IAEA ve Rus Heyeti İstanbul'da Zaporijya'yı Görüştü

Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi Başkanı Rafael Grossi

Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi (IAEA)Başkanı Rafael Grossi, Zaporijya nükleer santralının güvenliği konusunu görüşmek üzere Rusya heyetiyle İstanbul’da biraraya geldi.

Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi'nin resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, Rafael Grossi’nin Rosatom Genel Direktörü Alexey Likhachev liderliğindeki Rus heyetiyle bugün İstanbul’da biraraya geldiği belirtildi.

Görüşmede Zaporijya nükleer santralındaki güvenlik konusu ve santral çevresinde bir koruma alanı oluşturulması konularının konuşulduğu ifade edildi.


Grossi, uzun süredir santral ve çevresindeki bombardımanlar nedeniyle santralın tehlike yarattığına dikkat çekiyor.

Avrupa’nın en büyük nükleer santralı olma özelliğine sahip Zaporijya Nükleer Santralı, Rusya işgali öncesinde Ukrayna’nın elektrik ihtiyacının beşte birini temin ediyordu.

Ancak çatışmalar nedeniyle santralda zaman zaman yedek jeneratörler devreye girmek zorunda kaldı. Santral çevresindeki çatışmalar da güvenlik endişelerine neden olmaya devam ediyor.

Ancak bugüne kadar yapılan açıklamalarda Rusya ve Ukrayna nükleer santral çevresindeki bombardımanlar konusunda birbirlerini suçluyor.

İlgili Haberler BM: “Ateşle Oynuyorsunuz”