'Yunanistan'da Göçmenlere Karşı Şiddet Artıyor'

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Yunanistan’da göçmenlere karşı şiddetin arttığı uyarısında bulunuyor. Mayıs seçimlerinde aşırı sağcı partiler göçmen düşmanlığına dayalı kampanya yaparak büyük oy topladı. Gözlemciler, Atina’da her gün göçmenleri hedef alan şiddet olayları meydana geldiğini söylüyor.

Atina Ekonomi Üniversitesi kentteki göçmen krizinin odak noktalarından biri. Göçmenler ve onları destekleyen öğrenciler sık sık polis ve sağcı gruplarla çatışıyor.

Mayıs ayında çekilen bu amatör videoyu Amerika’nın Sesi’ne bir Atinalı verdi. Yunan polisi gazetecilerin çatışmalarla ilgili çekim yapmasını önlüyor. Ancak polisin üniversitelere girmesi yasak olduğu için çatışmalarda göçmenler gazetecilerle birlikte üniversitelere sığınıyor ve öğrenciler tarafından korunuyor.

Öğrenci lideri Yiannis göçmenlerin siyasi amaçlarla kullanıldığı görüşünde: "Bizim de ailemiz göçmendi. Buraya gelen göçmenler kendi istekleriyle gelmiyorlar. Ülkelerindeki savaşlardan, askeri rejimlerden kaçıyorlar. Burada kendileri ve aileleri için daha iyi bir gelecek kurmaya çalışıyorlar."

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği göçmenlere karşı şiddetin artmasından kaygı duyuyor. Dairenin Yunanistan Temsilcisi Giorgos Zarbopulos,' Hemen her gün öfkeli vatandaşların yol açtığı bir olay oluyor. Ama aşırı sağcı gruplar da var. Bunlar sadece derilerinin rengi ya da milliyetleri nedeniyle göçmenlere saldırıyorlar. Bu asla kabul edilemeyecek bir olay,' şeklinde konuşuyor.

Birçok Yunanlı, göçmenleri suç oranının artmasından ve ekonomik krizden sorumlu tutuyor.

Göçmenleri üniversite yakınında halka saldırırken gösteren bu videoyu da Amerika’nın Sesi’ne bir Atinalı verdi.

Aşırı sağcı Altın Şafak Partisi Mayıs seçimlerinde yüzde 7 oranında oy topladı. Seçim bildirgesinde göçmenlerin Yunanistan’a girmesini önlemek için Türk-Yunan sınırına mayın döşenmesi öneriliyor.

Göçmenler kameralar önünde konuşmaktan korkuyor. Bazıları Yunan hükümetinin kendilerine çalışma izni vermemesi ve Avrupa Birliği’nin başka Avrupa ülkelerine gitmelerini yasaklaması nedeniyle yemek parası bile bulamadıklarını söylüyor.

Öğrenci lideri Yiannis bu duruma karşı çıkıyor: "Bu insanlar istedikleri ülkeye gitmekte serbest olmalı. Nerede iş bulabileceklerse oraya gidebilmeliler. Mesele bu kadar basit."

Yunanistan’daki siyasi karışıklık, Avrupa’nın borç fırtınasına yakalanan onbinlerçe göçmen için geleceğin uzun süre belirsiz kalacağını gösteriyor.