleniyor. Putin, NATO'yu Rusya'nın etki alanına girmeye çalışan ve varlığını tehdit eden düşman bir askeri ittifak olarak görüyor.
Zelenski ise videoda Rusya'yı cinayet, şantaj, haksız muamele ve yalanlarla tarihi yüzsüzce yeniden yazmak ve sınırları yeniden çizmekle suçladı.
Zelenski, Kiev Rusya ile birlikte var olma fikrine bağlı olsa da bunun eşit, dürüst, onurlu ve adil koşullar altında olması gerektiğini kaydetti.
Ukrayna lideri, ''Açıkça görülüyor ki bu Rusya Cumhurbaşkanı'yla bunu yapmak mümkün değil. O onur ve gurur nedir bilmiyor. Yine de Rusya ile diyaloğa hazırız ancak farklı bir Rusya Cumhurbaşkanı'yla'' diye konuştu.
İlgili Haberler Putin İlhak Anlaşmalarını İmzaladıKiev'in açıklamasına ilk tepki Rusya işgalinin ardından güvenlik kaygıları nedeniyle NATO'ya üyelik başvurusu yapmak isteyen İsveç'ten geldi. İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, NATO üyeliğinin Ukrayna'nın hakkı olduğunu söyleyerek desteğini dile getirdi.
Rusya'nın Ukrayna işgalinin ardından İsveç ve Finlandiya, Rusya'dan gelebilecek tehditler karşısında NATO'ya üye olma kararı almıştı. İki ülkenin üyeliğine Türkiye PKK'lı teröristlere destek verdikleri gerekçesiyle karşı çıkmıştı. Daha sonra Haziran ayında Madrid'deki NATO zirevisnde üç ülke arasında anlaşmaya varılmış, İsveç ve Finlandiya Türkiye'nin kaygılarını gidermek için bir dizi adım atmayı kabul etmişti.
Rusya, Ukrayna'nın NATO ittifakına üye olma isteğini sonlandırmak ve Ukrayna hükümetini devirmek amacıyla 24 Şubat'ta Ukrayna topraklarına asker sokmuştu. Ancak ilk ayın sonunda başkent Kiev'i ele geçirme hedefinden vazgeçen Moskova, Ukrayna'nın güneyini ve doğusunu ele geçirmek için harekatlarını yoğunlaştırmıştı.
İlgili Haberler NATO'dan Putin'e Seferberlik TepkisiUkrayna savaşı öncesinde Putin, NATO'nun 1997 sınırlarına dönmesini ve doğuya doğru genişlemeyi durdurmasını, 1997'den sonra ittifaka katılan ülkelerdeki askerlerini ve askeri teçhizatını çekmesini, Rusya sınırları yakınına saldırı sistemleri yerleştirmemesini istemişti.
Zelenski, Mart ayında ise Avrupa Birliği'ne (AB) Rusya'nın işgalinden sonra "acil olarak hızlandırılmış bir prosedür ile AB'ye katılma" talebinde bulunmuş ancak onay alamamıştı.
AB mevzuatında "hızlandırılmış adaylık" diye bir sürecin olmadığını belirten AB liderleri, "adaylık yerine yakın ilişki" kurulmasını istemişti.