Yunanistan’da bu gece yapılacak güven oylamasında Papandreu hükümetinin ve Avrupa Birliği tarafından hazırlanan kurtarma paketinin akıbeti belirlenecek.
Avrupa Birliği’nin şart koştuğu tasarruf önlemleri Yunanistan’ı siyasi krizin eşiğine getirdi. Dış yardım için şart koşulan kesintiler halkın büyük tepkisini topladığı için iktidarla muhalefet arasında başlayan restleşme bugün güven oylamasıyla doruğa ulaşıyor.
Avrupa Birliği, 130 milyar dolarlık kurtarma paketinin Yunanistan’a verilmesi için bir dizi tasarruf önlemi alınmasını şart koşuyor. Kesintiler konusunda muhalefetle uzlaşamayan hükümet, hafta başında Avrupa Birliği’nin teklifini referanduma sunma kararı almıştı. Bu tür önlemlere şiddetle karşı çıkan Yunan halkının referandumda yardım paketini reddedebileceğinden korkuluyordu. Referandum kararına sert tepki gösteren uluslararası toplum iktidardaki PASOK hükümetini kararından vazgeçirmeye çalışırken, muhalefet de tutum değiştirerek kurtarma paketinin öngördüğü maddelerin derhal onaylanması çağrısında bulundu. Muhalefetteki muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi lideri Antonis Samaras aynı zamanda Başbakan Yorgo Papandreu’yu istifaya çağırdı ve tasarruf paketini onaylayacak geçici bir hükümeti kurulmasını istedi.
Papandreu, Avrupalılardan gelen tepki üzerine referandum kararından vazgeçti. Başbakan, referandum kararının muhalefetin desteğini almak için yapılan siyasi hamle olduğunu söyledi. Samaras, Papandreu’yu siyaset uğruna Yunanistan ekonomisini tehlikeye atmakla suçladı.
Erken seçim çağrılarını reddeden Başbakan Papandreu, bunun yanında geçici bir hükümet kurulması için muhalefetle müzakerelere katılabileceğine işaret etti.
Gece yarısı yapılması beklenen güvenoyu oylaması Papandreu’nun siyasi geleceğini belirleyecek. İktidardaki sosyalist PASOK üyeleri bile, ancak başbakanın istifa edip Avrupa Birliği’nin teklifini onaylayacak geçici hükümetin kurulmasını kabul etmesi durumunda güven oylamasında destek vereceklerini açıkladı.
Sadece iki sandalyeyle çoğunlukta olan PASOK’un iktidarda kalabileceği şüpheli.
Bu arada, Fransa’da G20 zirvesinde bir araya gelen Avrupalı liderler tasarruf önlemlerinin onaylanmaması durumunda Yunanistan’a daha fazla maddi destek sağlanmayacağını yineledi.
Yıllardır bütçe açığı ve yüksek kamu borcuyla mücadele eden Yunanistan iflasın eşiğinde. Yunanistan’ın temerrüde düşmesinin diğer Avrupa ekonomilerine vereceği zarardan büyük kaygı duyuluyor.